سنگ شکنی کلیه یکی از روشهای رایج در درمان و رفع مشکل سنگ کلیه بهشمار میرود. با توجه به اینکه بیمار در این زمان علائم دردناکی را احساس میکند؛ پزشک باید با استفاده از روشی مناسب، در اولین فرصت این مشکل را برطرف سازد.
سنگ کلیه میتواند در اثر مسائلی ناشی از شرایط آبوهوایی، نژاد، موقعیت جغرافیایی و تغذیه ایجاد شود. این مشکل بسیار شایع بوده و هرساله افراد زیادی بهمنظور درمان سنگ کلیه به کلینیکهای اورولوژی مراجعه میکنند. در ادامه با اهمیت درمان این عارضه و راههایی که برای از بینبردن آن وجود دارد؛ آشنا میشویم پس با ما همراه باشید.
به گزارش روزیاتو، سنگ کلیه را میتوان از مشکلات شایعی دانست که ابتلا به آن برای هر فرد امکانپذیر است. این مشکل زمانی بهوجود میآید که مواد معدنی درون ادرار تبدیل به کریستال شده و به کلیهها منتقل شوند.
در این زمان کریستالها به رسوب یا سنگهای کلیه تبدیل خواهند شد. سنگها میتوانند نرم، درشت، کوچک، تیز و سنگین باشند. البته معمولاً حالتی صیقلی دارند. لازم است بدانید در شرایط عادی سنگ کلیه با اندازههای کوچک، بهراحتی از طریق ادرار دفع میشود.
در شرایطی که اندازه یا حالت سنگها بهگونهای باشد که بدن نتواند بدون راهکارهای درمانی آنها را دفع کند؛ پزشک از طریق روشهای مختلف سعی در خارج کردن آنها خواهد داشت. سنگ کلیه میتواند مشکلاتی نظیر درد بسیار شدید، خونریزی یا عفونت مجاری ادراری بههمراه داشته باشد.
اگر در یزد ساکن هستید و با درد در نواحی کلیه مواجه شدهاید؛ حتما باید پیش از بروز عوارض دردناک، به دکتر سنگ شکنی کلیه مراجعه و به درمان خود کمک کنید. در این مرحله پس از معاینه و تشخیص ابتلا به سنگ کلیه، پزشک تشخیص میدهد که درمان از چه روشی بهتر است.
برای اینکه بدانیم سنگ شکنی کلیه با درد همراه است یا نه باید روشهایی که برای درمان این مشکل وجود دارد را بررسی کنیم. بهطور کلی باید گفت ۵ روش برای رفع این مشکل مورد استفاده قرار میگیرد که عبارتاند از:
سنگشکن برون اندامی (ESWL)
سنگشکن درون اندامی (TUL)
جراحی اندوسکوپیک سنگ کلیه از طریق پوست (PCNL)
یورتروسکوپی (RIRS)
جراحی باز و لاپاروسکوپی
سنگ شکنی کلیه با لیزر اصطلاحی است که به جراحی اندوسکوپیک از طریق پوست گفته میشود. درصورتیکه سنگ کلیه از ۲ سانتیمتر بزرگتر باشد؛ معمولاً از این روش درمانی استفاده میشود.
در این روش یک برش کوچک روی پوست پشت کلیهها ایجاد میشود و سپس یک اسکوپ (لولهای کوچک برای عبور دادن تجهیزات پزشکی جهت برداشتن سنگ کلیه) به داخل بدن انتقال داده خواهد شد.
در آخر سنگها با استفاده از ابزاری چنگکمانند بهنام Grasper شکسته شده و از بدن خارج میشوند. دکتر سنگ شکنی کلیه در شیراز و بهطور کلی پزشکان این حوزه، زمانی از این روش استفاده میکنند که اندازه آنها خیلی بزرگ باشد یا دیگر راهکارهای درمانی موثر نباشند.
این روش درمانی میتواند با عوارضی مانند خونریزی، بروز صدمه در کلیه یا دیگر اندامها، خروج ناقص سنگ و عفونت همراه باشد. به همین دلیل نیز مراجعه به بهترین پزشکان برای انجام این جراحی توصیه میشود.
