روز گذشته بارشهای مداوم ۷ استان بوشهر، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، هرمزگان و یزد در ایران را با سیل درگیر کرد. البته جزیره کیش نیز از سیلاب مصون نماند. نگرانی در ارتباط با بحرانی شدن شرایط هنوز وجود دارد و هشدارهای قرمز همچنان پابرجا هستند و اگر اتفاق دیگری رخ دهد، به دلیل مسدود بودن راههای عبور و مرور نوع امدادرسانی نیز دچار مشکل خواهد شد؛ از سوی دیگر، شرایط برخی از مناطق این ۷ استان آنقدر بحرانی است که مقاطع مختلف تحصیلی تعطیل شدند.
ستاد مدیریت بحران کشور روز گذشته با توجه به حساسیت وقوع این سیلابها جلسهای برگزار و تصمیماتی اتخاذ کرد. حسین ظفری، سخنگوی ستاد مدیریت بحران کشور در حاشیه این جلسه، درباره موضوعات مطرحشده در این ستاد گفت: «۲ محور اصلی گشت – سراوان و بندر خمیر - بندر لنگه که محورهای اصلی هستند، ۸ محور غیراصلی نیز مسدود شده است. چاهان – زرآباد، جکدان – جاسک، بشاگرد – گوهران، فنوج – کتیج، دلگان – بمپور، بمپور - فیروزآباد، دلگان – زهکلوت و قصرقند – نیکشهر نیز مسدود شده است.»
به گزارش هممیهن، با وجود این، اما آمارهای رسمی اعلامشده از سوی مدیران محلی، حاکی از آن است که راههای ارتباطی بیشتری مسدود شدهاند، اما ستاد مدیریت بحران از آن خبر ندارد. ظفری به فعالیتهای دریایی اشاره و تاکید کرد: «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تمهیدات لازم را برای مادران باردار و افراد دارای شرایط اورژانسی پیشبینی کرده است. بعضی از مناطق روستایی نیز به صورت محدود دچار آبگرفتگی و قطعی برق هستند که در حال رفع آن هستیم. بارشها همچنان ادامه دارد.»
سخنگوی ستاد مدیریت بحران درباره تصمیمات درباره سرریز آب پشت سدها، گفت: «تاکنون سرریزی نداشتیم و وزارت نیرو تمهیدات لازم را در دستورکار قرار داده است. ضمن آنکه براساس هشدار قرمز کسی فوت نکرده است و ۳ نفر مصدوم شدند که مصدومیت آنها جزئی بوده و مهم نبوده است.»
همچنین ظفری روز دوشنبه از زخمی شدن ۳ تن در سیلاب روز گذشته استان سیستان و بلوچستان خبر داده و گفت: «سه نفر در عسلویه زخمی شدهاند و خوشبختانه کسی صدمه جدی ندیده است.»
بابک محمودی، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر نیز از امدادرسانی به ۲۰۸ نفر، اسکان اضطراری برای ۱۳ نفر و تخلیه آب از ۸ واحد مسکونی خبر داد.
ابتدای هفته جاری سازمان هواشناسی کشور از وقوع بارشهای سیلآسا در روز سهشنبه و چهارشنبه هشدار داده و درباره برخی از استانهای کشور پررنگتر صحبت کرده بود.
سازمان هواشناسی ابتدای هفته پیشبینی کرد: «از صبح سهشنبه (۲۸ فروردین) تا اواخر روز چهارشنبه (۲۹ فروردین) با تشدید فعالیت سامانه بارشی موجب بارش شدید باران، رعدوبرق، وزش باد شدید، گردوخاک و تگرگ خواهد شد.»
این سازمان برای هرمزگان، جنوب فارس، جنوب غرب و غرب سیستان و بلوچستان، نیمه جنوبی کرمان و بوشهر و نیمه جنوبی سیستان و بلوچستان هشدار قرمز داده بود و اعلام کرد: «بالا آمدن ناگهانی سطح آب رودخانهها، آبگرفتگی معابر به صورت گسترده، سیلابی شدن مسیلها و رودخانههای فصلی، سرریز سدها، رعدوبرق و تگرگ، انسداد راهها و احتمال تخریب پل از مخاطرات این سامانه محسوب میشود که سازمان هواشناسی پیشبینی کرده و درباره آن هشدار داده است.»
اینطور به نظر میرسد که هشدارهای قرمز سازمان هواشناسی در ایران مورد توجه کسی قرار نمیگیرد و هر بار هم مردم هستند که زندگیشان را از دست میدهند.
انگار قرار نیست سیل دست از سر سیستان و بلوچستان بردارد. این استان که هنوز از سیل اسفند سال گذشته کمر صاف نکرده بود، دوباره با این بلای طبیعی دست به گریبان شد. در سیلاب بر اثر بارندگیهایی که در عصر روز یکشنبه هفته جاری در منطقه «کارواندر» شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان رخ داد، ۴ کارگر راهسازی که با لودر قصد بازگشایی مسیر را داشتند در رودخانه «دامن» دچار حادثه سیلاب شدند که تلاش برای پیدا کردن جسد یکی از کارگران ادامه دارد.
