مرعشی گفت: من دو دوره در مجلس بودم و انتخابم عدم حضور در مجلس است، اما هرگز فرصت «ردصلاحیتم» را به آقای جنتی نمیدهم؛ چراکه معتقدم من باید صلاحیت ایشان را تأیید کنم نه ایشان من را که دلیلش هم قدمت خانوادگی من در عرصه فقه است.
حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی گفت: ما منتظریم نتیجه تأیید صلاحیتها بیاید و تمام ۱۸۰ نفری که از کل جبهه اصلاحات در کل حوزههای انتخابیه کشور ثبتنام کردهاند، وضعیت تأییدشان مشخص شود، آن زمان میتوانیم درباره ائتلاف سخن بگوییم. همچنین اگر تعداد تأیید صلاحیتشدهها مثلا ۲۰ نفر باشد، انتخابات را به آقای جنتی میسپاریم و کناری مینشینیم. اگر به سخنان رهبری عمل کردند و اکثریت نامزدها تأیید صلاحیت شدند، خب در انتخابات حضور جدی خواهیم داشت.
به گزارش شرق، حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، روز گذشته در نشست خبری این حزب گفت: در حال حاضر شرایط کشور شرایط خوبی نیست و کشور با ابرچالشهایی روبهروست و مردم به نوعی شرایط را درک میکنند و امسال پنجمین سال است که کشور تورم بالای ۴۰ درصد دارد و کسری بودجه و ناترازی بانکها و عدم تعادل در صندوقهای بازنشستگی و کمبود گاز در ایران داریم و در سال گذشته تمام چاههای کشاورزی ایران روزانه چهار ساعت خاموشی را تجربه کردند و کشاورزی ایران ضربه خورد. وی افزود: راهحل مسائل کشور، راهحل اصلاحی است. منظور بنده گروههای اصلاحطلب به معنای رایج نیست؛ کشور به اصلاحات نیاز دارد و بعضی از اصلاحات مربوط به ساختارها، مدیریتها و رویکردهاست.
او در ادامه گفت: سیاستزدایی از امور فنی و اجرائی کشور ظلم بزرگی بوده که دولتها به خودشان کردند که آمدند همه مسائل کشور را تحت تأثیر مسائل سیاسی نگاه کردند. اگر قرار باشد در تمام شئونات فنی و اجرائی کشور، سیاست را مداخله بدهیم، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم کشور در مسیر دموکراسی قرار بگیرد. مرعشی تصریح کرد: ماهیت انتخابات تغییر است و مردم انتخاب میکنند، ولی آیا منتخبان مردم حق دارند یا داشتند مسائل پزشکی یا داروسازی، نفت و همه را با چوب سیاست متلاشی کنند؟
وی با اشاره به حضورش بهعنوان رئیس دفتر رئیسجمهور در دوران ریاستجمهوری هاشمیرفسنجانی یادآور شد: بنده در زمانی که آنجا بودم به یاد ندارم دفتر رئیسجمهور در انتصابات معاونتهای وزرا دخالت کند. مرعشی در ادامه گفت: بعد رسیدیم به زمانی که همه افراد برکنار شدند و به جای رشد اقتصادی، تورم به وجود آمد و در هشت سال آقای احمدینژاد ۶۵۰ میلیارد دلار نفت فروخته شد و رشد اقتصادی صورت نگرفت. وی افزود: امیدوارم به این باور برسیم که راهحل مسائل کشور قهر از سیاست نیست، تندادن به راهکارهای انقلاب و دعوت مردم به خیابان نیست و بحثهای بنده فراتر از جبهه اصلاحات است و اصلاحات باید به یک باور برسد.
مرعشی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره ائتلاف کارگزاران با دیگر جریانات سیاسی و حمایت کارگزاران از روحانی گفت: خیلی روشن است که اگر آقای روحانی برای خبرگان تأیید بشوند، شخصیت مورد اعتماد کارگزاران در انتخابات آقای روحانی خواهند بود و ایشان هم برای تهران و استانها ستادی را مقرر کردند و فعالیت خود را انجام میدهند. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی افزود: بعد از اعلام نتایج صلاحیتها میتوانیم درباره ائتلافها تصمیم بگیریم و بحث هم بحث ائتلاف با جبهه اصلاحات است و از امروز بحثهای مشارکت مشروط در دستور جلسات جبهه اصلاحات است.
