قیساوا خرما یا همان املت یا خاگینه خرما یک نوع صبحانه تبریزی مشهور و لذیذ است که برای تهیه آن از ترکیب تخم مرغ و خرما و مقداری گردو و دارچین استفاده میشود. دستور پخت قیساوای خرما بسیار راحت است و میتوانید علاوه بر صبحانه آن را برای شام سبک یا به عنوان میان وعده نیز میل کنید.
خرما یا رطب ۱۲ عدد
پودر گردو ۱ قاشق غذاخوری
پودر دارچین ۱ قاشق چایخوری
تخم مرغ ۲ عدد
کنجد به مقدار لازم
نمک به مقدار لازم
روغن مایع یا کره به مقدار لازم
قیساوا خرما یک صبحانه کامل و خوشمزه تبریزی است و با مواد اولیه راحت و در دسترسی تهیه میشود. در ادامه میتوانید با مراحل طرز تهیه قیساوای خرمای تبریزی آشنا شوید.
در اولین مرحله از طرز تهیه قیساوا خرما باید هسته خرماها را جدا کنید و آنها را در یک قابلمه بریزید. سپس ۱ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خرماها را بپزید تا کاملا نرم شوند. اگر خرما پوست دارد، بهتر است پوست آن را جدا کنید تا قیساوای شما ظاهر و مزه بهتری پیدا کند.
بعد از این که خرماها کاملا نرم و له شدند، باید گردوی خرد شده را به آن اضافه کنید. چند دقیقه مواد را هم بزنید. سپس کره یا روغن را به قیساوا اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید تا کره کاملا آب و با خرما ترکیب شود.
در این مرحله باید شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را روی آن قرار دهید. اجازه دهید مواد قیساوا با حرارت ملایم بپزند و حسابی جا بیفتد. حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید و سپس درب قابلمه را بردارید و دوباره مواد را هم بزنید.
در آخرین مرحله از طرز تهیه قیساوا خرما باید پودر دارچین را به آن اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید. سپس تخم مرغها را همراه با مقدار کمی نمک به آن اضافه کنید. دوباره مواد را خوب هم بزنید و اجازه دهید تخم مرغها بپزند. در انتها قیساوا خرما را در ظرف مورد نظرتان بریزید و با کنجد و مغز گردوی خرد شده تزیین کنید. حالا میتوانید این غذای مقوی و خوشمزه را با نان تازه و داغ میل کنید و از مزه آن لذت ببرید.
در این بخش به چند نکته طلایی برای تهیه قیساوا خرما اشاره خواهیم کرد.
برای خوشمزه و معطر شدن قیساوا میتوانید علاوه بر پودر دارچین، مقداری پودر هل یا پودر گل محمدی نیز به غذا اضافه کنید.
اگر برای تهیه قیساوا خرما از رطب استفاده میکنید، نیازی به جدا کردن پوست آن نیست.
برای تهیه قیساوا بهتر است تخم مرغها را در یک ظرف جداگانه بشکنید و خوب هم بزنید و بعد به سایر مواد اضافه کنید.
برخی افراد قیساوا خرما را تنها با ترکیب خرما و تخم مرغ درست میکنند. در صورت تمایل میتوانید این غذا را بدون مغزها و ادویهها نیز تهیه کنید.
مردم تبریز معمولا قیساوا را در فصل پاییز و زمستان برای افزایش انرژی بدن درست میکنند.
برای تهیه قیساوا یا املت خرما بهتر است از کره محلی یا روغن حیوانی استفاده کنید تا مزه قیساوای شما لذیذتر شود.
در طرز تهیه قیساوا خرما نباید گردو را به صورت پودری خرد کنید. بهتر است گردو را نسبتا ریز خرد کنید، طوری که بافت آن زیر دندان مشخص باشد.
اضافه کردن نمک به قیساوا خرما اختیاری است.
در طرز تهیه قیساوا با زردآلو باید خرما را حذف کنید و این غذا را با زردآلوی خشک شده درست کنید.
برای تزیین قیساوا میتوانید از مقداری گردو یا بادام خرد شده استفاده کنید. برای اینکه طعم گردو و بادام خوشمزهتر شود، میتوانید برای چند دقیقه آنها را در روغن تفت دهید و بعد روی قیساوا بریزید.
برای مزه دار کردن قیساوا میتوانید مقداری زنجبیل نیز به آن اضافه کنید.
اگر دوست دارید قیساوای خرمای شما چرب و خوشمزه شود، میتوانید بعد از آماده شدن غذا، مقداری کره آب شده روی آن بریزید.
در طرز تهیه قیساوای خرما و گردو میتوانید مقدار خرما و تخم مرغ را با توجه به ذائقه خودتان کم یا زیاد کنید.
برای این که قیساوای خرمای شما ظاهر جذابتری پیدا کند، میتوانید بعد از آماده کردن غذا یک کیسه پلاستیکی روی یک قالب قرار دهید. سپس قیساوا را در قالب بریزید و خوب فشار دهید. حالا قالب را در ظرف مورد نظرتان برگردانید و بعد آن را به هر روشی که دوست دارید تزیین کنید.
در صورت تمایل میتوانید قبل از اضافه کردن تخم مرغ به خرما، آن را در طرف جداگانهای بشکنید و مقداری شیر به آن اضافه کنید. سپس ترکیب شیر و تخم مرغ را خوب مخلوط کنید و بعد به خرماها اضافه کنید.
همانطور که در این مطلب از مجله آشپزی اکالا مطالعه کردید قیساوا یک غذای ساده و خوشمزه تبریزی است که میتوانید آن را برای وعده صبحانه آماده کنید. این غذا انرژی زیادی دارد و موجب سرحال شدن و افزایش انرژی شما به خصوص در روزهای سرد زمستانی میشود.
در این بخش به برخی از سوالات شما در مورد روش تهیه قیساوا خرما پاسخ دادهایم.
برای تهیه قیساوا بدون تخم مرغ میتوانید تنها از ترکیب خرما، گردو، روغن و ادویهها استفاده کنید و تخم مرغ را حذف کنید.
برای تهیه قیساوا خرما در فر میتوانید فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید. سپس یک ظرف پیرکس را چرب کنید. خرمای بدون هسته را همراه با پودر گردو، مقداری دارچین در ظرف پیرکس بچینید. مقداری کره به آن اضافه کنید. تخم مرغ را با مقداری شیر ترکیب کنید و خوب هم بزنید و روی خرماها بریزید. حالا ظرف قیساوا را برای ۱۵ دقیقه در فر داغ قرار دهید. سپس آن را از فر خارج کنید و با کنجد و پودر گردو پسته ترکیب کنید.
منبع:اکالا