معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ تأکید کرد: «خریدوفروش خودروها با پلاک گذرموقت غیرقانونی است.»
سرهنگ فیروز کشیر با اشاره به شرایط پلاک وسایل نقلیه گفت: پلاک قطعهای فلزی در ابعاد مختلف است که روی آن اعداد و حروف مختلف نوشته شده و در واقع هویت وسایل نقلیه محسوب میشود.
به گزارش ایسنا، معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ با اشاره به تاریخچه استفاده از پلاکها ادامه داد: استفاده از پلاکها به سال ۱۲۹۸ باز میگردد که در ابتدا روی گاریها نصب شد و از سال ۱۳۰۵ به بعد روی خودروها نیز نصب شد.
وی با اشاره به رنگ پلاکهای ملی افزود: پلاکهای سبز رنگ مربوط به نیروهای پلیس و سپاه پاسداران است. همچنین پلاکهای قرمز رنگ مربوط به خودروهای دولتی است. پلاکهای زرد رنگ متعلق به تاکسیها و خودروهای راهداری و ساخت و ساز هستند.
کشیر گفت: پلاکهای آبی رنگ با حروف D، متعلق به سفارتخانه و دیپلماتها است. پلاک سفید با حروف «گ» نیز متعلق به خودروهای گذرموقت است. خودروهای آبی رنگ با حروف «ز» و «ف» متعلق به ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت دفاع است. همچنین خودروهای ارتش نیز پلاک کرم رنگ دارند.
کشیر گفت: موتورسیکلتها نیز دارای پلاکهای ملی هستند. رنگ سفید متعلق به افراد شخصی است، همچنین قرمز، کرم و سبز متعلق به نیروهای نظامی و دولتی است.
وی افزود: پلاک همانند کارت ملی و کارت شناسایی برای وسایل نقلیه است و هر وسیله باید پلاک داشته باشد که مختص خود آن است. همچنین تردد خودروها بدون پلاک، غیرقانونی است.
معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: هر پلاک مختص یک فرد است؛ اگر فردی خودروی خود را بفروشد، این پلاک برای فرد به صورت امانت تا شش ماه نگهداری میشود.
کشیر با اشاره به پلاکهای غیرمجاز گفت: پلاکهای خارجی و پلاکهای منسوخ شده غیرمجاز هستند. همچنین تغییر در پلاکها یا پلاکهای دست نوشته نیز غیرقانونی است و پلیس در صورت مشاهده با آنها برخورد میکند.
وی افزود: بر اساس ماده ۱۹ آئین نامه راهنمایی و رانندگی، تردد وسایل نقلیه بدون پلاک ممنوع است. همچنین کلیه خودروسازان و مونتاژکاران وسایل نقلیه باید قبل از فروش این وسایل را شماره گذاری کنند.
معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: استفاده از پلاک موقت، برای افراد خارجی است که قصد دارند از کشور ما عبور کنند، یا ایرانیهایی که به صورت موقت در کشور حضور دارند. اخیرا این پلاکها افراد را دچار مشکل کردهاند؛ زیرا افراد بدون مشورت با وکلا و انجام روند اداری و قانونی، اقدام به خرید و فروش این وسایل نقلیه با پلاکهای گذرموقت کردهاند.
وی افزود: بر اساس تبصره۳ ماده ۱۴۲ آئین نامه اجرایی قانون امور گمرگی، اگر شخص یا شرکتی بخواهد خودرویی را وارد کشور کند باید آن را در گمرک ثبت کند و با مجوز در کشور تردد کند. این مجوزها اعتبار دارند و پس از اتمام اعتبار باید از کشور خارج شوند.
معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: شهروندان باید دقت کنند که این خودروهای پلاک گذر موقت، بسیاری از خدمات را دریافت نمیکنند، به عنوان مثال کارت سوخت به آنها تعلق نمیگیرد و امکان خرید و فروش آنها وجود ندارد. همچنین تنها افرادی میتوانند با آن رانندگی کنند که مجوز به اسم آنها است.
کشیر به مردم هشدار داد: اگرچه بازار خرید و فروش این خودروها داغ است، اما اگر پلیس تخلفی از این خودروها ببیند، به عنوان خودروی قاچاق با آن برخورد شده و توقیف میشوند.