میانگین تلفات و ضایعات مواد غذایی سالانه در سراسر جهان حدود ثلث غذای دنیا است که میزان آن از لحاظ وزنی حدود یک میلیارد و ۳۰۰ هزار تن و از لحاظ ارزش دلاری آن حدود یک هزار میلیارد دلار است.
جدیدترین برآوردها در مورد میزان ضایعات محصولات کشاورزی در ایران نشان میدهد، بیش از ۵۰ درصد محصولات کشاورزی به ضایعات تبدیل میشود.
به گزارش اکوایران، البته طبق اظهارات علیاکبر باغستانی یکی از مدیران موسسه پژوهشهای برنامهریزی جهادکشاورزی درحال حاضر دادهای دقیق در مورد ضایعات در ایران وجود ندارد.
باغستانی میگوید: در ایران به دلیل تفاوتهای زمانی و مکانی در سیستم توزیع و بازاررسانی مواد غذایی و تغییر در عرضه و تقاضا در اعیاد و مراسم مذهبی، آمار دقیقی از ضایعات و تلفات ماد غذایی نداریم. البته تصور میکنیم، باتوجه به افزایش قیمت غذا و تورم مواد غذایی و آشامیدنی در ایران، ضایعات کاهش یافته است.
اما اخیرا مهدی افشاری، کارشناس ارشد اقتصادی اعلام کرده که در حاضر در بیشتر استانهای کشور بیش از ۵۰ درصد محصولات کشاورزی به ضایعات تبدیل میشود.
او در یک برنامه تلویزیونی عوامل مهم تبدیل شدن محصولات کشاورزی به ضایعات را عدم آگاهی کشاورزان، نبود الگوی کشت مناسب، استفاده از کودها و سموم شیمیایی نامناسب، نگهداری و انبار کردن غیر اصولی محصولات کشاورزی، فرسایش ماشین آلات و ادوات کشاورزی خواند.
طبق دادههای سازمان خواربار و کشاورزی (فائو) در سال ۲۰۲۱، اگرچه دور ریز غذا در جهان کاهشی است؛ اما هنوز سالانه ۵۴۰ میلیون تن غذا توسط خانوارها در جهان تبدیل به ضایعات میشود. در واقع ۶۰ درصد از محصولات غذایی در مقیاس جهانی توسط خانوارها ضایع میشود.
طبق برآوردهای انجام شده، سالانه ۱۷ تا ۲۵ درصد از غذای جهان معادل حدود ۹۰۰ میلیون تن دچار ضایعات شده و از بین میرود.
البته برخی گزارشها هم نشان میدهد، میانگین تلفات و ضایعات مواد غذایی سالانه در سراسر جهان حدود ثلث غذای دنیا است که میزان آن از لحاظ وزنی حدود یک میلیارد و ۳۰۰ هزار تن و از لحاظ ارزش دلاری آن حدود یک هزار میلیارد دلار است.
این ضایعات در بخشهای مختلف شامل ۴۵ درصد از کل میوهها و سبزیجات،۳۵ درصد از کل ماهی و غذاهای دریایی، ۳۰ درصد از تمام غلات، ۲۰ درصد کل محصولات لبنی و ۲۰ درصد گوشت و مرغ است.