مرعشی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «شما در صحبتهایتان به قشر عصبانی خاکستری که تصمیم به حضور در انتخابات ندارند اشاره کردید، اما اگر یک قدم عقبتر برویم، مدتها قبل از وقایع سال گذشته، شکاف عمیقی بین قاطبه جامعه با جریان اصلاحات آشکار شده بود، همانطور که شاهد شکاف بخشهای کلان با جریان اصلاحات هستیم. در موسم انتخابات، رسیدن به چند صندلی حداقلی در بهارستان هم به رفع این شکاف نیاز دارد؛ برنامهای برای رفع این شکاف عمیق دارید؟» توضیح داد: سؤال شما درست است و انتقاد وارده را قبول دارم، اما راهکار شما چیست؟ ما با مردم حرف نزدیم یا اگر حرف زدیم در تله محبوبیت افتادیم و واقعیتها را نگفتیم. از روزی که در وقایع مربوط به مرگ یک دختر بیگناه اعتراضاتی صورت گرفت، عدهای این مسئله را در برابر اصل حجاب قرار دادند. با این فرمان نمیشود جامعه را اداره کرد. اگر مسئله ما، مسئله کشور و مردم است، هنوز میتوان بیش از ۵۰ درصد مردم را سازمان داد تا در جهت منفعت خود گام بردارند. منفعت مردم در چندصدایی در جامعه است. باید بر اساس مشی میانه، مردم را متقاعد کنیم تا بر اساس واقعیات حرکت کنند. افراط و تفریط غلط است. باید مشی میانه را در پیش بگیریم. تصور اینکه با ۱۰، ۲۰ درصد تجمع، حکومت عرصه را رها میکند و کسان دیگری بر سر کار میآیند، غلط است. قدرت از خود دفاع میکند.
مرعشی افزود: باید بر اساس مشی میانه، ۵۰ درصد مردم را آماده کنیم تا با واقعیتها حرکت کنند؛ یعنی کاری که ترکیه کرد. ترکیه ظرفیتی ایجاد کرده است که در حکومت لائیک، یک حزب اسلامگرا قدرت را به دست میآورد، ولی اردوغان نمیتواند علیه آتاتورک حرف بزند. مرعشی ادامه داد: قدرت از خودش دفاع میکند. نیروهای مسلح از حکومت دفاع میکنند. در همه دنیا هم همینگونه است. نمیتوان با اعتراض چندماهه این را تغییر داد. باید به فکر حل مشکلات مردم بود. من معتقدم اگر با مردم میانهرو درست صحبت کنیم و مسئولیت بپذیریم، مشکلات حل میشود.
مرعشی به پرسش بعدی مبنی بر اینکه «در زمان ثبتنام نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی حزب کارگزاران تلاش بسیاری برای ثبتنام حداکثری اعضای خود در همه استانها داشت، اما شاهد بودیم از این تلاش استقبال نشد. بفرمایید چرا خود شما و آقایان عطریانفر یا محسن هاشمی هم در انتخابات ثبتنام نکردید؟» پاسخ داد: خیلی از دوستان، حتی پیشثبتنام کردند، ولی حاضر به اعلام آن نشدند؛ از بس فضا از انتخابات دور بود. پیشثبتنام هیچ ارزش واقعی نداشت و ضربه محکمی به این انتخابات بود. امروز اگر قرار بر این بود که ثبتنام اتفاق بیفتد، حتما ۱۰ نفر از اعضای شورای مرکزی کارگزاران سازندگی اقدام برای ثبتنام میکردند، ولی فضا به قدری سرد بود که آقایان تن به ثبتنام ندادند.
ضمن اینکه من دو دوره در مجلس بودم و انتخابم عدم حضور در مجلس است، اما هرگز فرصت «ردصلاحیتم» را به آقای جنتی نمیدهم؛ چراکه معتقدم من باید صلاحیت ایشان را تأیید کنم نه ایشان من را که دلیلش هم قدمت خانوادگی من در عرصه فقه است. به آقای جنتی یک بار پیغام دادم شاید شما نتوانید بگویید پدربزرگ شما کجای مبنای حکومت فقهی بوده، اما من میتوانم خیلی دقیق بگویم جد پانزدهم من، میربزرگ مرعشی در مازندران، حکومت بر مبنای فقه اهلبیت تشکیل داده بود؛ بنابراین هرگز فرصت نمیدهم کسی صلاحیت مرا رد کند.
مرعشی در پاسخ به سؤالی دیگر گفت: ما منتظر این هستیم که نتیجه تأیید صلاحیتها بیاید و تمام ۱۸۰ نفری که از کل جبهه اصلاحات در کل حوزههای انتخابیه کشور ثبتنام کردهاند، وضعیت تأییدشان مشخص شود؛ آن زمان میتوانیم در مورد ائتلاف سخن بگوییم و از امروز در جلسات جبهه اصلاحات موضوع مشارکت مشروط در انتخابات به بحث گذاشته خواهد شد. مرعشی خاطرنشان کرد: تعداد زیادی از اصلاحطلبان و میانهروها در انتخابات ثبتنام نکردهاند و هدف ما ایجاد اقلیت نیرومند در مجلس است تا مسیر ما برای انتخابات ۱۴۰۴ هموار شود.
