کشور ایران علیرغم اعلام بیطرفی در جنگ جهانی دوم، از جانب قوای متفقین مورد هجوم قرار گرفت و در سال ۱۹۴۱ با ورود قوای نظامی انگلستان و شوروی اشغال شد. اما این دو کشور در اشغال ایران تنها نبودند. خیلی زود، آمریکا نیز با ارسال نیروهای نظامی خود به جمع اشغالگران پیوست.
به گزارش فرادید، اشغال ایران در زمان جنگ جهانی دوم معمولا به عنوان «اشغال انگلیسی-روسی» شناخته میشود، اما واقعیت این است که در سال ۱۹۴۲، کشور آمریکا نیز با ارسال ۳۰ هزار نیرو به اشغالگران پیوست. ماموریت آمریکاییها در ایران ایجاد یک دالان ارتباطی برای رساندن تجهیزات و کمکهای لازم به شوروی بود.
نیروهای اشغالگر در طی دورۀ حضورشان در ایران تمام امکانات این کشور از جمله منابع غذایی را در اختیار گرفتند و نتیجۀ این وضع بروز قحطی گسترده و مرگبار و فقر شدید در اغلب نقاط ایران بود.
طبق آنچه در وبسایت موزۀ هولوکاست واشینگتن منتشر شده: «میزان اندک منابع باقیمانده، همراه با برداشت محصول ناکافی در سال ۱۹۴۲ و ورود سیل مهاجران اروپایی [به ایران]، موجب قحطی فراگیر شد و بسیاری از مردم جان خود را از دست دادند».
عکسهایی که در اینجا ملاحظه میکنید مربوط به همین دورۀ تلخ از تاریخ ایران هستند. زمانی که مردم پابرهنه و گرسنۀ ایران به دنبال کمترین مایحتاج ممکن برای زنده ماندن میگشتند و اشغالگرانی که خود عامل اصلی این بینوایی بودند، گاهی جلوی دوربینهای عکاسی اقدام به صدقه دادن به مردم گرسنه میکردند.
عکسهای اول و دوم خانم گریس هاوس همسر سفیر وقت آمریکا در ایران را نشان میدهند که به میان مردم رفته و ظاهرا در حال پخش کمکهای بشردوستانه است.
عکس سوم نیز که شاید بشود آن را در فهرست تکاندهندهترین عکسهای تاریخ ایران جای داد، دو ایرانی پابرهنه با لباسهای مندرس را به تصویر کشیده که در حال گرفتن چیزی از یک سرباز آمریکایی هستند. سرباز آمریکایی با نیمنگاهی که به دوربین دارد انگار میخواهد مطمئن شود که صحنۀ صدقه دادنش در قاب تاریخ ثبت شده باشد.
عکس آخر نیز گروهی از سربازان شوروی و آمریکا در ایران را نشان میدهد که در زمان تبادل محموله، مشغول استراحت، خوش و بش و کشیدن سیگار هستند. دو افسر شوروی با لباس چرمی سیاه در تصویر مشخص هستند.