تحلیلگران از جمله دلایل رشد نرخ ارز را «افزایش ریسکهای سیاسی» و همچنین «حضور تقاضای آخر سال در بازار» میدانند؛ در همین راستا قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد که در بازار روز چهارشنبه در کانال قیمتی ۵۲ هزار تومانی نوسان میکرد در ظهر روز پنجشنبه به کانال ۵۴ هزار تومانی رسید.
شاخص ارزی در روزهای پایانی هفته گذشته به رشد قیمت خود ادامه داد. بهنظر میرسد برآیند نیروهای مختلف در بازار موجب رشد سطح تقاضا و به تبع آن رشد نرخ ارز شده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، تحلیلگران از جمله دلایل رشد نرخ ارز را «افزایش ریسکهای سیاسی» و همچنین «حضور تقاضای آخر سال در بازار» میدانند. در همین راستا قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد که در بازار روز چهارشنبه در کانال قیمتی ۵۲ هزار تومانی نوسان میکرد در ظهر روز پنجشنبه به کانال ۵۴ هزار تومانی رسید.
بررسیها حاکی از آن است که در بازار دی ماه سال گذشته نیز قیمت شاخص ارزی رشدی حدودا ۱۰ درصدی را تجربه کرد. در این میان تعطیلیهای سال نوی چین نیز میتواند از جمله دیگر علل رشد قیمت ارز باشد. با فرا رسیدن سال نوی چین تقاضا برای تسویه حوالجات ارزی نیز بالا رفته که این رشد تقاضا حواله بر بازار اسکناس نیز تاثیر گذاشته است.
در بازار روزهای پایانی هفته گذشته قیمت سکه طلا نیز افزایشی بود. هر قطعه سکه طلا طرح جدید در ظهر روز پنجشنبه با حدود ۶۵۰ هزار تومان رشد نسبت به نرخ روز پیشین در رقم ۳۱ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان معامله شد.
بررسیهای بهعمل آمده از روند بازارهای ارز و طلا در ماههای پایانی سالیان گذشته حاکی از آن است که هر ساله در زمستان، حجم کلی تقاضا برای ارز و طلا افزایش مییابد. برخی از تحلیلگران این تقاضا را بهدلیل شروع تسویهحسابهای ارزی فعالان اقتصادی میدانند. البته تمایل افراد جامعه به تبدیل داراییهای خود به ارز و طلا نیز در این رشد تقاضا بیتاثیر نیست.
کارشناسان بر این باورند که یکی از دلایل افزایشی شدن نرخ ارز در روزهای اخیر، مساله تقاضاهای آخر سال است.
البته گفتنی است که بررسیهای بهعمل آمده از روند نرخ ارز در ۱۰ ماه سال جاری نیز گویای آن است که قیمت اسکناسهای خارجی تا اینجای سال روند نسبتا کم نوسانی را تجربه کردند و میتوان گفت که نرخ ارز با نرخ تورم تعدیل نشده پس در نتیجه روندهای افزایشی حال حاضر میتواند بخشی از این اختلاف را جبران کند. علاوه بر موارد ذکر شده، تحولات نظامی روزهای اخیر در منطقه نیز عامل مهمی در راستای افزایشی شدن قیمت ارز است.
عاملی که بسیاری از سودجویان را روانه بازار و فضای معاملات ارز را هیجانی کرده است. با تشدید تنشهای نظامی در منطقه برخی از فعالان بازار با انتشار ریسکهای جنگی اقدام به قیمتدهی شاخصهای ارزی در سطوح بالاتر از نرخ روز کرده و موجب برهم خوردن تعادل بازار میشوند. برخی افراد نیز با هدف کسب سود از این روندهای افزایشی در نقش خریدار ظاهر شده و موجب رشد قیمت ارز میشوند.
اما در نهایت میتوان گفت که رفتار نهاد بازارساز در ماههای گذشته نشان داده که تمایلی به رشد نرخ ارز از سوی بانک مرکزی وجود ندارد و عمده روندهای افزایشی از ابتدای سال بعد از گذشت مدت کوتاهی ناموفق به پایان رسیدهاند. در نتیجه باید دید در هفته پیشرو بانک مرکزی به این رشد قیمت بازار چه واکنشی نشان خواهد داد و آیا نرخ دلار در کانال ۵۴ هزار تومانی به فعالیت خود ادامه میدهد یا خیر؟