افزایش انرژی بدن، زیبایی پوست، درمان کم خونی، درمان یبوست و کاهش وزن از خواص باقلا هستند، البته استفاده از باقلا یا باقلی برای زنان باردار و کودکان نیز مفید است.
باقلا یا باقالی و باقله گیاهی یک ساله میباشد که دارای فواید بسیاری برای سلامتی میباشد. باقلا در فصل بهار به بازار عرضه میشود و با آن میتوان غذاهای خوشمزه مانند باقلا پلو، باقلا قاتق، باقلا خورش، کوکو باقلا و... تهیه کرد.
به گزارش نمناک، اگر به مصرف باقلا علاقه مندید در این بخش از بهداشت و سلامت با خواص و فواید باقلا تازه و خشک برای سلامتی، بارداری، دیابت، لاغری و کاهش وزن، پوست و مو آشنا شوید.
باقالا گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا و از خانواده حبوبات است که مناطق سردسیری و شمالی کشور کشت میشود و مخصوص فصل بهار است البته در برخی مناطق گرمسیری مانند خوزستان باقلا در پاییز و زمستان نیز برداشت میشود.
از چندین هزار سال قبل باقالا توسط یونانیان، رومیان باستان و مصریان فراعنه مصرف میشد و در قبرهای مصریان باستان نمونههایی از باقالا یافت شده است!
در ایران امروزه دو نوع عمده باقالا، باقالای معمولی و باقالای لوبیا «پاچ باقالا» کشت میشود. باقلای لوبیا از باقالای معمولی ریزتر و لطیفتر است و با آن غذاهایی مانند باقالا قاتق درست میکنند. خشک شده باقلا سبز را باقالا زرد میگویند که از آن برای تهیه دم پختک استفاده میشود.
یک لیوان باقلای پخته شده حاوی ۴۴ درصد میزان روزانهی فولات است. فولات به تولید مواد ژنتیک، ساختن سلولها و سوخت وساز آمینواسیدها، تولید و رشد سلولهای جدید کمک میکند. مصرف مواد غذایی دارای فولات برای جلوگیری از کم خونی و طول بارداری نیز ضروری است.
یک لیوان باقلا ۳ میلی گرم آهن دارد. وظیفهی آهن حمل کردن اکسیژن به تمام نقاط بدن است. وجود آهن در بدن به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
روی موجود در یک لیوان باقلا ۱۵ درصد میزان مورد نیاز روزانهی مردان و ۲۱ درصد میزان مورد نیاز روزانهی زنان را تشکیل میدهد. روی برای رشد طبیعی بدن ضروری استو کمبود آن موجب تأخیر در رشد و یا رشد ناقص سیستم عصبی میشود. کمبود روی سبب کاهش گلبولهای سفید و در نتیجه تضعیف سیستم ایمنی میشود.
کالری:۸۸
پروتئین:۸ گرم
کربوهیدرات:۱۸ گرم
چربی:۰.۷ گرم
قند:۹ گرم
فیبر:۸ گرم
کالری:۱۸۷
پروتئین:۱۲.۹ گرم
کربوهیدرات:۳۳.۴ گرم
چربی:۰.۷ گرم
فیبر:۹.۲ گرم
جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان یکی از مهمترین خواص باقلا است. یک لیوان باقلا موجب تامین ۳۶ درصد از میزان منگنز موردنیاز بدن میشود. افراد بزرگسال روزانه به ۱۱ میلی گرم منگنز احتیاج دارند. منگنز موجود در باقالی برای استخوانها مفید است و به افزایش حجم استخوانها میکند. همچنین منگنز سبب بهبود کمبود کلسیم میشود. منگنز برای داشتن استخوانهایی محکم و جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان مفید است.
مصرف باقلا به دلیل مقدار مس فراوان سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و به سلامت سلولهای خونی کمک میکند. مس عملکرد گلبولهای سفید را در بدن بهبود میبخشد به همین دلیل سیستم ایمنی را تقویت میکند، زیرا گلبولهای سفید مولکولهای بیماری زا و رادیکالهای آزاد موجود در بدن را از بین میبرند. بدون این گلبول ها، بدن درمعرض بیماری و عفونت قرار میگیرد.
مصرف باقلا به دلیل وجود آهن سبب افزایش انرژی بدن میشود، زیرا آهن برای تولید هموگلوبین لازم است و هموگلوبین اکسیژن را به سلولها میدهد. کمبود آهن سبب کاهش اکسیژن در بدن و احساس خستگی و کسلی میشود. یک لیوان باقلای پخته شده ۱۴ درصد آهن موردنیاز روزانهی شما را تأمین میکند.
مصرف باقلا سبب افزایش مقدار لوودوپا و سی دوپا در خون و کنترل علائم بیماری پارکینسون میشود، زیرا افزایش لوودوپا و سی دوپا در خون باعث حرکت راحتتر بیماران مبتلا به پارکینسون میشود.
