مصر در حال آمادهسازی منطقهای در مرز غزه است که در صورت حمله گسترده اسرائیل به رفح، فلسطینیها را در آن سوی مرز اسکان دهد. مصر بارها به صورت رسمی چنین گزارشهایی را تکذیب کرده و هشدار داده است که حمله ویرانگر اسرائیل به رفح که باعث آوارگی بیشتر فلسطینیها و حرکت آنها به سمت صحرای سینا خواهد شد کاملا غیرقابل قبول است.
خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع گزارش داده که مصر در حال آمادهسازی منطقهای در مرز غزه است که در صورت حمله گسترده اسرائیل به رفح، فلسطینیها را در آن سوی مرز اسکان دهد.
مصر بارها به صورت رسمی چنین گزارشهایی را تکذیب کرده و هشدار داده است که حمله ویرانگر اسرائیل به رفح که باعث آوارگی بیشتر فلسطینیها و حرکت آنها به سمت صحرای سینا خواهد شد کاملا غیرقابل قبول است.
پیش از این سایر کشورهای عربی مانند اردن نیز هشدارهای مشابهی دادهاند. ایالات متحده هم بارها گفته که با هرگونه جابهجایی فلسطینیها از غزه مخالفت خواهد کرد.
با این حال رویترز مدعی شده که یکی از منابع به اطلاع این خبرگزاری رسانده که مصر با وجود خوشبینی نسبت به نتیجه بخش بودن مذاکرات برقراری آتشبس تلاش دارد با ایجاد چنین منطقهای در مرز خود را برای شرایط اضطراری آماده کند. این منبع افزوده این اقدام موقتی و پیشگیرانه خواهد بود.
همچنین سه منبع امنیتی نیز گفتند که مصر آماده سازی یک منطقه بیابانی با برخی امکانات اولیه را که میتواند برای پناه دادن به فلسطینیها مورد استفاده قرار گیرد، آغاز کرده است. منابعی که رویترز برای این گزارش با آنها صحبت کرده به دلیل حساسیت موضوع از ذکر نام خودداری کردند.
اسرائیل گفته است که برای از بین بردن حماس قصد دارد به رفح که بیش از یک میلیون نفر از فلسطینیهای ساکن غزه به آنجا پناه برده اند حمله کند. طرح اسرائیل در حالی است که پیشتر فلسطینیهای نوار غزه بنا به هشدار اسرائیل از سایر نقاط این باریکه راهی رفح شدند و حالا اسرائیل قصد دارد به این منطقه نیز حمله کند.
مارتین گریفیتس، معاون دبیر کل سازمان ملل در امور بشردوستانه و رئیس بخش امدادرسانی این نهاد روز پنجشنبه گفت که تصور اینکه مردم غزه میتوانند به مکان امنی تخلیه شوند یک توهم است و نسبت به احتمال سرازیر شدن فلسطینیان به مصر در صورت آغاز عملیات نظامی گسترده اسرائیل در رفح هشدار داد. این مقام سازمان ملل همچنین تاکید کرد که چنین سناریویی یک کابوس برای مصر است.
یکی از منابع رویترز به این خبرگزاری گفته که مصر ساخت یک کمپ در نزدیکی مرز با نوار غزه را از ۳ یا ۴ روز پیش آغاز کرده است. رئیس سرویس اطلاعات دولتی مصر در پاسخ به سوالی درباره گزارشهای این منابع، گفت: «چنین چیزهایی اصلا صحت ندارند. همانطور که برادران فلسطینی ما گفتهاند و ما هم تاکید کردهایم، اصلا امکان و آمادگی برای این اقدام وجود ندارد.»
در همین حال بنیاد حقوق بشر سینا که یک سازمان فعال در منطقه است روز دوشنبه تصاویری را منتشر کرد که در آن کامیونهای و جرثقیلها در حال کار در این منطقه هستند و همچنین تصاویری از موانع بتنی در این محدوده مشاهده شده است. یکی دیگر از منابع رویترز به این خبرگزاری گفته که بنیاد سینا کار ساخت و ساز برای ایجاد یک منطقه امن موقت را برعهده گرفته تا در صورت مهاجرت دستهجمعی فلسطینیها مورد استفاده قرار گیرد.
رویترز تاکید کرده که نمیتواند به صورت مستقل صحت زمانی و مکانی این ویدیوها را صحتسنجی کند.
به گفته آژانس پناهندگان فلسطینی سازمان ملل متحد، حدود یک ۱.۵ میلیون فلسطینی در حال حاضر در رفح پناه گرفتهاند که این تعداد بیش از نیمی از جمعیت نوار غزه است.
اسرائیل میگوید برای از بین بردن حماس، باید حملات خود را به رفح گسترش دهد. این در حالیاست که تا همین حالا سربازان اسرائیلی بیش از ۲۸ هزار انسان را در نوار غزه کشتهاند و این غیرنظامیان بیگناهاند که هر روز جان خود را در اثر حملات اسرائیل از دست میدهند.
ادامه فشارها و تاکید اسرائیل بر انجام این حملات مخالفتهای بینالمللی گستردهای را به همراه داشته و حتی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا هم تاکید کرده که اسرائیل نباید بدون برنامهای مشخص برای تضمین امنیت مردمی که در رفح پناه گرفتهاند عملیات در این منطقه را ادامه دهد.
با این حال بنیامین نتانیاهو بی توجه به این هشدارها و انتقادات همچنان سیاستهای مد نظر خود را با همراهی دیگر اعضای کابینه تندرو و دست راستیاش پی میگیرد و مشخص نیست چه تعداد فلسطینی دیگر باید کشته شوند تا بالاخره جنگ در نوار غزه به پایان برسد.
نتانیاهو مدعی شده که فلسطینیها میتوانند به مناطقی در شمال رفح که توسط ارتش پاکسازی شده بروند، اما او به این نکته اشارهای نکرده که این افراد پیشتر بنا به دستورات خود او از شمال به جنوب نقل مکان کرده بودند.
جنگ غزه فشار زیادی را بر روابط مصر و اسرائیل آورده و حتی قاهره تهدید کرده در صورت حمله اسرائیل به نوار غزه توافقنامه صل میان دو دولت که در سال ۱۹۷۹ به امضا رسید، مورد تهدید واقع خواهد شد.