این فعال سیاسی تأکید کرد: کشور اصلا فرصت و طاقت تکرار اشتباهات را ندارد. فرصت کمی برای کمک به کشور داریم. وی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان ارائه لیست جداگانه کارگزاران از اصلاحطلبان وجود دارد، گفت: ظرفیتهای انسانی و تجربه حزب را به پای هیچ گروهی فدا نمیکنیم. تجربه ما متعلق به کشور است و تلاش میکنیم اصلاحطلبان را در راهبرد مشارکت مشروط همراهی کنیم، اما اگر بنا بر تصمیم به بودن یا نبودن در سیاست بگیریم، حتما بودن در سیاست را انتخاب میکنیم.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی افزود: در نبود جمهوری اسلامی، مردم ایران به هیچ گروهی از اصلاحطلبان اعتنا نخواهند کرد. آن روز آخر سیاستورزی همه ما خواهد بود. فائزه هاشمی زن شجاعی است، ولی اگر جمهوری اسلامی نباشد، او و سایر اعضای خاندان هاشمی و خاتمی همه رفتهاند. در جمهوری اسلامی است که اصلاحطلبان با حرف کارشناسی و درست میتوانند پایگاه اجتماعی داشته باشند.
مرعشی همچنین خاطرنشان کرد: منتظریم ببینیم نهادها پایبند به توصیههای رهبری هستند یا نه و سختگیری را کنار میگذارند یا نه. شورای نگهبان در انتخابات قبلی علی لاریجانی اصولگرا را رد کرد، الان باید ببینیم در قبال توصیههای رهبری چه میکند و اگر ما کاری را که در سالهای ۹۲، ۹۴ و ۹۶ انجام دادیم برای ۱۴۰۰ انجام میدادیم، همتی انتخاب میشد. وی درباره برنامهها و کاندیداهای حزب کارگزاران برای انتخابات گفت: کاندیدایی معرفی میکنیم که بتوانیم مسئولیت کارکرد او را در قبال مردم بپذیریم. برنامههای ما خیلی روشن است. اولویت اول کشور ساماندهی به اقتصاد است. باید نشاط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را برگردانیم. گروههای سیاسی باید بر اساس وزن اجتماعی خود، در قدرت باشند.
وی افزود: قدرت نفت از موشک بیشتر است. باید تولید نفت ایران به هفت میلیون بشکه برسد. مدیریت تحریم یعنی چه؟ مدیریت تحریم یعنی نفت ۲۰ درصد زیر قیمت فروخته میشود و ۱۰ درصد هم برای انتقال نفت از دست میرود. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در ارزیابی خود از عملکرد دولت حسن روحانی، گفت: دولت اول روحانی موفقیت بزرگی در دیپلماسی به دست آورد و با برجام، تورم ۳۶ درصد را به ۱۱ درصد کاهش داد. تا قبل ترامپ، تحریمها مصوب شورای امنیت بود، ولی برای اولین بار آمریکا تحریم یکجانبه اعمال کرد و تمام دنیا را همراه خود کرد. در دوره تحریمهای دولت احمدینژاد، یکمیلیونو ۲۰۰ هزار بشکه نفت فروخته میشد، اما در فشار حداکثری ترامپ، صادرات نفت زیر ۲۰۰ هزار بشکه رسید. واقعا تحریمها سخت بود.
اگر روحانی برای مجلس خبرگان تأیید صلاحیت شود، شخصیت معتبر و مورد توجه کارگزاران، او خواهد بود. ستادی در همین رابطه تمهید شده که ما هم طبعا کمک خواهیم کرد.
مرعشی همچنین در پاسخ به این پرسش که اگر هیچیک از گزینههای کارگزاران تأیید صلاحیت نشود، بهعنوان دبیرکل چه خواهید کرد؟ گفت: من یک حوزه پیدا کرده و رأی خواهم داد، اما با این یک رأی اتفاقی نخواهد افتاد. وی همچنین در واکنش به تأیید صلاحیت علی مطهری در انتخابات گفت: خوب است که ایشان تأیید شده، اما با یک گل بهار نمیشود. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در پاسخ به این انتقاد که چرا مخالف انقلابیبودن است، توضیح داد: اصلاحات را بر انقلاب ترجیح میدهم و منظور من از انقلاب، اغتشاشات و براندازی است و ما این را نمیخواهیم. وی گفت: از روزی که دوستان حزباللهی سعی کردند رهبری را به نفع خود مصادره کنند، به کشور لطمه زدند و اصلاحطلبان هم که سعی کردند خود را از رهبری جدا کنند نیز به کشور لطمه زدند.