جریان پول، همچنان از خرید بیاحتیاط در بازار سهام میترسد و نسبت به ادامه مسیر معاملاتی نامطمئن است.
معاملات بورس تهران در روز گذشته با مثبتشدن نماگرهای سهامی پیگیری شد. روند مثبت روز گذشته بازار بیشتر در شاخص هموزن نمایان شد و این شاخص رشد ۰.۶۷ درصدی را تجربه کرد. این مثبت بیشتر با فضای روانی مثبت در نمادهای شاخص هموزن رقم خورد. نمادهایی که مثبت قابلتوجه و صف خرید را تجربه کردند، عمدتا نمادهایی بودند که نسبت P/E گذشتهنگر و آیندهنگر پایینی دارند و در دو هفته اخیر افت قابلتوجهی را تجربه کردهاند.
به گزارش دنیای اقتصاد، روز گذشته، شاهد مثبت بیشتر در شاخص هموزن نسبت به شاخصکل بودیم و بهنوعی نمادهای پرتراکنش کمتر از نمادهای کوچک رشد کردند. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حقتقدم میشود، رقم ۴ هزار و ۳۱ میلیارد تومان را تجربه کرد. همچنین در روز گذشته، ۱۵۹ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی وارد بازار سهام شد.
با گذر از بحران و اخبار مربوط به درگیری کشمکش نظامی با آمریکا در منطقه، در معاملات دیروز جو و فضای رسانهای علیه دلار و طلا با جدیت شروع شد و جریان منفی در حال تلاش برای تعمیق اصلاح بر روی ارز و طلا است. با رسیدن دلار به سقف تاریخی خود اصلاح قیمتی در اسکناس آمریکایی محتمل بود و با فروکشکردن نسبی تنشها و اخبار جنگی این اصلاح حتمی بهنظر میرسید. در اولین مرحله از این فضای منفی رسانهای، حباب قیمتی صندوقهای طلا نسبت به NAV در صدر اخبار دیروز قرارگرفت و مانور ویژهای بر روی آن داده شد.
در حالیکه این حباب، هفتههای پیش با افزایش سقف صندوقها از بین رفته بود، اما در روز گذشته از نظر خبری مانور خاصی بر روی آن داده شد تا جاییکه قیمت صندوقهای طلا بهحدی کاهش پیدا کرد که برخی از آنها به قیمتهای پایینتر از NAV رسیدند. اکثر صندوقهای طلا در روز گذشته با کاهش ارتفاع بیش از ۳ درصد در قیمت پایانی خود همراه شدند و قیمت سکه رفاه نیز در روز گذشته ۰.۹۶ درصد از ارتفاع خود را از دست داد و در ناحیه صففروش قرار گرفت. تدوین دامنهنوسان برای سکه سببشده تا فرآیند تخلیه هیجانات در این ابزار به تعویق بیفتد.
سکه رفاه معاملات روز گذشته را با قیمت ۳۳ میلیون و ۶۸ هزار تومان به پایان رساند و این در حالی بود که قیمت سکه در بازار آزاد به پلههای ابتدایی کانال ۳۲ میلیونتومانی رسید. بهنظر میرسد مجموعه این فعل و انفعالات و فضای خبری منفی موفقشده تا به حال عمق اصلاح در دلار بازار آزاد و طلا را بیشتر کند و احتمالا این تلاش و افت قیمتها تا جایی ادامهدار خواهد بود که فضای منفی پیرامون این متغیرها ادامهدار باشد.
بازار از آبان مخوف با اخبار مربوط به تجدیدارزیابی داراییهای شرکتهای بورسی بیرون آمد و مدتی هم با این فضای روانی مثبت تجدیدارزیابی در مدار صعودی قرارگرفت، اما بعد از آن دیگر اخبار تجدید چندان در معاملات نمادها موثر نبود. حتی اعلام عدد تجدیدارزیابی توسط برخی شرکتها نتوانست تقاضای قابلتوجهی به سمت این نماد جذب کند و شاهد اصلاح و افت قیمت در آنها بودیم.
بهنظر میرسد اگر جو معاملاتی بازار بهتر شود، احتمالا نمادهای تجدید ارزیابیمحور باز هم مورد توجه بازار قرار بگیرند. البته که جریانهای نقدی همیشه پناهگاه مطمئن تری برای معاملهگران و سرمایهگذاران بوده، اما برنامههای تجدید ارزیابی نیز میتواند حداقل در کوتاه مدت در بازار تقاضا ایجاد کند.
در چند وقت اخیر، دلار در بازار آزاد با رشد همراه شد و همراستا و همسو با دلار، قیمتها در بازار طلا و سکه نیز با افزایش همراه شد، اما بورس تهران نهتنها با رشد همراه نشد، بلکه نماگرهای تالار شیشهای در این مدت با کاهش نیز همراه شدند، بنابراین بهنظر میرسد که بازار سهام در مقطع فعلی، یکی از پرپتانسیلترین بازارهای دارایی داخلی به لحاظ ارزندگی است که میتواند پناهگاه سرمایهها در ادامه مسیر معاملاتی در روزهای پایانی سال باشد.
با توجه به اینکه بورس در مقطع فعلی، تمایلات رو به بالا از خود نشان میدهد و متغیرهایی مانند ارزش دلاری بازار و همچنین نسبت قیمت به سود گذشته نگر بازار در محدوده کفهای بلندمدت خود قرار دارند، میتوان به حرکت بازار در این مسیر جدید امیدوار بود، اما نمیتوان از عدماعتمادی که همچنان بهعنوان یکی از مهمترین ریسکهای بازار است، غافل شد.
واقعیت امر این است که جریان پول همچنان از خرید بیاحتیاط در بازار سهام میترسد و نسبت به ادامه مسیر معاملاتی نامطمئن است. از سوی دیگر بازار از سایر ریسکهایی که در حوالی آن پرسه میزند، ترس دارد و باید دید که در ماههای آتی نوع واکنش سرمایهگذاران به جریان معاملات بازارهای دارایی چگونه خواهد بود.