bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۷۲۳۰۰۳

پایان افسانه رستم و سهراب در ورزش ایران

پایان افسانه رستم و سهراب در ورزش ایران

سال ۱۴۰۲ در حالی به پایان سلام کرد که در این سال وزنه‌برداری ایران شاهد اتفاقات خاصی بود و حتی ۲ نخبه جهانی کشورمان با دنیای قهرمانی پولاد سرد خداحافظی کردند.

تاریخ انتشار: ۱۱:۱۵ - ۱۷ فروردين ۱۴۰۳

برگزاری انتخابات فدراسیون وزنه‌برداری در روز‌های پایانی سال ۱۴۰۱ و انتخاب نواب نصیرشلال به عنوان سرمربی تیم ملی این رشته، امید‌ها را به حضور مقتدرانه کیانوش رستمی دارنده نشان طلا و نقره المپیک و سهراب مرادی دارنده نشان طلای جهان و المپیک در آوردگاه افزایش داد. این ۲ نخبه وزنه‌برداری ایران حتی به مسابقات قهرمانی آسیا در جینجو کره‌جنوبی اعزام شدند، اما مسیر رقابت برخلاف تمام انتظارات آنان پیش رفت تا جایی که یکی به اجبار سمت خداحافظی رفت و دیگری نیز از اردو تیم ملی کنار گذاشته شد.

البته رستم و سهراب وزنه‌برداری ایران پیش از پایان دوران قهرمانی برخی از کدورت‌های گذشته را کنار و حتی در جینجو کره یک گفتگو مشترک داشتند. کیانوش رستمی در دل این مصاحبه یک اعتراف تلخ داشت. اعترافی که هر چند چاشنی آن طنز بود، اما رستمی و مرادی حتی در آن عکس ۲ نفره نتوانستند غبار پیری که بر مو‌های آنان نشسته بود را از دید رسانه‌ها پنهان کنند.

سهراب مرادی که به همراه تیم ملی وزنه‌برداری مردان ایران به مسابقات قهرمانی آسیا در جینجو کره‌جنوبی اعزام شده در پیکار‌های دسته ۱۰۲ کیلوگرم نتوانست به عنوانی بهتر از هشتمی دست پیدا کند. او با ۱۶۲ کیلوگرم یک‌ضرب، ۲۰۰ کیلوگرم دوضرب و با حدنصاب ۳۶۲ کیلوگرم به این عنوان رسید.

کیانوش رستمی نیز شرایطی بهتر از مرادی نداشت. ملی‌پوش وزنه‌برداری ایران در جینجو تنها ۲ حرکت صحیح را به نام خود به ثبت رساند و دستش از مدال کوتاه ماند.

رستمی در کره جنوبی واکنش جالبی به نتایج این ۲ قهرمان داشت و گفت: پیر شدیم و انتظاری بیشتر از این نمی‌توان از ما داشت.

قربانی شدن رستمی از ادعا تا واقعیت

کیانوش رستمی نامی بزرگ در وزنه‌برداری ایران و جهان به شمار می‌رود پولادمردی که بیش از یک دهه مقتدرانه در تخته رقابت حضور داشت و برای تمام رقیبان داخلی و خارجی شخصیتی قابل احترام بود. رستمی در کنار ۲ نشان طلای قهرمانی جهان، ۲ مدال ارزشمند المپیک را هم در کارنامه دارد مدال‌هایی المپیک وی در لندن ۲۰۱۲ و ریو ۲۰۱۶ ضرب شد. بنا به اعتراف کارشناسان وی می‌توانست حداقل چهار المپیک را تجربه کند. او المپیک توکیو را به خاطر اوت‌های متعدد و المپیک ۲۰۲۴ پاریس را نیز به خاطر اختلاف با کادر فنی از دست داد. رستمی نخستین وزنه‌بردار ایران بود که با حضور در مسابقات جهانی ۲۰۲۲ کلمبیا وارد لانگ لیست فدراسیون جهانی شد.

