bato-adv
bato-adv
آینده بورس در دو سناریو بررسی شد

تیک‌تاک «شاخص»

تیک‌تاک «شاخص»

به عقیده برخی از کارشناسان این حوزه در صورتی‌که نرخ دلار با سیاست کنترلی تغییراتی نداشته‌باشد، این احتمال وجود دارد که بازار سهام به روند فعلی خود، ولی متعادل‌تر ادامه دهد.

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۶ - ۲۹ بهمن ۱۴۰۲

نزدیک شدن شاخص بورس به کف سطح روانی مهم ۲ میلیون واحد حکایت از آن دارد که در صورت حمایت نشدن از تقاضا در بازار سهام طی روز‌های آتی، ممکن است شاهد شدت گرفتن عرضه و در نهایت افت شاخص به محدوده‌های پایین‌تر نیز باشیم.

به گزارش دنیای اقتصاد، بازدهی ۵ درصدی بورس از ابتدای سال در حالی دو سناریوی حساس را روی میز معامله‌گران قرار می‌دهد که بازار سهام با نزدیک شدن به انتخابات مجلس با یک ابهام بزرگ دیگر نیز مواجه است. آیا نمایندگان جدید، سیاستگذار را در مصوبات بورسی همراهی می‌کنند؟

بورس اوراق‌بهادار تهران روز شنبه را برای چهارمین روز متوالی بر مدار منفی سپری کرد، به‌طوری‌که طی این چهار روز بازار سهام با خروج پول حقیقی‌ها نیز همراه شد. در این میان میانگین ارزش معاملات خرد بازار که شامل سهام و حق‌تقدم است طی روز‌های یادشده به زیر ۴‌ هزار‌ میلیارد تومان نزول کرده‌است. به این ترتیب شاخص‌کل بورس تهران روز گذشته با ۰.۸۹‌ درصد کاهش، معادل بیش از ۱۸.۵‌ هزار واحد افت را شاهد بود. نماگر هموزن نیز همانند شاخص‌کل با کاهش ۰.۸۶‌ درصدی روبه‌رو شد.

تضعیف متغیر‌های آماری بورس

بازار سهام مدتی است که حال و هوای رشد و صعود خود را از دست داده و تنها با سبزپوشی برخی صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله و نماد‌هایی با ارزش بازار بالا در برخی روز‌ها از شدت افت خود می‌کاهد.

روز گذشته شاخص‌کل بورس تهران با ۰.۸۹‌ درصد افت که بیشترین مقدار کاهش‌درصدی طی ۱۷ روز معاملاتی اخیر بود، مواجه شد. شاخص هموزن نیز همگام با دماسنج اصلی بورس بیشترین افت ۱۷‌ روزه خود را شاهد بود. لازم به ذکر است که در پس بالا و پایین‌های ایجادشده از سمت شرایط جنگی منطقه‌ای و کشور‌های همسایه در کنار نوسانات زیاد و جهش گونه نرخ دلار در بازار آزاد و همچنین مصوبات متزلزل نهاد‌هایی همچون از سوی وزیر اقتصاد و بانک‌مرکزی و برخی نرخ‌گذاری‌های خوراک‌ها باعث‌شده تا جمعا امید به حضور در بازار سهام روزبه‌روز کاهش یابد، به‌طوری‌که خالص تغییر مالکیت از جانب حقیقی به حقوقی ۵۰ روز معاملاتی متوالی است که با برآیند خروج پول روزانه و در نهایت هفتگی همراه است.

تیک‌تاک «شاخص»///

آمار تغییر مالکیت نیز در روز شنبه با ۲۹۳‌ میلیارد‌ تومان برای چهارمین روز متوالی خروج پول حقیقی به‌ثبت رسید، به‌طوری‌که سه صنعت برتری که خروج پول سرمایه‌گذاران خرد را داشتند شامل بیمه و صندوق بازنشستگی، غذایی به‌جز قند و در نهایت نیز فلزات اساسی بودند. در این روز تنها ۸ صنعت، ورود پول حقیقی‌های بازار را تجربه کردند که همین مقدار جریان پول نسبت‌به خروج پول در صنایع دیگر بسیار ضعیف بود. متغیر دیگری که تضعیف‌شده ارزش معاملات خرد است.

این متغیر طی هفته‌های گذشته متناسب با افزایش فشار در سمت عرضه ارقام بالای ۴‌ هزار‌ میلیارد تومان را نشان می‌داد که نشان از اشباع فروش سهامداران داشت، اما حالا ارزش معاملات خرد بازار که شامل سهام حق‌تقدم است با تداوم فشار فروش و خروج پول حقیقی به زیر ۴‌ هزار میلیارد‌ تومان رسیده‌است. همین موضوع می‌تواند به دو سناریو اشاره کرده‌باشد.

سناریوی اول اینکه فشار فروش و عرضه تضعیف شده و تنها جاماندگان فروش سهام خرد درحال سبک‌کردن پرتفوی خود هستند و بازار نیز صرفا در حال طی‌کردن روز‌های منفی ناشی از هیجان ناامیدی گذشته بوده‌است. سناریوی دوم این است که با توجه به تداوم رکود در معاملات و افت پتانسیل رشد در آمار معاملات بازار سهام می‌توان چنین گفت که بازار برای هفته‌های پیش‌رو توان رشد ناگهانی یا جهش‌گونه را نخواهد داشت. البته لازم به ذکر است که بازار یک مقاومت روانی در پیش دارد که می‌تواند روند بازار را به‌صورت مقطعی تا نیمه اسفند ماه تغییر دهد و از شدت افت آن بکاهد.