باقلا سرشار از آهن و مس است و سبب افزایش تولید هموگلوبین خون میشود. مصرف باقالی به درمان کم خونی فقر آهن و آنمی کمک میکند. کمبود آهن سبب ایجاد احساس خستگی و خواب آلودگی خواهد شد.
باقلا شاخص گلیسمی نسبتا پایینی دارد و همین به کنترل قند خون کمک میکند. همچنین مقادیر بالای فیبر موجود در باقلا سبب کاهش قند خون افراد مبتلا به دیابت و کاهش کلسترول خون بالا در افراد مبتلا به دیابت نوع دو میشود.
باقلا به دلیل داشتن فیبر حرکات رودهای را بهبود میبخشد و برای پیشگیری و درمان یبوست سودمند است.
فیبر و پروتئین موجود در باقلا سبب کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری شده به همین علت مصرف باقالی به کاهش وزن و لاغری و کاهش چربی شکم کمک میکند.
منیزیم موجود در باقلا باعث کاهش فشار خون بالا و کاهش فشار خون دیاستولیک شده و سبب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و حمله قلبی میشود.
مصرف باقلا به دلیل دارا بودن لوودوپا سبب افزایش تولید دوپامین در بدن و بهبود خلق و خو میشود و از ابتلا به بیماریهایی مانند استرس، اضطراب و افسردگی جلوگیری میکند.
باقلا به دلیل دارا بودن پتاسیم برای بهبود عضله سازی در بدنسازی بسیار سودمند میباشد.
یکی از علل اصلی ابتلا به سرطان آسیب DNA سلوهای بدن است. مصرف باقلا به دلیل دارا بودن ویتامین B۹ سبب پیشگیری از آسیب به DNA شده و خطر ابتلا به اسرطانهای سینه، مغز، گردن رحم، روده بزرگ و ریه را کاهش میدهد.
مصرف باقلا به دلیل داشتن تیامین سبب کاهش ابتلا به بیماریهای چشمی مانند گلوکوم و آب مروارید میشود.
مصرف باقلا به دلیل داشتن کلسیم و فسفر به تقویت مینای دندان شده و جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند.
یک فنجان باقلا دارای ۸ گرم چربی میباشد که ۳ گرم از آن چربیهای اشباع نشده است. این چربیها سطح کلسترول را کاهش داده و به سلامتی قلب کمک میکند. این چربیها حاوی امگا ۳ میباشد و به بهبود عملکرد مغز کمک میکند.
باقلا به دلیل داشتن مادهای به نام جنیستین به بهبود کار ریهها کمک میکند و به درزمان بیماری آسم و التهابات تنفسی و سرفه کمک میکند.
باقالا دارای فیبر زیادی میباشد و به خصوص اگر همراه با پوست مصرف شود باعث تسریع در هضم غذا میشود. فیبر موجود در باقلا خطر ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارش را کاهش میدهد و به سم زدایی بدن از مواد مضر کمک میکند. مصرف باقلا باعث تسکین و درمان زخم معده و رفع حالت تهوع و استفراغ میشود.
باقالی به علت دارا بودن پروتئین، فیبر، آهن، کلسیم و ویتامینهای B به رشد بدن نوزادان و کودکان کمک میکند. برای تغدیه نوزادان بعد از سن یکسالگی میتوان باقلا را به صورت پوره در آورد تا کودک به راحتی مصرف نماید. البته که حتما قبل از شروع تغذیه نوزاد با باقلا با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید، زیرا باقلا میتواند علائم بیماری فاویسم را تشدید کند.
مصرف جوشانده گل باقلا فواید خاصی برای سلامتی دارد و مصرف آن به دفع سنگ کلیه، درمان صرع، درمان قولنجها و دردهای کلیوی، درمان میگرن، درمان رماتیسم، درمان نقرس و درد مفاصل کمک میکند. برای بهره گیری از خواص گل باقلا و درمان این بیماریها ۳۰ تا ۶۰ گرم گل باقالا را در یک لیتر آب ریخته و اجازه دهید به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد سپس آن را از صافی عبور دهید و یک فنجان از آن بنوشید.
باقلا یک آنتی اکسیدان بسیار قوی و سرشار از ویتامین C است که باعث جوان سازی پوست و کاهش علائم پیری زودرس مانند چین و چروک صورت و رفع چروک دور چشم میشود.
برای لایه برداری و پاکسازی پوست صورت میتوان از باقلا استفاده نمود.
باقلا به دلیل ویتامینها و مواد معدنی موجود در آن برای درمان آکنه و جوش صورت مفید است.
مقداری باقلا را بپزید و له کنید سپس آن را با شنبلیله و عسل مخلوط نمایید و بر روی جوش صورت بمالید و اجازه دهید ۱۵ دقیقه بماند و سپس با آب سرد صورت خود را بشویید.
