bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۷۱۹۴۵۷

(ویدئو) بزکشی در افغانستان؛ چاپ‌انداز‌ها پول پارو می‌کنند

(ویدئو) بزکشی در افغانستان؛ چاپ‌انداز‌ها پول پارو می‌کنند

در فینال مسابقه بزکشی ده هزار مرد ورزشگاه مزارشریف را پر کردند. تماشاگران فقط مردان بودند. آن‌ها می‌گویند که با بهبود امنیت از زمانی که طالبان دولت مورد حمایت غرب را سرنگون کردند و به شورش‌های دو دهه‌شان پایان دادند، با حضور در مسابقات احساس امنیت بیشتری می‌کنند.

تاریخ انتشار: ۱۶:۳۹ - ۲۹ اسفند ۱۴۰۲

 

فرارو- بزکشی ورزش ملی که برای قرن‌ها در استپ‌های شمالی افغانستان بازی می‌شود، از یک سرگرمی خشن و روستایی به یک پدیده حرفه‌ای همراه با پول نقد تبدیل شده است.

به گزارش فرارو، سرور پهلوان که به زودی ۴۰ ساله می‌شود، پس از بازگشت پیروزمندانه به خانه از فینال مسابقات بزکشی در شهر مزار شریف در اوایل این ماه، به خبرگزاری فرانسه گفت: بازی کاملاً تغییر کرده است.

سرور پس از ۲۰ سال به عنوان یک سوار بزکشی یا چاپ‌انداز از تغییرات بازی که در سراسر آسیای مرکزی انجام می‌شود و عناصری شبیه به چوگان و راگبی دارد، استقبال می‌کند.

او می‌گوید: قبلاً با برنج، روغن، فرش یا گاو به ما پول می‌دادند، اما امروز چاپ‌انداز‌ها قرارداد‌های حرفه‌ای دارند.

بهترین بازیکنان اکنون می‌توانند ۱۰۰۰۰ دلار در سال به دست بیاورند، بازیکنان دیگر نیز ۳۵۰۰۰ دلار، سه شتر و یک ماشین توسط اسپانسر‌ها پس از کسب عنوان قهرمانی به دست می‌آورند.

به طور سنتی، بزکشی را با بدن بی‌سر بُز بازی می‌کنند. امروزه بیشتر اوقات، یک گونی چرمی ۳۰ کیلوگرمی به عنوان لاشه قرار می‌گیرد که سوارکاران سعی می‌کنند آن را از میان اسب‌ها و در یک تاخت کامل با رقبا بیرون بکشند.

با تکامل تیم‌های برتر لیگ ملی، تمرینات نیز تغییر کرده است. سوارکاران قوی دیگر از درختان آویزان نمی‌شوند یا چوب را برای عضله سازی نمی‌شکافند، آن‌ها در سالن‌های ورزشی وزنه می‌زنند.

سرور که به خاطر قدرتش به «شیر» معروف است، گفت: قبلا وقتی از مسابقات برمی گشتیم، آب سرد روی شانه هایمان می‌ریختند، اکنون حمام و سونا داریم.

یکی از بهترین بازیکنان لیگ بودن وضعیت مالی سرور را نیز پر کرده است. او گفت: من حتی دوچرخه نداشتم و الان ماشین دارم. گوسفند نداشتم و الان خیلی دارم. خانه نداشتم و الان دو تا دارم.

اما او می‌گوید که یک مرد ساده باقی می‌ماند. در بین مسابقات، او زمین خود را زراعت می‌کند و گوسفندان خود را پرورش می‌دهد.

سعید کریم، سرمایه دار نفتی، که زمان خود را بین مزارشریف، دبی و استانبول تقسیم می‌کند، بزرگترین تامین کننده مالی بزکشی جدید است. این تاجر افغان پنج ماه پیش تیم برنده را که نام شرکتش، یاما پترولیوم است، راه اندازی کرد.

سعید کریم دو چاپ‌انداز برتر افغانستان ازجمله سرور پهلوان و حدود ۴۰ اسب مسابقه را جذب کرده که قیمت هر کدام تا ۱۰۰۰۰۰ دلار می‌رسد.

او به خبرگزاری فرانسه گفت: در این تیم، ما حدود یک میلیون دلار در اسب‌ها، سوارکاران، اصطبل‌ها و سایر تجهیزات سرمایه‌گذاری کردیم.

این تاجر بزرگ افغان گفت: من فقط می‌خواهم به مردمم خدمت کنم. وقتی تیم من برنده می‌شود، برای من افتخار است.

در حالی که زادگاه کریم در شمال افغانستان همچنان مرکز بزکشی در این کشور است، این ورزش اخیراً در جنوب، زادگاه مقامات طالبان که این ورزش را بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ ممنوع کردند، احیا شده است.

غلام سرور جلال، رئیس فدراسیون بزکشی افغانستان به خبرگزاری فرانسه گفت: بزکشی شور و شوق این ملت است. طالبان می‌دانند که مردم را خوشحال می‌کند، به همین دلیل اجازه می‌دهند.

به همین ترتیب، نظمی در رقابت‌های بی‌رحمانه ایجاد شده است و در صورت خطا، کارت‌های زرد یا قرمز داده می‌شود.

اما مهمتر از همه، هجوم پول بزکشی را متحول کرده است. کریم گفت: هواداران بیشتری می‌آیند، چون می‌دانند اسب‌های خوب بیشتری وجود دارد و تیم‌های خوبی اضافه شده اند.

در فینال مسابقه بزکشی ده هزار مرد ورزشگاه مزارشریف را پر کردند. تماشاگران فقط مردان بودند. آن‌ها می‌گویند که با بهبود امنیت از زمانی که طالبان دولت مورد حمایت غرب را سرنگون کردند و به شورش‌های دو دهه‌شان پایان دادند، با حضور در مسابقات احساس امنیت بیشتری می‌کنند.

رئیس فدراسیون بزکشی گفت که از زمان بازگشت طالبان، این ورزش رشد کرده است - از ۱۰۰ تا ۲۰۰ سوارکار به حداقل ۵۰۰ نفر در سراسر کشور -، زیرا جوانان علاقه‌مند هستند.

وی با بیان اینکه امسال ۲۰ کارآفرین با ما تماس گرفتند، گفت: انتظار دارد ۴ تا ۵ میلیون دلار در تیم‌های جدید سرمایه گذاری شود.

جلال گفت: ما می‌خواهیم آن را به ورزشی رنگارنگ مانند فوتبال یا کریکت تبدیل کنیم. هرچه تجاری‌تر باشد، بین المللی‌تر خواهد شد.

bato-adv
bato-adv
bato-adv