رایجترین روش برای درمان سنگ کلیه را میتوان روش برون اندامی دانست که از سایر راهکارها کمتهاجمیتر است. از این روش برای از بینبردن سنگهای نیمهفوقانی حالب و بزرگتر از ۶ تا ۸ میلیمتر استفاده میشود.
دکتر سنگ شکنی کلیه اصفهان معمولاً این روش را برای درمان بسیاری از بیماران خود در نظر میگیرد. پزشکان در این روش از یک دستگاه با ۳ قسمت شامل ابزار تصویربرداری، تخت و منبع تولید امواج استفاده میکنند.
افراد پیش از انجام این روش شکستن سنگ کلیه، باید مصرف داروهای انعقادی را قطع کنند. همچنین در صورت نیاز پزشک به آنها مصرف آنتیبیوتیک را توصیه میکند تا احتمال ابتلا به عفونتکمتر شود. جثه بیمار، اندازه و جنس سنگ روی موفقیت این عمل تاثیر است.
انجمن اورولوژی آمریکا برای سنگهایی در قسمت میانی و تحتانی حالب، استفاده از روش درون اندامی را نسبت به دیگر راهکارها مناسبتر میداند. به همین دلیل نیز دکتر سنگ شکنی کلیه کرج و دیگر دکترها پس از بررسی کامل موقعیت آن، برای استفاده از این روش تصمیم میگیرند.
در این روش با توجه به شرایط بیمار ممکن است از بیهوشی یا بیحسی موضعی استفاده کنند. بیمار نیز پس از آن خیلی زود مرخص میشود. عوارض روش بروناندامی شامل عفونت، خونریزی بوده و احتمال آسیب به حالب خیلی کم است.
در مواردی که سنگ کلیه باعث ایجاد انسداد و اختلال در عملکرد کلیه میشود، پزشک معمولاً استفاده از این روش را توصیه میکند. از دیگر علائم و مواردی که باعث استفاده از این راهکار درمانی میشود باید به موارد زیر اشاره کرد:
اندازه سنگ بزرگ باشد یا موقعیت قرارگیری سنگ باعث کاهش احتمال دفع خودبهخودی آن شود.
درمان دارویی هیچ تاثیری در جابهجایی یا دفع سنگ نداشته باشد.
پس از استفاده از روشبرون اندامی، باز هم سنگهایی در کلیه باقی بماند.
سنگ شکنی برای خانمهای باردار (در دوران بارداری استفاده از روش برون اندامی ممنوع است)
تمایل بیمار به درمان زودهنگام برای رفع علائم و دردهای ناشی از سنگ کلیه
انسداد کلیه و نارسایی در آن
وجود علائمی مانند تهوع، استفراغ، عفونت، درد و خون در ادرار و عدم پاسخگویی سایر روشهای درمانی به کاهش این علائم
این روش برای سنگهایی کاربرد دارد که در قسمت کالیس تحتانی بهوجود میآیند و اندازه آنها حدوداً یک تا ۲ سانتیمتر است. پزشک در این روش باید یورتروسکوپ را از طریق مجاری ادراری وارد کلیه کند؛ پس از شکستن سنگ نیز آن را با استفاده از Basket از بدن بیرون بیاورد.
درحالحاضر جراحی سنگ کلیه باز بهدلیل ایجاد روشهایی با کمترین عوارض بهندرت دیده میشود. البته در مواردی که حتی پس از ایجاد برش روی پوست و استفاده از لیزر، باز هم سنگهای کلیه بهطور کامل خارج نشوند، میتوان از جراحیهای باز کمک گرفت.
سنگ شکنی کلیه از روشهای مختلفی انجام میشود و این موضوع را باید پزشک پس از بررسی موقعیت، اندازه و جنس سنگ تشخیص دهد. بهطور کلی این مشکل بسیار شایع است و معمولاً بدن از طریق ادرار آنها را دفع میکند.
درصورت بزرگ بودن سنگها و ایجاد علائمی مانند درد، خونریزی و عفونت پزشک با استفاده از روشهای سنگشکن برون اندامی، سنگشکن درون اندامی، جراحی اندوسکوپیک سنگ کلیه از طریق پوست، یورتروسکوپی و جراحی باز و لاپاروسکوپی آن را از بین میبرد.