برای درمان لکهای پوستی باقلا خشک را آسیاب کنید تا آرد شود، سپس آرد باقلا را با آب، سرکه و گلاب ترکیب کرده تا خمیری شکل شود سپس این خمیر را روی پوست صورت بمالید و اجازه دهید ۱۵ دقیقه بماند، سپس با آب سرد خوب بشویید. این کار باعث نرم شدن و رسیدن جوش و بیرون آمدن چرک از آن میشود. این ماسک برای کاهش ورم زیر چشم نیز مفید است.
با توجه به درخواست برخی از شما کاربران برای معرفی ماسکهای زیبایی پوست با باقلا در این بخش از سلامت نمناک به آن پرداخته شده است، برای اینکه پوست شادابی داشته باشید، یک قاشق غذاخوری پودر باقالا را با گلاب مخلوط کنید و ۱۰ دقیقه روی صورت بگذارید.
قبل از استفاده از باقلا به عنوان ماسک بر روی پوست صورت، ابتدا مقداری از ماسک باقلا را بر روی پوست دست خود به مدت حداقل ۲۰ دقیقه بمالید و در صورت داشتن حساسیت از مصرف آن به عنوان ماسک خودداری نمایید.
برای رفع موهای زائد بدن میتوانید باقلا سبز را رنده کرده و سپس خشک و آسیاب کنید. در این مرحله باقلای آرد شده را با آب لیمو ترش تازه یا سرکه مخلوط کرده و در یک ظرف دربسته بریزید و بگذارید نیم ساعت بماند سپس این ترکیب را بر روی پوست ماساژ دهید و تا موهای زائد کاملا از بین بروند، سپس پوست خود را با آب سرد بشویید.
برای جلوگیری و درمان سفید شدن موها گل باقلا را له کنید و بر روی موی سر بمالید.
طبع باقلا تازه سرد وتر است و طبع باقلا خشک سرد و خشک میباشد. طبع گل باقلا گرم است و با اینکه باقلای تازه ویتامین C بیشتری دارد، اما ارزش غذایی باقالای خشک شده از باقالای تازه بیشتر است.
به دلیل دارا بودن ویتامین A باعث تقویت بینایی میشود.
به دلیل دارا بودن فسفر به تقویت بهره هوشی کمک میکند.
خستگیهای جسمی و فکری را کاهش و ضعف اعصاب را رفع میکند.
برای درمان رماتیسم، درد مفاصل و سیاتیک مفید است.
ورم پروستات را کاهش میدهد.
در دوران نقاهت باعث افزایش نیرو و قوت بدن میشود.
برای رفع گرفتگی صدا و پاک سازی ریه مصرف مخلوط باقالا با روغن بادام و قند کمک کننده است.
برای درمان اسهال مصرف باقالای پخته همراه با سرکه و آب موثر است.
مخلوط آرد باقلا با آرد جو و استفاده از آن به صورت ضماد برای التیام محل ضرب خوردگی مفید است.
سرمه آرد باقلا برای جلوگیری از برگشت مو به داخل چشم (مژه) مفید است.
برای درمان گوشههای انگشت میتوان انگشت خود رادر جوشانده برگ باقلا فرو ببرید.
حضرت امام رضا (ع) فرموده اند:
باقلا ساقها را محکم مینماید و خون تازه در بدن تولید مینماید.
باقلا را میتوان به صورت خام و یا پخته مصرف نمود. از باقلا پخته شده میتوان برای تهیه انواع سالاد، باقلا پلو، باقلا قاتق، باقلا خورش، کوکو باقلا، خوراک باقلا، سوپ باقلا و باقالی داغ استفاده کرد.
اگر پوست کندن باقلا برایتان سخت است:
ابتدا غلاف اول باقلا را جدا کنید.
سپس در یک قابلمه بزرگ آب و نمک بریزید و قابلمه را بر روی اجاق قرار دهید تا بجوشد.
دانههای باقلا را درون قابلمه ریخته و اجازه دهید ۵ دقیقه بجوشد.
سپس باقلاها را آبکشی کنید.
باقلاها را در یک ظرف بزرگ آب و یخ بریزید و پس از ۳ تا ۵ دقیقه، به راحتی پوست دانههای باقلا را جدا کنید.
مصرف زیاد باقلا به علت دارا بودن لوودوپا میتواند کمبود ویتامین B۶ ایجاد کند و منجر به افسردگی شود.
مصرف باقلا ممکن است باعث تشدید بیماری فاویسم (بیماری خونی ارثی در اثر کمبود G۶PD در بدن) و علائم آن از جمله سرگیجه، سردرد، ضعف شدید، رنگ پریدگی، کم خونی و یرقان شدید و حتی مرگ شود.
افراد مبتلا به فاویسم نباید حتی باقلا را بو کنند.
مصرف باقلا در بسیاری از افراد موجب مثبت شدن جواب آزمایش هپاتیت B و اشتباه شدن جواب آزمایش خون میشود.
برخی از افراد به مصرف باقلا حساسیت و آلرژی دارند.