«از نظر تغذیهای نانهایی که با آردهای کامل و سبوسدار تهیه میشوند از جمله نان سنگک ارزش غذایی بالاتری نسبت به نانهای تهیه شده با آرد سفید مانند نان لواش دارند و مصرف روزانه آنها میتواند بخشی از نیازهای روزانه بدن به پروتئینها و ویتامینها را تأمین کند.»
مسوول کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: باتوجهبه افزایش آمار چاقی و اضافهوزن در تمامی گروههای سنی و افزایش بیماریهای غیرواگیر از جمله سکته قلبی، مغزی، فشارخون، دیابت، چربی خون، مصرف نان سبوسدار در پیشگیری و درمان این بیماریها نقش بسزایی دارد.
به گزارش ایرنا، حبیب معصومی روز دوشنبه اظهار کرد: نان کامل نانی است که سبوس آن گرفته نشده یا سبوس گیری آن در حد استاندارد باشد.
وی عنوان کرد: از نظر تغذیهای نانهایی که با آردهای کامل و سبوسدار تهیه میشوند از جمله نان سنگک ارزش غذایی بالاتری نسبت به نانهای تهیه شده با آرد سفید مانند نان لواش دارند و مصرف روزانه آنها میتواند بخشی از نیازهای روزانه بدن به پروتئینها و ویتامینها را تأمین کند.
مسوول کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: مواد مغذی از جمله ویتامینهای گروه B بهخصوص B ۱، B ۲ و B ۳ در سبوس دانهها و غلات وجود دارد که با انجام سبوس گیری غلات در کارخانه آرد بخش زیادی از گندم همراه با جوانه گندم و اندوسپرم و در مجموع این ویتامینها به دلیل سبوس گیری از بین میرود.
دکتر معصومی افزود: نان سالم و کامل میتواند از بروز سرطانهای گوارشی، سرطان روده بزرگ، کمبود آهن و روی، بیماریهای متابولیک همانند بیماری دیابت پیشگیری کند.
وی با بیان اینکه نانهایی که سبوس گیری میشوند به نانهای تصفیه شده و نانهای سفید معروف هستند گفت: بر اساس مطالعات انجام شده این نانها موجب افزایش التهاب و فاکتورهای التهابی در بدن میشوند که افزایش این فاکتورها، برخی بیماریها از جمله بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، سرطانها و سایر بیماریها را به همراه دارد.
مسوول کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: با بیان اینکه برخی از مردم تصور میکنند که نان کامل همان نان سفید است، عنوان کرد: این در حالی است که نانی از آرد سبوسدار تهیه شده باشد رنگ تیره دارد وی افزود: به لحاظ علمی زمان خواب برای تهیه نان از تهیه نان از گندم و آرد لحاظ شده است و بلافاصله نباید تبدیل به آرد ونان شود که متأسفانه در حال حاضر این چرخه دچار نقص شده است.
مسوول کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان همدان تاکید کرد: سه ساعت زمان برای تهزه خمیر نان لازم است، اما در حال حاضر این زمان به کمتر از نیم ساعت رسیده است همچنین یکی از مهمترین علل دور ریختن نان غلات، کیفیت پایین آن است.
دکتر معصومی بیان کرد: برنامه نان کامل در نقاط مختلف کشور در حال اجرا است و ۲ نانوایی در شهرستان همدان و یک نانوایی در شهرستان فامنین نان کامل عرضه میکنند.
وی اظهار کرد: بر اساس مصوبات شورای آرد و نان استانداری در آینده نزدیک ۱۵ نانوایی در شهر همدان بهصورت داوطلبی نان کامل عرضه کنند همچنین در هر شهرستان هم دست کم یک نانوایی نان کامل پخت میکند.
مسوول کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان همدان گفت: سبوس گندم و نانهای سبوسدار سرشار از پروتئین، کربوهیدرات، انواع ویتامینهای E و گروه B و املاح مختلف آهن، منیزیم، روی، کلسیم و فیبر بوده و با سبوس گیری غلات، ویتامینهای گروه B آنها کاهش مییابد.
دکتر معصومی عنوان کرد: ورود سبوس گندم و نانهای سبوسدار به سیستم گوارش به عمل هضم غذا کمک کرده و موجب افزایش حجم مدفوع و پیشگیری از یبوست میشود.
وی همچنین گفت: شهروندان همدانی میتوانند با مراجعه به کوچه مشکی روبه روی پارک گلها و کوچه حمام قلعه، نان کامل تهیه کنند.