شاید طبیعی باشد بازیکنان نامدار دنیای فوتبال پس از بازنشستگی به سراغ فعالیتهای مختلف فوتبالی بروند، اما برای ستارههای مشغول به بازی، کمی این اتفاق دور از عادت است. با این حال کیلیان امباپه خرق عادت کرده و کمتر از یک ماه بعد از معارفه در سانتیاگو برنابئو، رسماً اکثریت سهام باشگاه کان را خریداری کرده است. تیمی که فصل گذشته در رتبه ششم لیگ۲ فرانسه قرار گرفت و البته باشگاه دوران کودکی امباپه محسوب میشود. ستاره جدید رئال مادرید حدود ۲۰میلیون یورو از طریق صندوق سرمایهگذاری خود برای خرید ۸۰درصد سهام باشگاه کان که از سال۲۰۲۰ در اختیار اوکتری بود، پرداخت خواهد کرد؛ به این ترتیب، کاپیتان تیم ملی فرانسه به سهامدار اصلی باشگاه کان تبدیل شد و رئیس هیئتمدیره، ۲۰درصد باقی سهام را در اختیار خواهد داشت. به همین بهانه بد نیست سرشناسترین مالکان باشگاههای فوتبال را که زمانی خودشان بازیکن بودند، باهم مرور کنیم.
به گزارش دنیای اقتصاد، کیلیان امباپه تنها بازیکنی نیست که حین فعالیت سهام یک باشگاه را خریداری میکند، ولی یک تفاوت عمده با دیدیه دروگبا دارد؛ اینکه ستاره ساحل عاجی سابق چلسی همزمان که برای فونیکس رایسینگ بازی میکرد، بخشی از مالکیتش را هم برعهده داشت! این مهاجم نامآشنا که از فوتبال خداحافظی کرده، همچنان سهامش را حفظ کرده و بر مجموعه مدیریتی فونیکس هم نظارت میکند؛ اما خب اوضاع تیمش در لیگ آمریکا چندان جالب نیست.
داستان خرید سهام باشگاه هاماربی سوئد هم جالب است. در نوامبر سال ۲۰۱۹، زلاتان ۲۳.۵ درصد از سهام این باشگاه را به نام خود زد و همین موضوع سبب اعتراض هواداران مالمو، تیم دوران جوانی ایبرا شد. تا جایی که مجسمه وی در شهر را آتش زدند، اما انگار این مساله برای ستاره سابق میلان و بارسلونا مهم نبود. البته ابراهیمووچ نقش مدیریتی در هاماربی ندارد؛ اما با تزریق به موقع سرمایه، تیمی در حد مدعیان ساخته و سال ۲۰۲۱ نیز قهرمانی در جام حذفی سوئد را تجربه کرد.
یک سالی میشود که کاپیتان افسانهای میلان دیگر سمت مدیریتی در باشگاه محبوبش ندارد؛ اما او خیلی قبلتر وارد این عرصه شده بود. مالدینی سال ۲۰۱۶ سهام باشگاه میامی افسی را که البته ارتباطی هم به اینترمیامی ندارد، خریداری کرد تا رسما در ایالات متحده تیمداری کند. او بلافاصه دوست و همبازی سابقاش یعنی الساندرو نستا را هم بهعنوان سرمربی تیمش معرفی کرد که البته تجربه موفقیتآمیزی هم نبود. میامی اکنون در دسته دوم بازی میکند.
یکی دیگر از بازیکن–مالکان دنیای فوتبال پیکه بود که در اواخر سال ۲۰۱۸ سهام باشگاه آندورا اف سی را خریداری کرد. باشگاهی که در سال ۱۹۴۲ تاسیس شد و اکنون در لیگ دسته دوم اسپانیا حضور دارد. همانطور که از نامش مشخص است، این باشگاه در آندورا واقع شده، اما از آنجا که کشور فوق به لحاظ روابط دیپلماتیک به نوعی میان فرانسه و اسپانیا تقسیم شده است، تیمهای فوتبالش هم در سرزمین ماتادورها به میدان میروند. با ورود پیکه به عرصه تیمداری، آندورا هم پیشرفت کرد و به سطح بالاتری رسید.
داستان این زوج سابقا آرسنالی هم جالب است. تیم کومو ایتالیا درحالی امسال به سری A صعود کرده که هدایت آن با سسک فابرگاس است. هافبک اسپانیایی سالهای آخر بازیاش را در این تیم سپری کرد و همان زمان هم بخشی از سهام باشگاه را به نام خود زد. او البته آنری را هم راضی کرد تا به وی بپیوندد و اسطوره فرانسوی هم بخشی از سهام باشگاه ایتالیایی را خریداری کرد. حالا کومو به سری A آمده تا فابرگاس که بازیکن بزرگی هم بود، الان مالک – مربی آیندهداری هم به نظر برسد!
رونالدوی اورجینال بعد از خداحافظی از مستطیل سبز به جرگه مالکان دنیای فوتبال پیوست. در سال ۲۰۱۸، رونالدو ۵۱ درصد از سهام باشگاه اسپانیایی وایادولید را با هزینه ۳۰ میلیون یورویی خرید و با این تیم در لالیگا هم حضور داشت؛ اما به دسته پایینتر سقوط کرد و صدای اعتراض هواداران نسبت به شیوه کاری وی بلند شد. برنده سابق توپ طلا که همچنان جزو مالکان وایادولید محسوب میشود، در سال ۲۰۲۱ تمام سهام باشگاه کروزیروی برزیل را خرید و موفق شد این تیم را به سری A برساند.
شاید مشهورترین مالک فعلی دنیای فوتبال، بکام باشد. ستاره نامدار سابق دنیای فوتبال پس از بازنشستگی توانست به لطف قراردادش با لسآنجلس گلکسی امتیاز تاسیس یک تیم در لیگ آمریکا را دریافت کند و اینترمیامی را برای این پروژه جاهطلبانه انتخاب کرد. البته بکام فقط به همین راضی نبود و توانست با استفاده از روابط فوقالعادهاش، لیونل مسی را راضی به حضور در میامی کند و ستارههای نامدار سابق بارسلونا را هم کنار او جمع کند.