bato-adv
bato-adv

سمفونی شاخص‏‏‌ها در بورس

سمفونی شاخص‏‏‌ها در بورس

یک کارشناس بازار سرمایه، گفت: آنچه حائز اهمیت است، انعکاس افزایش نرخ ارز در قیمت‌های سهام شرکت‌های مرتبط است؛ تجربه نشان می‌دهد همبستگی جدی بین بورس و ارز به معنای افزایش ارزندگی سهام و ایجاد پتانسیل رونق بازار سرمایه در افق میان مدت وجود دارد.

تاریخ انتشار: ۰۸:۳۶ - ۱۵ اسفند ۱۴۰۲

هر چند طی ماه‏‏‌های اخیر، بورس ابرنوسان‏‏‌های شدیدی را به خود دیده است، اما بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد از ابتدای اسفند شاخص سهام با رشد ۳.۳۵درصدی تا حدودی از رخوت هفته‏‏‌های قبل فاصله گرفته است. از چهارشنبه هفته قبل بازار سهام تحرکات جدیدی را نشان داد.

به گزارش دنیای اقتصاد، رفتار بورس نشان می‌دهد روند صعودی قیمت ارز به خوبی توانسته بورس‌بازان را به رشد سهام امیدوار کند. به‌ویژه اینکه با بررسی عملکرد ۱۱ ماهه بنگاه‏‏‌های بورسی می‌توان دریافت که نگاه بلندمدت به سرمایه‌گذاری در این بازار، سود مناسبی را به ارمغان می‏‏‌آورد. بر اساس اظهارات کارشناسان بازار سرمایه حذف نگاه دستوری به بورس و نگاه بلندمدت در معاملات سهام می‌تواند به طور قابل‌توجهی از دادوستد‌های نزولی بکاهد و بازار را به مرور وارد مدار تعادلی کند.

با توجه به محدوده مقــــــاومتــــــی ۲.۲ میلیون واحد به نظر می‌رسد در روز‌های پیش رو بازار از فاز اصلاحی خارج شود، اما فرصت خوبی برای اصلاح پرتفو ایجاد می‌کند، زیرا شاخص در بلندمدت در یک کانال صعودی قرار دارد. نماگر اصلی بازار با برخورد به میدلاین این کانال، وارد روند استراحت شده و هدف بعدی شاخص محدوده ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد است. روز گذشته بازار سهام از روند مثبت ابتدای هفته عقب نشینی کرد.

رفتار پرنوسان این بازار از ابتدای سال و رفت و برگشت‌های مکرر حاکی از این است که بورس به شدت متاثر از رفتار سیاستگذار اقتصادی است و انتظار برای رشد مستمر نه برای سرمایه‌گذاران و نه برای صنایع در کوتاه‌مدت محقق‌شدنی نیست. این موضوع خود از عواملی است که بر ریسک‌های بازار می‌افزاید. از اواسط اردیبهشت ماه و همزمان با توقف روند صعودی بازار، ورود نقدینگی به گردونه معاملات سهام نیز با نوسانات بسیاری همراه بود و سبب شد در مجموع مبلغی به میزان ۳۸۱۰۳ میلیارد تومان از بازار خارج شود.

در این بازه زمانی شاخص کل در حدود ۹.۱۷‌ درصد بازدهی را کسب کرده که عدد قابل‌توجهی طی زمان یاد‌شده محسوب نمی‌شود در این میان وضعیت کلان اقتصادی همچون سیاست‌های ضد تورمی سبب شد تا صاحبان نقدینگی با احتیاطی مضاعف به سراغ بازار سهام بیایند. ازاین‌رو افرادی که در پی حفظ ارزش پول خود بودند در این مدت راهی بازار‌های دیگر شدند. اما اکنون که بورس با محرک دلار سمت و سوی جدیدی به خود گرفته است آیا می‌توان انتظار داشت که شاهد ورود جذاب پول‌های سرگردان به دنبال پیشروی انتظارات تورمی به گردونه سهام باشیم؟

مسیر پر‌پیچ و خم بورس

امروز بورس پس از دو روز توفانی متوقف شد. اما برخلاف این اتفاق بازار‌های رقیب رکوردشکنی‌های جدیدی را از خود برجای گذاشتند. با این حال برخی از کارشناسان معتقدند که بورس به زودی وارد رالی بازار‌ها خواهد شد. روز گذشته همه شاخص‌های سهام نزول کردند. این در حالی است که بورس تهران بعد از ریزش جدی زمستانی خود در هفته دوم اسفند توانست روند متعادل تری را تجربه کند. گرچه نوسان قیمت‌ها در بورس طی روز‌های اخیر بیشتر متاثر از رشد بازار ارز بوده است، اما همزمان روند بازار‌های دیگر نیز به دقت از سوی سهامداران دنبال می‌شود.

