رژیم غذایی بعد از آندوسکوپی معده مجموعهای از بایدها و نبایدهای تغذیه هستند که رعایت آنها تاثیر بسزایی در حال مراجعه کننده دارد.
اینکه بعد از آندوسکوپی معده چه بخوریم و چه نخوریم از مهمترین موضوعاتی است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت. گفتنی است که این رژیم غذایی توسط پزشک متخصص تجویز شده و رعایت آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
به گزارش دکتر بهار بناساز، با توجه به این که افراد در زمان انجام آندوسکوپی با حساسیتهای زیادی روبرو هستند باید مجموعهای از بایدها و نبایدهای تغذیهای را رعایت کنند. در واقع همان قدر که باید از خوراکیهای مفید باخبر باشید، محدودیتها و موارد منع تغذیهای را نیز باید رعایت نمایید. به همین دلیل بهترین رژیم غذایی بعد از آندوسکوپی معده را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
بایدهای رژیم غذایی پس از آندوسکوپی معده: آب، سوپ، تخم مرغ بدون هیچگونه ادیوه، نان سفید یا تست، پوره سیب زمینی، میوههای کنسرو شده، پودینگ
نبایدهای رژیم غذایی پس از آندوسکوپی معده: الکل، ادویه ها، میوههای خام به همراه پوست، غذایهای تند که حاوی پروتئین یا چربی زیادی هستند، غذای سنین و سرخ شده، نارگیل، حبوبات
رعایت این موارد در وعدههای غذایی روند بهبود حال بیمار را افزایش میدهد. توجه داشته باشید که مصرف هر یک از موارد منع شده قبل و بعد از آندوسکوپی موجب تحریک معده و دستگاه گوارش خواهد شد.
یکی از اولویتهای انجام این روش درمانی، داشتن رژیم مناسب پس از آندوسکوپی است که شامل موارد زیر میشود:
آب: یکی از مهمترین اقلامی که در رژیم غذایی بعد از آندوسکوپی معده وجود دارد، آب است. آبرسانی به بدن باعث شستشوی سریع دستگاه گوارش خواهد شد، مصرف آب برای برخی افراد بعد از آندوسکوپی از اهمیت زیادی برخوردار است.
آب میوه و سبزیجات: افرادی که پس از انجام آندوسکوپی دچار ضعف و بی حالی میشوند، میتوانند به جای آب از انواع آب میوه و آب سبزیجات استفاده کنند. خوردن این نوشیدنیها علاوه بر الکترولیت زیاد، شامل مواد مغذی مورد نیاز بدن نیز هست.
از دیگر مواردی که به عنوان رژیم غذایی بعد از آندوسکوپی معده باید در نظر گرفته شود، میتوان به مواد خوراکی و غذایی اشاره کرد. انواع سوپ و غذاهای نرم که باعث سیر شدن فرد شده و سازگاری خوبی با معده و دیگر بخشهای دستگاه گوارش دارد.
پوره سیب زمینی: این غذا به واسطه داشتن فیبر بالا خیلی زود هضم شده و در معده باقی نمیماند. وجود قند و کربوهیدرات موجود در این غذا از بروز ضعف و کاهش انرژی جلوگیری میکند. در پوره سیب زمینی مقدار زیادی پکتین وجود دارد که با وجود نرمی و هضم ساده، مانع از بروز اسهال خواهد شد.
سوپ: بدون شک انواع سوپ انتخاب ایده آل برای دوران نقاهت بعد از آندوسکوپی معده است، البته توجه کنید که سوپ نباید تند و حاوی جو باشد؛ میتوانید سوپ مرغ را انتخاب کنید.
تخم مرغ: یک غذای نرم و مفید که سازگاری با معده و سیستم گوارش است، البته دقت کنید که این ماده خوراکی را به همراه شیر، پنیر یا فلفل استفاده نکنید، زیرا موجب تحریک سیستم گوارش خواهد شد.
کنسرو انواع میوه: یک انتخاب ایده آل برای پیشگیری از ضعف بدن که از یبوست نیز جلوگیری میکند. میوههای کنسرو شده مثل آناناس، هلو، سیب و …. به سادگی هضم میشوند و سنگینی خاصی روی معده نخواهد داشت.
نان: برخی افراد به هیچ عنوان نمیتوانند غذای بدون نان بخورند. اگر شما هم از این دسته افراد هستید، بهتر است چند روز را از نان تست یا سفید استفاده کنید.
استفاده از رژیم غذایی سالم بعد از آندوسکوپی، سرعت روند بهبود را افزایش میدهد. طی انجام آندوسکوپی به واسطه ورود شی اضافه به داخل دستگاه گوارش، ممکن است مشکلاتی ایجاد شود. بدون شک خوردن مواد غذایی سنگین در این دوره به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود، زیرا ناحیه گلو، مری تا مدتی پس از آندوسکوپی نسبت به مواد غذایی حساسیت بالایی دارند.
در برخی شرایط برای انجام آندوسکوپی، از مواد بیهوشی استفاده میشود که در این حالت خوردن هر چیزی تا حداقل یک ساعت ممنوع است. رژیم غذایی بعد از آندوسکوپی معده کاملا استاندارد و متناسب با شرایط بیمار تجویز میشود. چنانچه پزشک دستور غذایی برای شما تجویز نکرده باشد، پس از یک ساعت میتوانید مواد غذایی زیر را مصرف کنید:
آب میوه تازه
مایعات خنک
آب آشامیدنی پاک
سوپ، پودینگ، تخم مرغ
این نکته را در نظر داشته باشید که چنانچه فرد برای انجام آندوسکوپی از هیچگونه مواد بیهوشی استفاده نکرده باشد، امکان خوردن غذای سبک و نرم بلافاصله وجود دارد. به طور کلی ۲ الی ۳ روز اول باید غذای نرم مانند سوپ مصرف کنید، این رژیم غذایی تا زمانی ادامه دارد که در حین خوردن غذای سنگین احساس درد یا اذیت نداشته باشید.
رژیم غذایی بعد از آندوسکوپی معده شامل مواد غذایی و خوراکی محدودی است که باید در ۲ یا ۳ روز پس از آندوسکوپی مصرف کنید. این مواد غذایی کاملا سالم و بدون هیچگونه مواد مضر است، از این رو سلامت دستگاه گوارش را تامین میکند. اگر قصد انجام آندوسکوپی را دارید، بدون شک در تجویزات پزشکی شما رژیم غذایی خاصی وجود دارد که رعایت آن باعث تسریع در بهبود حال شما خواهد شد.