هیباق عبداللهی میگوید جمعههای (آخرین روز کاری هفته) بدون جلسات کاری، بهرهوری کارکنان در شرکت منابع انسانی «اویستر» را به میزان قابلتوجهی افزایش داده است. هیباق ۳۲ ساله که در اویستر مدیر برند است، در مشاغل قبلیاش طرح «جمعههای تابستانی» را تجربه کرده بود. جمعههای تابستانی نوعی برنامهریزی انعطافپذیر است که در برخی شرکتها اجرا میشود و به کارکنان امکان میدهد به مدت ۵ماه از ماه مه تا سپتامبر، آخرین روز هفته کاری را یا زود به خانه بروند یا کلا مرخصی بگیرند. اما این طرح هم، حس آسودگی فراغت از کار را در روز پایانی هفته نمیدهد تا تعطیلات با خیال راحت شروع شود.
اویستر جزو آن دسته از شرکتهایی است که شروع به امتحان کردن روشهای جدید برای حل یک مشکل قدیمی کرده اند و تعدادشان هم رو به افزایش است: کم کردن بار کاری جمعه ها. این ایده که «جمعههای سیال» یا «جمعههای تمرکز» نام دارد، قرار است همزمان با پایان یافتن هفته، به کارکنان زمان بیشتری بدهد تا کارهایشان را انجام دهند.
به گزارش دنیای اقتصاد، بهره مندی بیشتر از جمعه ها، مدتها برای شرکتها یک مساله مهم بوده است. محققان مدرسه سلامت عمومی دانشگاه تگزاس A&M، که اصطلاحا «اثر جمعه» را مورد بررسی قرار داده اند، چگونگی کاهش بهره وری را، چه وقتی کارکنان در دفتر کار میکنند و چه وقتی در خانه دورکاری میکنند، مستندسازی کرده اند. اما رفع مشکل بار کاری جمعه ها، از وقتی پاندمی کرونا شروع شد، اهمیت بیشتری پیدا کرد. یک مطالعه که کاهش تعامل کارکنان را مورد بررسی قرار داده بود، هزینه تحمیلشده به اقتصاد آمریکا را ۱.۹ تریلیون دلار برآورد کرده است.
تلاشهایی که قبلا برای ثمربخشتر کردن جمعهها صورت گرفته بود، به نتایج مختلفی منجر شد: مثل طرح «جمعههای کژوال» - که به کارکنان امکان میدهد در آن روز با هر لباسی که دوست دارند و با آن راحت هستند سر کار بیایند - یا جمعههای تابستانی که توضیح داده شد. طرحهای دیگری هم امتحان شد که مثلا در روزهای جمعه، به کارکنان پیتزا یا بستنی رایگان میدهند. اما این استراتژیها خیلی تاثیرگذار نبودند.
استیون فیتزجرالد، رئیس گروه مشاوره «هابانرو» در ونکوور، معتقد است طرحهایی مثل لغو کردن جلسات در آخرین روز کاری هفته اثربخش ترند. خلاص شدن از این جلسات به یک تیم ۶۵ نفره، کمک کرده از روزشان بهره برداری بیشتری کنند و در عین حال روحیه کاریشان هم بهتر شده است. او میگوید: «رفتن از این جلسه به آن جلسه ظاهرا کار آسانی است، اما صادقانه بگویم، هیچ جایی در مغز شما برای فکر کردن باقی نمیماند.»
برخی شرکتها طرح آزمایشی تعطیلی زودهنگام جمعهها را شروع کرده اند؛ یعنی کارکنان بعدازظهر زودتر بروند.
مارک بندن، استاد سلامت شغلی و محیط در تگزاس A&M میگوید: «چهار و نیم روز بهره وری با پنج روز بهره وری فرقی با هم ندارند. من فکر نمیکنم که بعدازظهر جمعه، دستاورد کاری زیادی به دنبال داشته باشد.»
کیتلین رودریگز ۳۲ ساله از کالیفرنیا، معتقد است طرح جمعههای کژوال، بیشتر تسکین دهنده است تا مفید. چند سال پیش، وقتی او کار کردن در یک شرکت ارتباطی را شروع کرد، روز آخر هفته اش متحول شد. این شرکت «جمعههای منعطف» را پیشنهاد داد که به کیتلین امکان میداد زمان بیشتری را با خانواده اش بگذراند؛ مثلا اینکه وقت داشت دخترش را به کلاس موسیقی ببرد. او که به عنوان طراح کار میکند، میگوید: «برای من خیلی اتفاق بزرگی بود.»
کارکنان شرکت پلتفرم «اونبرایت» (Evenbrite)، اولین جمعه هر ماه تعطیلند. رزلی ایلانو، از مدیران شرکت میگوید که از این روز تعطیل برای فیلم دیدن و مراقبت از مادر پیرش استفاده میکند. ایلانو که در اوکلند زندگی میکند، میگوید: «عمیقا برای این امتیازی که به ما داده اند ارزش قائلم.»
بیشتر این طرحهای آزمایشی در محیط کار بعد از پاندمی، در شرکتهای کوچکتر اجرا شده، اما این روند به کندی در حال تغییر است. شاپیفای که یک شرکت نرم افزار تجارت الکترونیک است، سال گذشته به خاطر جدیت در حذف جلسات غیرضروری، تیتر خبرها شده بود. شرکت مواد غذایی آمریکایی جی ام اسماکر، طرح «هفتههای هسته ای» را پیاده کرده که طی آن، از کارکنان خواسته شده هر یک هفته در میان، فقط سه شنبه تا پنجشنبه در محل کار حاضر شوند.
البته برخی شرکتها مثل شرکت مدیریت زنجیره تامین «یونایتد پارسل سرویس» و بانک جی پی مورگان، روند دیگری را در پیش گرفته اند و برخی کارکنانشان را ملزم کرده اند که پنج روز در هفته سر کار حاضر شوند. دویچه بانک هم کارکنانش را از دورکاری در روزهای جمعه و دوشنبه منع کرده است.