از آنجا‌که بورس شامل شرکت‌هایی با ارزش بازار زیاد و بزرگی است که بر شاخص و کلیت بازار نیز تاثیرگذار هستند، متغیری که می‌تواند مقاومتی برای بازار ایجاد کند P/E بورس و کل بازار است، به‌طوری‌که P/E کل بازار در موقعیت فعلی مقدار ۷ واحد را نشان می‌دهد که این متغیر در تاریخ ۶ آبان ۱۴۰۲ کمترین مقدار خود را که ۷.۱ واحد بود، تجربه کرد و اکنون در مقدار ارزنده‌ای قرار دارد.

نکته دیگر که باید به آن اشاره کرد این است که P/E بورس نیز در کمترین سطح ۹.۵ ماهه خود قرارگرفته‌است، یعنی مقدار P/E فعلی بورس ۶.۷ واحد است که در تاریخ ۲۶ آذر ۱۴۰۱ این متغیر در ۶.۶۹‌ واحدی قرار داشت. همین عامل می‌تواند تاثیر روانی بر ارزندگی بازار را افزایش دهد و باعث جذب و ورود پول بسیار از سهامداران خرد شود و جهت بازار از وضعیت نزولی و رکودی به وضعیت سبز و متعادل صعودی تغییر کند.

تیک‌تاک «شاخص»///

چالش مجلس و دولت در زمین بورس

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های همیشگی اهالی بورس، سیاستگذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های پرحاشیه دولت برای کنترل نرخ تورم و به‌ویژه نرخ دلار و دیگر بازار‌ها به‌صورت دستوری و موقت و تایید این تصمیمات توسط مجلس است، به‌طوری‌که برخی سیاست‌ها همچون تغییر نرخ خوراک پتروشیمی‌ها، نرخ سوخت، افزایش فاصله نرخ نیما و آزاد و رسیدن آن به ۴۰‌ درصد باعث‌شده تا بسیاری از صنایع و شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس که شرکت‌های بزرگ و تاثیر‌گذاری هستند، بیشترین تاثیرات منفی را دریافت کنند و در بازار سهام نیز فضای منفی ایجاد شود، از این‌رو دولت، برای جبران کسری‌بودجه و همچنین اعمال سیاست‌های کنترلی و انقباضی خود نباید از بازاری همچون بورس که بسیاری از شرکت‌های خصوصی و به‌ویژه دولتی از آن تامین مالی می‌کنند، چشم‌پوشی کند و تصمیمات در مجلس به‌صورت دستوری تصویب شود. هماهنگی بین ارگان‌ها و نهاد‌ها از ملزومات توسعه اقتصادی هر کشوری است، اما نباید این سیاستگذاری‌ها به‌صورت دستوری یا تایید‌صلاحیت گروهی اعمال و اجرا شود.

تداوم رکود در معاملات

بورس اوراق‌بهادار تهران تاکنون طوری رفتار کرده است که سهامداران بهمن ماه نه‌چندان مطلوبی را پشت‌سر گذاشته‌اند و این در حالی است که دی ماه هم چندان مورد پسند نبوده؛ در واقع ماه‌های گذشته بازار سهام نیز تعریفی نداشته و تقریبا در دوران دولت رئیسی به‌جز ۴ یا ۵ ماه، بقیه ماه‌ها برای بورسی‌ها با حداقل سود یا حتی با ضرر همراه بوده‌است. به بیان دیگر ماه‌های متوالی و زیادی برای آن‌ها توام با زیان بوده‌است.

البته از نظر وضعیت صورت سود و زیان نیز وضعیت تعریفی نداشته و بسیاری از شرکت‌ها سودسازی قابل‌توجهی را نداشته‌اند و تحت‌تاثیر سیاست‌های مالی دولت و مصوبات مجلس قرار گرفته که مدام هزینه‌های شرکت‌ها افزایش پیدا کرده و درآمدهایشان کمتر شده و در نهایت حاشیه سود آن‌ها بعضا با افت چشمگیری روبه‌رو شده‌است.

در این میان نیز لازم به ذکر است که بالاخره هر بازار در بدترین شرایط نیز می‌تواند صعودی شود و معامله‌گران را وارد سود کند، به‌طوری‌که هرچه به پایان سال‌نزدیک شویم، احتمال یک حرکت مثبت در بورس افزایش پیدا می‌کند، لذا تمامی سناریو‌های منفی و رکودی می‌تواند تا نیمه اسفند ادامه داشته‌باشد یا تقویت شود، اما با نزدیک‌شدن به پایان سال ممکن است فضای معاملات و رنگ بورس اوراق‌بهادار تهران تغییر وضعیت دهد و تا پایان ایام عید بازار سهام، سهامداران خود را در حال خوش و با شناسایی سود همراهی کند.

به عقیده برخی از کارشناسان این حوزه در صورتی‌که نرخ دلار با سیاست کنترلی تغییراتی نداشته‌باشد، این احتمال وجود دارد که بازار سهام به روند فعلی خود، ولی متعادل‌تر ادامه دهد، اما در صورتی‌که دلار نوساناتی را به خود ببیند و بازارگردان نیز همگام با نوسانات ارزی دست به‌کار شود، ممکن است شاخص بورس نیز به‌صورت مصنوعی افزایشی شود و با ایجاد فضایی هیجانی مجددا تمایلات بورس بر مدار صعود قرار گیرد و با نزدیک‌شدن به پایان سال این هیجانات ماندگار و به ادامه روند مثبت متعادل کمک کند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv