گزارشها از وضعیت هوای تهران حاکی است، هفته گذشته بعداز رکوردزنی «آلودگی گاز ازن در آسمان پایتخت»، به دلیل کاهش نسبی دمای هوا، به مدت ۲ روز، آلودگی از جنس ذرات معلق حاکم شد.
اما طی ۲ روز گذشته، بار دیگر با افزایش نسبی دمای هوا، غلظت آلاینده «ازن» از حد مجاز فراتر رفت.
به گزارش دنیای اقتصاد، با افزایش شدت گرما، سرعت واکنش فتوشیمیایی تولیدکننده گاز ازن، افزایش مییابد و باعث انتشار این گاز سمی سرطانزا در هوا میشود.
شاخص آلودگی طی دو روز گذشته در سطح ۱۲۹ و ۱۰۹ بوده است.در حال حاضر نیز آلودگی در وضعیت «نارنجی» (شاخص بالای ۱۰۰) است.
گفته میشود در مواجهه با ازن، کودکان در معرض بیشترین خطر هستند، زیرا ریههای آنان هنوز در حال رشد و تکامل است و معمولا فعالیت آنها در خارج از منزل در روزهای داغ تابستانی یعنی درست در زمانی که سطح ازن بالاست، زیاد است. همین موضوع احتمال افزایش تاثیرپذیری کودکان از ازن را تقویت میکند و در نتیجه ممکن است به شکل آسم در کودکان بروز و ظهور پیدا کند.
تنفس ازن همچنین به درد قفسه سینه، سرفه، سوزش گلو و گرفتگی ریه میانجامد و علاوه بر آن میتواند بیماریهای ریوی مثل برونشیت را تشدید کند. از گاز ازن به عنوان آلودگی ثانویه یاد میشود؛ این گاز از واکنش شیمیایی میان اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار ایجاد میشود؛ در این میان افزایش دمای هوا و تابش خورشید میتواند فرآیند شیمیایی میان اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار را سرعت ببخشد به نحوی که بر غلظت ازن در هوا افزوده شود. از آنجاکه تابش نور خورشید و گرما «شرط لازم» برای تسهیل واکنش فتوشیمیایی منجر به تولید گاز ازن است؛ این آلودگی ثانویه عمدتا در روزهای گرم و نیمه ابتدایی سال بروز میکند.