بعد از ابلاغیه نحوه قیمتگذاری بنزین به شرکتهای پالایشگاهی و همزمان وجود تنشهای منطقهای، مشخص نبودن عاقبت شرکتهای خودروسازی با زیان انباشته و نگرانی کاهش مصرف گاز برای صنایع در زمستان، سطح ریسک بازار سرمایه بالا رفته که واگرایی بازار ارز و سرمایه را رقم زده است.
روز قبل در دیدبان درباره پیش افتادن سکه رفاه در معاملات بورسی نسبت سکه امامی در بازار آزاد توضیح داده شد. در نهایت دیروز بازارساز نوسان گواهی سکه را از پنج درصد به یک درصد محدود کرد.
به گزارش اکوایران، بررسی قیمتهای سکه رفاه و مقایسه آن با قیمت سکه امامی بازار آزاد نشان میدهد در هنگام تقویت انتظارات افزایشی در بازار آزاد طلا، گاهی اوقات سکه رفاه از سکه امامی پیش میافتد. این اولین باری نیست که بازارساز دامنه نوسان گواهی سکه در بازار سرمایه را محدود میکند.
سال گذشته در زمان عرضه اوراق سلف سکه دامنه نوسان گواهی سکه بورسی محدود بود و در ابتدای بهمن ماه سال گذشته در حالی که سکه رفاه در کانال ۲۰ میلیون تومانی معامله میشد، سکه امامی تا کانال ۲۵ میلیون تومانی هم پیشروی کرده بود.
ذات بازار سرمایه به گونهای است که قیمت یک دارایی میتواند بیشتر از ارزش ذاتی آن نیز معامله شود و همین مسئله از جذابیتهای بازار سرمایه است، ولی چون معاملات گواهی سکه هم جهت با بازار ارز و طلاست، وقتی بازار ارز دچار نوسان افزایشی میشود بازارساز دامنه آن را محدود میکند تا مانع از اثرگذاری قیمتی گواهی سکه بر بازار ارز و طلا شود. در حقیقت بازارساز در این گونه موارد با این اقدام هیجانات در بازار سرمایه را کنترل میکند تا مانع اثرگذاری قیمتی آن و هیجانات بازار سرمایه بر بازار آزاد طلا و ارز شود.
درباره معاملات در بورس نظرات مختلفی وجود دارد برخی صاحبنظران متصورند معاملات در بورس محلی برای سفتهبازی و افزایش قیمت را به وجود میآورد. برخی تحلیلگران، اما نیز نظر متفاوتی را بیان میکنند که تاملبرانگیز است. به عنوان مثال در بازار سرمایه برخی شرکتها گواهی سکه و طلا را خریداری کرده و با پشتوانهی گواهیهای طلا صندوقهای معاملاتی منتشر کردهاند، دامنه نوسان ده درصدی، معاملات صندوقهای طلا را جذاب کرده و همزمان با افزایش قیمت در بازار ارز و طلا صندوقها، آزادانهتر و با سرعت بیشتری حرکت میکنند.
روز قبل از ریسک معاملات در صندوقهای پشتوانه سکه با توجه به حباب سکه و حباب صندوقها برای خریداران گفته شد و پس از اعمال محدودیت دامنه نوسان، صندوقهای طلا دچار اصلاح قیمت شدند، ولی با این وجود این سوال پیش میآید که آیا معاملات صندوقهای طلا افزایش دهنده قیمت در بازار ارز و طلاست یا رشد قیمت را تعدیل میکند؟
ندوقهای طلا دارایی است که هم راستا با معاملات سکه و طلا رشد میکند و یک دارایی پیرو از این بازارهاست، منتقدان معتقدند افزایش اختلاف قیمت صندوقهای طلا با انایوی و ماندگاری این اختلاف به بازار ارز و طلا سیگنال افزایشی میدهد، ولی موافقان صندوقهای طلا نظر دیگری دارند آنها معتقدند که صندوقهای طلا یک ابزار معاملاتی در بازار طلا بدون دخالت مستقیم خریدار خرد است که توانسته نقدینگی قابل توجهی را به خود جذب کند و این وظیفه خریدار است که ریسک معاملاتی خود را نسبت به انایوی مدیرت کند، ولی جذب این سطح از نقدینگی به معاملات صندوقهای طلا با مدیریت ابزار ریسک، مانع از ورود مستقیم این سطح از نقدینگی به بازار مستقیم ارز و سکه شده است و دور نگهداشتن این سرمایه قابل توجه علاقهمند به بازار ارز و طلا از ورود مستقیم به این بازار، مدیریتی است که از هیجان و شوک قیمتی در بازار طلا و ارز کاستهاست و به کنترل قیمت ارز و سکه در این مدت کمک کردهاست.
حال آنچه مشخص است همه چیز به نحوه مدیریت بازارها در هنگام افزایش ریسک بستگی دارد، تا هم از ورود این سطح نقدینگی به معاملات مستقیم طلا و سکه جلوگیری شود و هم از احتمال رهبری صندوقها و گواهیهای سکه برای بازار آزاد جلوگیری شود که به نظر میرسد محدودسازی دامنه نوسان گواهیهای سکه به همین منظور است.
بازار ارز در هفتههای گذشته روند صعودی داشته و در نقطه مقابل بازار سرمایه هم جهت با آن حرکت نکرده بلکه خروج پول حقیقی نیز افزایش یافته است این مسئله نشان میدهد که افزایش رخ داده در بازار ارز تا حدودی از تحریک انتظارات از سمت افزایش تنشهای منطقهای نیز تاثیر گرفته است و هنوز بازار سرمایه این افزایش نرخ ارز را باور نکرده است.
چرا که با افزایش قیمت ارز و افزایش انتظارات تورمی بازار سرمایه باید سبز شود، ولی عقبنشینی معامله گران بازار سرمایه میتواند ناشی از افزایش سطح ریسکها باشد. بعد از ابلاغیه نحوه قیمتگذاری بنزین به شرکتهای پالایشگاهی و همزمان وجود تنشهای منطقهای، مشخص نبودن عاقبت شرکتهای خودروسازی با زیان انباشته و نگرانی کاهش مصرف گاز برای صنایع در زمستان، سطح ریسک بازار سرمایه بالا رفته که واگرایی بازار ارز و سرمایه را رقم زده است.