کارشناسان معتقدند در صورت تثبیت سطوح کنونی بازار ارز، بورس پتانسیل تازه‌ای برای صعود پیدا خواهد کرد.

در همین رابطه محمد غفوری، کارشناس بازار سرمایه، گفت: آنچه حائز اهمیت است، انعکاس افزایش نرخ ارز در قیمت‌های سهام شرکت‌های مرتبط است. تجربه نشان می‌دهد همبستگی جدی بین بورس و ارز به معنای افزایش ارزندگی سهام و ایجاد پتانسیل رونق بازار سرمایه در افق میان مدت وجود دارد.

فعالان بازار سهام در روز‌های اخیر یک چشم به تابلوی بورس دوخته اند و یک چشم به تحولات بازار ارز و نرخ‌های تابلوی صرافی ها. تا دوماه قبل به نظر می‌رسید سیاستگذار اقتصادی بتواند تا پایان سال روند تضعیف ریال را ادامه دهد، اما تغییر ریل نرخ سود سپرده ۳۰ درصدی نیز نتوانست روند صعودی قیمت ارز و طلا را پایان بخشد؛ بنابراین صبر بازار برای اطمینان خاطر از تداوم رشد قیمت دلار آزاد حکایت متفاوتی از سیاستگذاری‌های ضد‌تورمی دارد. اما چرا با وجود این پول وارد بازار نمی‌شود؟ آنچه باعث تردید در میان ورود پول به بورس شده است به طور مشخص به پیچیدگی رفتار سیاستگذار بازمی‌گردد که تحلیل وضعیت بورس را برای سرمایه‌گذاران سخت کرده این در حالی است که بازار از منظر ارزندگی در نقاط جذابی قرار دارد.

تاکید مکرر تیم اقتصادی دولت بر حباب بودن قیمت ارز در بازار آزاد و به کار بستن ترفند‌های مختلف برای توقف رشد قیمت در این بازار یکی از موضوعات مهمی است که پیش‌بینی وضعیت بازار سهام را به امری سخت مبدل کرده است. اما از سوی دیگر با توجه به اینکه در دو هفته اخیر راهکار‌های ریزشی دلار محقق نشده است؛ می‌توان در مورد عقب‌نشینی این ارز پرحاشیه کمی تامل کرد. چراکه تاکنون بازار‌های ارز و طلا نسبت به تدابیر سیاستگذار واکنش معکوس نشان دادند و پافشاری ویژه‌ای به پرواز قیمتی خود در ارتفاعات بالاتر دارند.

در حالی که بحث‌های مختلفی بین اهالی بازار سرمایه بر سر سرنوشت بورس جریان دارد، اصلی‌ترین سمت و سوی مباحث، به جای تحلیل تکنیکال به سمت بازی‌خوانی رفتار سیاستگذار، اولویت‌ها و دغدغه‌های کوتاه مدت آن‌ها معطوف شده است. سوت پایان بازار‌ها در ۱۴۰۲ درآستانه نواخته شدن است، اما فعالان اقتصادی با ابهامات فراوانی پیرامون برخی مباحث مواجه هستند. به جرات می‌توان گفت عواملی همچون نرخ حامل‌های انرژی در سال آینده، قیمت خوراک پتروشیمی‌ها، نحوه عرضه و قیمت‌گذاری خودرو و سمت و سوی کلی سیاستگذاری‌های اقتصادی از جمله مواردی هستند که دستیابی به چشم‌انداز مشخص و کسب منافع کوتاه مدت از بازار‌های گوناگون به‌خصوص بورس را سخت خواهند کرد.

اما واقعیت این است که مهاجرت سرمایه به سمت بازار ارز و نیز نگرانی از وجود ریسک‌های حاکم بر فضای کلان سرمایه‌گذاری سهامی جزو سناریو‌هایی هستند که می‌توانند در کوتاه مدت تاثیر منفی بر بازار بگذارند. اما به‌هر حال انتظار می‌رود با تثبیت نسبی قیمت ارز در سطوح جدید، مسیر رونق به ویژه در شرکت‌های کالایی که از تضعیف ریال منتفع می‌شوند در بورس تهران ادامه یابد.

bato-adv
bato-adv
bato-adv