با وجود مصرف گسترده، مطالعات قبلی شواهد کافی بهمنظور تعیین اینکه آیا مولتی ویتامینها واقعاً برای طول عمر مفید هستند یا خیر، ارائه ندادهاند.
تحقیقات جدید با تجزیه و تحلیل دادههای نزدیک به ۴۰۰۰۰۰ شرکت کننده آمریکایی به مدت بیش از دو دهه نشان میدهند که استفاده طولانی مدت از مولتی ویتامینها به صورت روزانه بر افزایش طول عمر در بزرگسالان سالم تاثیر چندانی ندارد.
به گزارش عصر ایران، حدود ۳۳ درصد از بزرگسالان در آمریکا از مولتی ویتامینهای روزانه برای حمایت از سلامت عمومی خود استفاده میکنند، با این فرض که چنین ترکیباتی ممکن است به پیشگیری از بیماریها کمک کنند و یک زندگی طولانیتر و سالمتر را رقم بزنند.
با وجود مصرف گسترده، مطالعات قبلی شواهد کافی به منظور تعیین اینکه آیا مولتی ویتامینها واقعا برای طول عمر مفید هستند یا خیر، ارائه نداده اند.
با هدف رفع این شکاف تحقیقاتی، محققان موسسه ملی سرطان از موسسه ملی سلامت (NIH) آمریکا، مصرف طولانی مدت مولتی ویتامین به صورت روزانه و ارتباط آن با خطر مرگ و میر را در سه گروه از بزرگسالان سالم این کشور تجزیه و تحلیل کردند.
آنها عوامل اثرگذار مانند رژیم غذایی سالم و سبک زندگی و همچنین علل معکوس را در نظر گرفتند، یعنی حالتی که افراد با وضعیت سلامت ضعیف شروع به استفاده از مولتی ویتامینها کرده بودند.
مطالعه جدید NIH که توسط مجله جاما نتورک اوپن در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است، هیچ ارتباط مشخصی بین مصرف منظم مولتی ویتامینها و کاهش خطر مرگ در بزرگسالان سالم آمریکایی کشف نکرد.
با این حال، مولتی ویتامینها هنوز هم میتوانند برای یک سری از افراد با شرایط خاص مفید باشند و این دسته از مطالعات مشاهدهای نیز با محدودیتهایی همراه هستند؛ بنابراین نیازی نیست که فورا مولتی ویتامینهای خود را دور بریزید!
مطالعه جدید NIH با هدف ارزیابی ارتباط بین مصرف مولتی ویتامینها و نرخ مرگ و میر مرتبط با بیماریهای مزمن، به ویژه امراض قلبی عروقی و سرطان انجام شد. محققان همچنین به دنبال کشف عوامل بالقوه و سوگیریهایی هستند که میتوانند بر درک این ارتباط تاثیر بگذارند.
تیم تحقیقات تجزیه و تحلیل را با استفاده از دادههای سه مطالعه کوهورت یا هم گروهی بزرگ در آمریکا انجام دادند:
موسسه ملی سلامت، رژیم غذایی و مطالعه سلامت
کارآزمایی غربالگری سرطان
مطالعه بهداشت کشاورزی
بررسی تلفیقی آنها مجموعا شامل ۳۹۰۱۲۴ شرکت کننده بزرگسال سالم در سنین ۱۸ تا ۷۴ سال بدون سابقه بیماریهای مزمن بود.
شرکت کنندگان همچنین تعداد دفعات استفاده از مولتی ویتامینها را در کنار سایر انواع ویتامین ها، مواد معدنی و مکملها گزارش کردند.
بر اساس این داده ها، محققان شرکت کنندگان را به سه گروه دسته بندی کردند:
عدم استفاده از مولتی ویتامین
استفاده غیر روزانه (گهگاه) از مولتی ویتامین
مصرف روزانه مولتی ویتامین
محققان در عین حال سابقه رژیم غذایی گزارش شده توسط شرکت کنندگان، امتیاز رژیم غذایی سالم در سال ۲۰۱۵، وضعیت استعمال سیگار، مصرف الکل و قهوه، نژاد و قومیت، سطح تحصیلات، شاخص توده بدنی (BMI)، سطح فعالیت بدنی و سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان را هم در نظر گرفتند.
شرکت کنندگان بیش از دو دهه دنبال شدند و برخی از آنها نیز تا ۲۷ سال تحت پیگیری قرار گرفتند.
طی دوره مطالعه، ۱۶۴۷۶۲ مرگ ثبت شد که تقریبا ۳۰ درصد به دلیل سرطان، ۲۱ درصد به دلیل بیماریهای قلبی و ۶ درصد نیز به واسطه امراض مرتبط با عروق مغزی بودند.
در میان مصرف کنندگان روزانه مولتی ویتامین، به طور تقریبی نیمی از آنها زن بودند، در مقایسه با حدود ۴۰ درصد از افرادی که از مولتی ویتامین استفاده نمیکردند.
در مقایسه با افراد غیر مصرف کننده، مصرف کنندگان روزانه مولتی ویتامین با احتمال بیشتری از مکملهای دیگر هم استفاده میکردند. آنها نه تنها BMI کمتری داشتند، بلکه از کیفیت رژیم غذایی بهتری هم بهره میبردند.
این یافتهها با تحقیقات قبلی نیز مطابقت دارند که نشان میدهند مولتی ویتامینها تا حدودی میان بانوان محبوبتر هستند و افرادی که به طور منظم آنها را مصرف میکنند ممکن است به طور کلی آگاهی بالاتری نسبت به وضعیت سلامتی خود داشته باشند.
استفاده از مولتی ویتامین بر اساس نژاد، قومیت یا سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان تفاوت معنی داری نداشت. به طور کلی، محققان هیچ مدرکی مبنی بر اینکه مصرف منظم مولتی ویتامین باعث بهبود طول عمر در میان بزرگسالان سالم میشود، به دست نیاوردند.
لازم به ذکر است که مقادیر نسبت خطر تفاوتی در نرخ بقا بین دو گروه نشان نمیدهند. این رابطه برای مرگ و میر کلی و به علل خاص مانند بیماریهای قلبی، سرطان و بیماریهای عروق مغزی مشاهده شد.
با وجود فقدان شواهد معتبر در راستای افزایش طول عمر، نویسندگان مطالعه پیشنهاد میکنند که استفاده روزانه از مولتی ویتامین ممکن است همچنان با سایر فواید مهم از جمله پیری سالم و حمایت از عملکردهای شناختی در افراد مسن مرتبط باشد.
برای حفظ سلامتی و افزایش طول عمر، به جای تکیه بر مکمل ها، توصیه میشود که بر مصرف انواع غذاهای مغذی زیر تمرکز کنید:
آجیل
دانهها
حبوبات
سبزیهای با برگ تیره
هویج
انواع توت
سایر غذاهای رنگارنگ گیاهی
در این میان بهینهترین روش ممکن برای دریافت دوز کافی از مواد مغذی به صورت روزانه، پیروی از یک برنامه رژیم غذایی کامل است. این موضوع بدین دلیل است که رژیم غذایی که عمدتا از غذاهای کامل تشکیل میشود، حاوی فیبر، پلی فنلها و سایر اجزای فعال است. این ترکیبات میتوانند از پیشرفت بیماریهای مزمن جلوگیری و سلامت عمومی بدن را حفظ کنند.