رستمی مرد بی‌رقیب وزن ۸۵ کیلوگر و ۸۹ کیلوگرم در جهان بود، اما کوچ این قهرمان به دسته ۹۶ کیلوگرم رویای کسب عنوان پرافتخارترین المپین را از وی گرفت. رستمی با کسب یک نشان طلای دیگر می‌توانست از هادی ساعی پرافتخارترین المپین ایران عبور کند، اما هرگز نتوانست این مهم را به سرانجام برساند و حضور وی در المپیک ۲۰۲۸ نیز غیر قابل باور است.

رستمی با وجود تمام استعداد‌هایی که در دنیای قهرمانی دارد یک ورزشکار اردو گریز به شمار می‌رود. البته هنوز کسی موفق نشده دلیل این کار وی را واکاوی کند، اما او در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که از اتفاقات داخل اردو می‌ترسد اتفاقاتی که به گواه کیانوش به دوپینگی شدن برخی از ورزشکاران می‌انجامد.

پایان افسانه رستم و سهراب

این ادعای رستمی با واکنش سجاد انوشیروانی همراه شد. رئیس فدراسیون وزنه‌برداری در گفتگو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: کیانوش نه تنها غذای خود بلکه غذای میهمانان را از فدراسیون می‌گرفت.

کیانوش رستمی که به همراه تیم ملی به مسابقات قهرمانی آسیا اعزام شده بود نتوانست نتیجه لازم را کسب و حتی بعد از بازگشت اعلام کرد که در داخل هواپیما مصدوم شده است. این بهانه‌ای شد تا وی در رکوردگیری تیم شرکت نکند و این زمینه حذف او را از مسابقات جهانی ۲۰۲۳ ریاض فراهم کرد. عدم اعزام رستمی به ریاض پایانی بر رویای وی در المپیک پاریس بود. رستمی حتی تلاش کرد که به مسابقات قطر کاپ برود، اما این تلاش وی نیز بی‌نتیجه بود.

پایان افسانه رستم و سهراب

رستمی بعد از این اتفاقات اعلام کرد فدراسیون با درخواست وی برای مهاجرت موافقت کند درخواستی که با پاسخ مثبت انوشیروانی همراه شد، اما کیانوش دیگر دنبال آن را نگرفت. رستمی بعد از آن اتفاقات فیلم‌هایی از تمرینات خود را منتشر کرد که در حال مهار وزنه‌های بالا در حرکت یکضرب است. البته رستمی تنها در خلوت خود این وزنه را مهار می‌کند، اما در رکوردگیری‌ها به خواسته مربیان دهن کجی خواهد کرد. رستمی در کرودگیری رشت ۱۰۰ کیلوگرم در یکضرب و ۱۲۰ کیلوگرم در دوضرب را مهار کرد.

غیبت رستمی در مسابقات جهانی عربستان و قطر کاپ موجب شد تا فدراسیون بین‌المللی نام وی را از لانگ لیست گزینشی المپیک خارج کند. فدراسیون ایران نیز بهمن‌ماه نام چهار وزنه‌بردار را برای جام جهانی وزنه‌برداری تایلند اعلام کرد که در آن لیست میرمصطفی جوادی رسما جایگزین کیانوش رستمی شد و این لیست پایانی بود بر رویای مرد کرمانشاهی برای قدرتنمایی در قلب اروپا.

رستمی که می‌توانست با حضور در چند المپیک متوالی به رکورد افسانه‌ای پیروس دایماس یونانی برسد، اما به خاطر خودسری در تمرینات به یک مدال طلا و یک نقره المپیک بسنده کرد و اکنون در خلوت خود در استان کرمانشاه تمرینات را پیگیری می‌کند و هنوز از برنامه وی برای ادامه زندگی قهرمانی خبری درز نکرده است.

نواب نوشداروی سهراب نداشت

دوستداران وزنه‌برداری سهراب مرادی را با قدرتنمایی در دسته‌های ۹۴ و ۹۶ کیلوگرم به یاد دارند مردی که نامش با رکوردشکنی گره‌خورده بود، اما اتفاقاتی در مسیر زندگی او رخ داد که هر کدام می‌توانست برای نابودی یک ستاره کافی باشد. مرادی که بعد از سال‌ها هنوز نامش در تابلو رکورد‌های جهانی دسته ۹۶ کیلوگرم دیده می‌شود سال ۲۰۱۲ به همراه نسل طلایی به المپیک ۲۰۱۲ لندن اعزام شد، اما نتوانست به مانند دیگر مدعیان به سکوی مدالی برسد مرادی تنها پولادمرد ایرانی بود که دست خالی انگلیس را ترک کرد. بعد از بازگشت مرادی از لندن تست دوپینگ وی مثبت اعلام شد تا این وزرشکار عملا وارد دورانی از محرومیت شود.

