«در هر حال ۴ دور مناظره دیگر در پیش است. به نظر میرسد صداوسیما باید در نحوه برگزاری مناظرات بعدی تجدیدنظر کند. باید پرسشها مصداقی تر و نامزدها به پاسخ روشن به پرسشهای مشخص ملزم شوند تا بتوان امکان مقایسه بین نامزدها را فراهم آورد.»
روزنامه خراسان در یادداشتی با عنوان” مناظره شلخته” درخواست تجدید نظر برای نحوه برگزاری مناظرات بعدی را کرد.
این روزنامه نوشت: نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری در شرایطی برگزار شد که میتوان در یک کلام آن را مناظره ای شلخته توصیف کرد. نیم ساعت تاخیر در آغاز مناظره و تدارک برخی مقدمات طولانی نظیر سرود کودکان، برای مخاطبی که حدود نیم ساعت منتظر نشسته است، توی ذوق میزد.
در هر حال مناظره شروع شد و انتظار میرفت شاهد مناظرهای با سوالات مشخص و مصداقی و پاسخ مشخص و مصداقی نامزدها باشیم اما در عمل چنین نشد. زمانی که مجری گفت که قرار است سوالات از سوی کارشناسان مطرح شود امیدوار شدیم که سوالات از غنای کارشناسی برخوردار باشد.
صدالبته این گونه هم بود. ترکیبی از مسئولان قبلی اقتصادی، فعالان بخش خصوصی و چهرههای جوان در کنار باتجربه ترکیبی خوب از کارشناسان ساخته بود اما فقدان راهبری در ایجاد فضای مشترک برای سوالات موجب شد تا هر کارشناس ذیل یک موضوع کلی رشد اقتصادی سوالات متنوعی بپرسد.
به عبارتی مخاطبان ناگهان با انبوهی از پرسشها از سوی ۷ کارشناس مواجه شدند که از الزامات رشد ۸ درصد و نقش بهرهوری یا سرمایهگذاری در آن و منابع موردنیاز تحقق این رشد تا پیمان سپاری ارزی در آن دیده میشد و مسیر به گونه ای جلو رفت که نامزدها عمدتا مجبور به بیان حرفهای کلی شدند.
از حق نگذریم، دکور طراحی شده جذاب بود و ایده رجوع به کارشناسان خوب بود و میشد در این فضا مناظرهای جذابتر طراحی کرد؛ اما نحوه طرح سوالات کارشناسان و بعضا تنوع موضوعی سوالات در هر نوبت به گونهای بود که انگار انبوهی سوال در فرغونی سوار شده و جلوی پای نامزدها ریخته شده است. این در حالی است که انتظار میرفت سوالات عینی تر و محدودتر و با نقطهزنی بر مسائل مشخص و الزام نامزدها به پاسخ به سوالات مشخص طرح شود.
مسئله دیگر به نقش و کارکرد مجری مناظره برمیگشت. خسروی انتخاب خوبی برای جایگاه مجری بود و پیش از این در جایگاه مجری برخی مناظرات در شبکه خبر مسلط کار کرده بود؛ اما در این مناظره نقش طراحی شده برای وی صرفا در حد تذکر زمان باقیمانده صحبت هر نامزد بود، آن هم به شکلی که پارازیتوار وسط صحبت نامزد تذکر میدهد که یک دقیقه یا ۳۰ ثانیه باقی مانده است، در حالی که این کار با طراحی یک کرنومتر در استودیو انجام میشد.
در هر حال ۴ دور مناظره دیگر در پیش است. به نظر میرسد صداوسیما باید در نحوه برگزاری مناظرات بعدی تجدیدنظر کند. باید پرسشها مصداقی تر و نامزدها به پاسخ روشن به پرسشهای مشخص ملزم شوند تا بتوان امکان مقایسه بین نامزدها را فراهم آورد. بنا بر اعلام رئیس سازمان صداوسیما دو نوبت مناظره اقتصادی دیگر پیش روست. میتوان در مجال باقیمانده سراغ سوالات مصداقیتر درباره بانکهای ناتراز، ناترازی انرژی، مسئله خودروسازی، رکود بورس و برنامه دولت برای مواجهه با معضل مسکن رفت تا ضمن دریافت وعده مشخص از هر نامزد، آنها را به پاسخ عینی به مسائل عینی اقتصاد رساند نه حرفهای کلی درباره موضوعات ذهنی.
نویسنده: مهدی حسن زاده