این سه کارگر که گفته میشود از مهندسین راهسازی راهآهن بودند «احسان نظری»، «محمدرضا ریحانی» و «منصور دلیری» اعلام شده است که از ساکن رفسنجان بودند. بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب راه ارتباطی گُشت به سراوان را بست.
با توجه به فعالیت سامانه بارشی در شهرهای ساحلی سیستان و بلوچستان و براساس تصمیم ستاد پیشگیری، فرماندهی و عملیات پاسخ به بحران استان، مدارس شهرستانهای ایرانشهر، بزمان، خاش، زرآباد، مهرستان، گلشن، سراوان، نیکشهر و دلگان در تمامی مقاطع تحصیلی به دلیل احتمال بارش شدید باران و آبگرفتگی معابر امروز به صورت غیرحضوری برگزار میشود.
پس از هشدار سطح قرمز هواشناسی، مدیران فارس تصمیم گرفتند مدارس ۹شهرستان جنوبی استان، روز گذشته (سهشنبه) به صورت غیرحضوری برگزار شود. مدارس شهرستانهای مهر، لامرد، لارستان، گراش، اوز، جویم، خنج، فراشبند و قیرکارزین غیرحضوری و در شبکه شاد انجام شد.
محمدجعفر جهانگیری، فرماندار شهرستان جازموریان عصر روز گذشته از صدور دستورتخلیه روستای کروچان این شهرستان به خاطر خطرات احتمالی سیل خبرداده و گفت: «روستای کروچان با جمعیتی بیش از ۱۲۰ خانوار از جمله مناطق بحرانزا و در معرض خطر سیل شهرستان جازموریان است که جهت جلوگیری از خطرات احتمالی باید تخلیه شود.»
آنطور که فرماندار جازموریان میگوید: «مردم با دهیار روستا قبل از تاریکی هوا روستا را تخلیه و برای اسکان به مکانهای اسکان اضطراری در مدارس سطح شهر زهکلوت رفتند. محور زهکلوت - دلگان در اثر جاری شدن سیلاب نیز مسدود شده است. البته جهت کاهش دغدغه مردم مدارس نیز تعطیل شدهاند.»
حمید سالخورده، مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان از قطع شدن راه ارتباطی ١٠ روستا بر اثر بارش شدید باران در جنوب کرمان خبر داده و تاکید کرد: «هفت راه روستایی در شهرستان رودبار جنوب به دلیل جاری شدن سیلاب و طغیان رودخانهها قطع است. همچنین راه ارتباطی سه روستا در منطقه رَمِشک بخش چاه دادخدا از توابع شهرستان قلعه گنج مسدود شده است.
بارش باران در جنوب استان کرمان برق ۲ روستای طبق و میل فرهاد شهرستان جازموریان را نیز قطع کرده است.» افشاریپور، فرماندار عنبرآباد در بازدید از رودخانههای فصلی، سیلبندها و مسیل گفت: «در پی شدت بارش در بخش جبالبارز جنوبی و طغیان رودخانه فصلی گزآباد، راه ارتباطی چهار روستا مسدود شده است. در پی هشدار هواشناسی از روز گذشته ۶۵ دستگاه لودر و بولدوزر توسط بخش خصوصی در نقاط مختلف شهرستان مستقر شده است. لایروبی رودخانههای شهرستان انجام شده و این عملیات شامل رفع نقاط حادثهخیز و بازگشایی و تسهیل مسیر رودخانهها نیز میشود.
بارش باران تاکنون هیچگونه خسارتی در سطح شهرستان نداشته است.» احمد بلندنظر، فرماندار جیرفت نیز اعلام کرد که تمام مقاطع تحصیلی در روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته جاری در جنوب کرمان به دلیل بارندگیهای احتمالی تعطیل شده است.
او افزود: «عشایر نیز از اتراق و تردد در مسیر رودخانهها خودداری نمایند و همچنین روستاییان در روزهایی که هشدار قرمز صادر شده، با احتیاط تردد کنند. مرخصی کارمندان نیز در این هفته لغو شده است.»
شرایط جوی، فعالیت بنادر مسافری غرب هرمزگان و مسافرت به کیش را هم متوقف کرد. حسین عباسنژاد، مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان علت تعطیلی فعالیت بنادر مسافربری استان را به علت شرایط نامساعد جوی دانسته و تاکید کرد: «رفت و آمد از بندر مسافری شهید حقانی بندرعباس به قشم و هرمز و برعکس تا اطلاع بعدی ممنوع است. مردم برای رفت و آمد به جزیره قشم میتوانند از مسیر بندر پل خمیر به بندر لافت (قشم) و برعکس استفاده کنند.»
در این میان تصاویری از سیل در روستای بلبلآباد، چاه گود و برخی از روستاهای هرمزگان در فضای مجازی منتشر شده است. معابر شهر درگهان نیز دچار آبگرفتگی شد.