دورانی که حتی به خداحافظی اجباری او منجر شد. البته هنوز مشخص نشده که چه کسی نامه خداحافظی وی را به فدراسیون بین المللی وزنه‌برداری ارسال کرده است. نامه‌ای که بعد از پایان دوران محرومیت برای مرادی دردسر ساز شد. البته داستان خداحافظی مرادی خاطر رابطه رایزنی سازنده مسوولان وقت فدراسیون با مسوولان IWF ختم به خیر شد تا مرادی در کلمبیا سهمیه المپیک ۲۰۱۶ ریو را کسب کند. سهراب وزنه‌برداری ایران بعد از پشت سر گذاشتن چند سال کابوس‌وار در ریو موفق شد مقتدرانه به مدال طلای دسته ۹۴ کیلوگرم برسد.

سهراب در برزیل موفق شد مجموع ۴۰۳ کیلوگرم را به نام خود ثبت و دومین طلای وزنه‌برداری ایران در سرزمین قهوه ضرب کند. پیش از مرادی، کیانوش رستمی در دسته ۸۵ کیلوگرم به مدال طلا رسیده بود.

اقتدار مرد اصفهانی وزنه‌برداری ایران در برزیل بازیابی شد و مرادی توانست در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۸ عنوان قهرمانی جهان را از آن خود کند. قهرمانی‌های وی با رکورد شکنی همراه بود رکورد‌هایی که تا سال‌ها در تابلو مسابقات به نام ایران بود. البته رکورد مجموع دسته ۹۶ کیلوگرم (۴۱۶ کیلوگرم) هنوز به نام مرادی است.

همه مرادی را شانس اول قهرمانی المپیک می‌دانستند و وی در ایران ستاره بی‌چون چرا بود، اما خرداد سال ۱۳۹۸ روز سیاهی برای این ورزشکار رقم خورد. سهراب مرادی بدون هماهنگی با کادر فنی پشت وزنه ۲۰۰ کیلوگرمی قرار گرفت تا آن را در یکضرب مهار کند، اما این اتفاق موجب شد تا کتف وی آسیب دیده و مسابقات جهانی ۲۰۱۹ تایلند به عنوان گزینشی المپیک ۲۰۲۰ توکیو را از دست بدهد. سهراب به آلمان اعزام شد، اما نتوانست به روز‌های اوج بازگردد.

کرونا المپیک را به تعویق انداخت و همه منتظر بازگشت مرادی بودند، اما آن مرد دیگر اقتدار گذشته را نداشت و حتی در مسابقات قهرمانی سال ۲۰۲۱ آسیا نتوانست به حد نصاب لازم برای سهمیه برسد. مرادی به کلمبیا رفت تا بار دیگر شانس خود را برای کسب سهمیه امتحان کند، اما مصدومیت کتف به پاشنه آشیل این پهلوان ایرانی تبدیل شد و وی از ادامه مسابقات جایزه بزرگ کلمبیا انصراف دا. سهراب بعد از بازگشت به ایران اعلام کرد المپیک قسمت وی نیست، اما بعد از مدتی با کمک شماری از رسانه‌ها ادعا‌های جدیدی مطرح کرد.

با رفتن علی مرادی و بازگشت دوستان سهراب به فدراسیون همه امیدوار به کسب سهمیه و حضور مرادی در پاریس بودند، اما سهراب دیگر به مانند گذشته اقتدار نداشت و برای رکوردشکنی‌های متوالی پیر شده بود. اعزام جینجو خط بطلانی بر بازگشت مرادی بود تا جایی که وی در تیرماه سال ۱۴۰۲ و بعد از رکوردگیری تیم ملی رسما از دنیای قهرمانی خداحافظی کرد. او اکنون عضو کادر فنی تیم ملی و حتی برخی باور دارند که می‌تواند دستیار مقتدری برای نواب نصیرشلال در المپیک پاریس باشد.

bato-adv
bato-adv
bato-adv