عضو هیأت رئیسه مجلس یازدهم، گفت: درباره لایحه عفاف و حجاب سلیقهها و نظرات مختلفی در مجلس وجود داشت.
محسن پیرهادی درباره ادعای دستکاری در لایحه عفاف و حجاب گفت: ما نمیتوانیم بند و ماده جدیدی اضافه کنیم چرا که هم شورای نگهبان این کار را از ما نمیپذیرد و هم قانون چنین اجازهای را نداده است.
به گزارش خبرآنلاین، محسن پیرهادی، عضو هیأت رئیسه مجلس یازدهم درباره ادعای دستکاری در لایحه عفاف و حجاب توضیحاتی ارائه کرد؛ بخشی از گفتگوی وی را در ادامه میخوانید:
آقای پیرهادی! لایحه عفاف و حجاب در دوره اخیر پرحاشیه شد. آقای حسن نوروزی بیان کردند که وقتی لایحه تصویب شده مجددا بیش از ۲۰ مورد به آن اضافه شد و همچنین هنگامی که شورای نگهبان این لایحه را برای رفع ایرادات به مجلس بازگرداند، علاوه بر رفع ایرادات ۳ بند دیگر به آن اضافه شد. این ابهامات وجود دارد. پاسخ شما چیست؟
درباره لایحه عفاف و حجاب سلیقهها و نظرات مختلفی در مجلس وجود داشت، اما صحن به جمع بندی کمسیون رای داد. ما در این لایحه باید نظرات قوهقضائیه، دولت، مجلس و حتی دستگاههایی که کار ایجابی میکردند را میگرفتیم. در این لایحه دو سوم مسائل ایجابی وجود دارد و یک سوم آن مجازاتهای در نظر گرفته شده است.
شورای نگهبان ایرادات به لایحه را میگیرد و طبق آییننامه، مجلس باید درخصوص رفع ایرادات پاسخگو باشد. گاهی لازم است متناسب با ایراد گرفته شده، متنی آورده شود، اما موارد جدید را نمیتوان به لایحه اضافه کرد. همانطور که شما اشاره کردید نمیتوان پیشنهادات را هم به صورت مستقل اضافه کرد. بنابراین، زمانی که شورای نگهبان از طرح یا لوایحی ایراد و اشکال میگیرد، باید به آن پاسخ داده یا آن را حذف کنیم. اگر موردی هم به طرح یا لایحه اضافه شود باید مرتبط با ایراد گرفته شده باشد و نباید بند مستقلی را به ماده واحده یا تبصره اضافه کرد.
یعنی بندهایی که اضافه شده مرتبط با ایرادات بوده است؟
روابط عمومی مجلس درباره این شایعه موضعگیری لازم را کرده است. اینطور نیست که ما بندی را به مصوبه اضافه کنیم و شورای نگهبان آن را بپذیرد. شورای نگهبان به مصوبهای که ما ارسال کردیم ایراد، اشکال و ابهاماتی گرفته است و ما باید متناسب با آن، ایرادات را رفع کنیم. اگر هم قرار است مواردی را به لایحه اضافه کنیم، باید متناسب با همان ایرادی که گرفته شده باشد. ما نمیتوانیم بند و ماده جدیدی اضافه کنیم چرا که هم شورای نگهبان این کار را از ما نمیپذیرد و هم قانون چنین اجازهای را نداده است.
رویکرد شما با اکثریت اعضای مجلس درباره لایحه «عفاف و حجاب» متفاوت بوده و در این رابطه نامهای هم به نیروی انتظامی نوشتید، درباره این موضوع توضیح میدهید؟
من حدود یک سال و نیم پیش نامهای درباره گشت ارشاد به فرمانده وقت محترم فراجا نوشتم و نسبت به برخوردها در آن زمان معترض بودم. در این نامه بیان کردم که این نوع برخورد در شأن مردم و فراجا نیست. بنابر دلایلی نسبت به برخورد گشت ارشاد با مردم انتقاداتی داشتم که آن را در نامه توضیح دادم.
به طور خلاصه بخواهم بگویم در این نامه تاکید کرده بودم که؛ «با توجه به مقتضیات زمان و خواستههایی که امروز مردم دارند، این شکل از برخورد به صلاح جامعه و حکومت ما نبوده و در شأن مردم نیست. همچنین با این برخوردها، جایگاه فراجا رو به تضعیف شدن میرود. مأموریت فراجا صرفا مسئله حجاب نیست و باید مسئله امنیت عمومی را پیگیری کند. نیروی محترم انتظامی مسائل بسیار خطیرتر از موضوع حجاب را برای پیگیری دارد و با این کار جایگاه و شأن خود را خدشهدار میکند. ضمناً مردم هم از این نوع برخوردها ناراضیاند و روش مطالبه حجاب که فراجا به این شکل دنبال میکند، صحیح نیست.»
چند ماه بعد از نوشتن این نامه، اتفاقات مربوط به خانم مهسا امینی رخ داد و مشکلات دیگری هم درپی آن ایجاد شد. در حال حاضر، وضعیت روش برخورد فراجا را در لایحه عفاف و حجاب تصویب کردیم. برهمین اساس، برخورد فراجا با این موضوع محدود شده و صرفا در هنگام برهنگی و عریان بودن فرد میتواند دخالت کرد؛ مسائل دیگر مربوط به قوهقضائیه بوده و باید شأن مردم در این موضوع رعایت شود.
در این لایحه تاکید ما بر حفظ شدن شأن مردم است. تاکید من بر این است که حرمت افراد حتی بدحجابان باید حفظ شده و جامعه تکریم شود. اگر فردی اشتباهی مرتکب میشود باید متناسب با آن اشتباه برخورد شود. باید میان اشتباه و مجازات یک تناسبی برقرار شده و برخوردی کریمانه صورت بگیرد.
نباید با یک موضوع ساده خیلی شدید و غلیظ برخورد شود، چون دافعه ایجاد میکند. دستور دینی ما و فرهنگ عمومی ما ایجاب میکند که برای یک اشتباه نباید با مردمِ با شخصیت، هویتمند و غیورمان برخورد شدید و غلیظ داشته باشیم؛ بلکه باید آنها را آگاه کنیم. اصلا وظیفه حکومت، مردم انقلابی ما و دستگاههایی که میخواهند اعمال قانون کنند، همین است.
زمانی ماجرای فوت مهسا امینی رخ داد، من در جلسه کمیسیون به فرمانده محترم نیروی انتظامی تهران گفتم: «این خانم در تهران مسافر بوده و با برادر و اقوامش برای تفریح آمده بودند. من اگر به جای ماموران شما در گشت ارشاد بودم، او را نصیحت میکردم تا آگاه شود که حجاب او با استانداردهای شهر تهران همخوانی ندارد. همچنین از او میخواستم تا پوشش خود را اصلاح کرده و سپس به تفریحش ادامه داد.» گرفتن افراد اصلا روش صحیحی نیست و باید کادر مرتبط در این باره آموزش ببینند تا با هر کدام از مردم چه برخوری داشته باشند.
به طور مثال، اگری فردی در تهران مهمان است، باید طوری با او برخورد کنیم که اصلاح شده و تصور نکند به دنبال بازداشت او هستیم. دین خدا رحمت است و این گونه آسیب میبیند. با این حال، ماجرای مهسا امینی اتفاق افتاد، هر چند که دشمن برخی اتهاماتی مثل ضرب و شتم را ساخته و در داخل نیز به آن دامن میزنند، اما این اتهامات درست نبود. من از اعضای کمیتهای بودم که ماجرای فوت این خانم را بررسی میکردیم، درموارد زیادی هم ظلم به نظام شد.
خانم امینی بیماری زمینهای داشت و از قبل جراحی شده و در بیمارستان پرونده مشخص داشت. هنگامی که توسط گشت ارشاد بازداشت شد، زد و خوردی با او نشده بود. اما در کل نظر من در نوع مواجهه با این مسائل با برخی از دوستان خودمان متفاوت است. دین ما دین محبت است و ما باید تا جایی که میتوانیم برای ایجاد اصلاحات در جامعه با محبت برخورد کنیم، با محبت هدایت کنیم و آگاهی بدهیم و روشهایمان باید پرجاذبه باشد. صرفاً از ابزار سلبی برای آگاهی بخشی به جامعه استفاده نکنیم.
آقای پیرهادی! رای شما به لایحه «عفاف و حجاب» با آن مفادی که داشت، مثبت بود؟
بله.
روشهایی که در حال حاضر اجرا میشوند را چطور میبینید؟
فعلا که به شکل قانونی فکر نمیکنم اتفاق خاصی درحال رخ دادن باشد.