دنیا عوض شده است، بیماری و دردسرها هم. نمونه بارزش همین ویروس کرونا که نزدیک به دو سال زندگی خیلیها در جهان را فلج کرد و هنوز هم از بین نرفته، اما به مدد واکسنها زهرش گرفته شده است. این روزها، اما اسم بیماریهای دیگری شنیده میشود: آبله میمونی، تب دنگی، زیکا و ...
به گزارش خبرآنلاین، سازمان جهانی بهداشت هم همین هفته درباره آبله میمونی هشدار داد. هانس کلوگه، مدیر اروپایی سازمان جهانی بهداشت، توضیح داد که هرچند نیاز است که تحقیقات بیشتری درباره نوع مسریتر و خطرناکتر بیماری آبله میمون با نام «clade ۱b» انجام شود، اما در حال حاضر میتوان از شیوع این بیماری جلوگیری کرد.
گفته میشود اطلاعات زیادی درباره ویروس آبله میمون و ابزارهایی برای کنترل آن وجود دارد و گسترش این بیماری به معنای شیوع یک بیماری همهگیر دیگر مانند کرونا نیست.
مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی در همینباره میگوید: «آبله میمونی با کووید قابل مقایسه نیست، کووید وحشتناک و یک تجربه متفاوت بود، ویروس کرونا یک مورد عجیب بود که بارها جهش پیدا کرد و ماندگار شد و البته همه جهان را تحت تاثیر قرار داد و مردم هم حق داشتند از آن بترسند. اما آبله میمونی مثل کووید نیست هرچند که سازمان جهانی بهداشت هشدار داده است.»
او ادامه میدهد: «مورد قبلی آبله میمون که حدود یک سال و نیم پیش شیوع پیدا کرد، خیلی سریع تمام شد و چندان ماندگار نشد، اما درحال حاضر ویروس آبله میمونی شایع، از قبلی قویتر، با سرعت شیوع بالاتر و میزان مرگ و میر بیشتر است و از این جهت سازمان جهانی بهداشت هشدار داده است.»
این متخصص با بیان اینکه مساله این است که ما همیشه باید نگران ویروسهای جدید باشیم، اظهار میکند: «با تغییرات اقلیمی که رخ داده، با توجه به افزایش مسافرت و جابهجاییها در دنیا و... باید مدام منتظر ویروسهای جدید و بیماریهای نوظهور باشیم.»
او با اشاره به اینکه ویروس آبله میمونی اصلا شبیه ویروس کرونا نیست، میگوید: «در مورد کرونا با یک سرفه فرد مبتلا میلیونها ویروس در فضا پخش میشد و دیگران را مبتلا میکرد، اما ویروس آبله میمونی با تماس نزدیک با بثورات (عوارض پوستی) و یا تماس جنسی منتقل میشود. البته فرد مبتلا به آبله میمونی از ابتدای ابتلا تا دچار شدن به بثورات در خانواده و نزدیکان ممکن است از طریق تنفس ویروس را منتقل کند، اما احتمال و سرعت شیوع آن قابل مقایسه با کرونا نیست.»
او در پاسخ به این سوال که تاکنون بیمار مبتلا به آبله میمونی داشته است، توضیح میدهد: «درباره این ویروس جدید از آبله میمونی که در ایران مورد مبتلا نداریم و طبعا بیماری نداشتهام، اما در زمان آبله میمونی که حدود یک سال و نیم پیش شیوع پیدا کرد، یک بیمار مبتلا داشتم که از سفری از اروپا آمده بود و در تجمع و گردهمایی شرکت کرده و مبتلا شده بود، البته بثورات زیادی نداشت و درمان شد.»
همزمان با شیوع و ابتلا به تب دنگی در کشور، حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با حضور در کافه خبر نسبت به شیوع این بیماری در عراق ابراز نگرانی و اظهار کرد: «ما الان نگران زائرانی هستیم که برای اربعین از عراق به ایران بازمیگردند. ما در فرهنگستان علوم پزشکی جلسه گذاشتیم. در کمیسیون بهداشت مجلس هم در هفته قبل درباره تب دنگی جلسه داشتیم. نیاز به کیتهای تشخیص سریع داریم. مسیری که زائران ما میآیند طوری باید در مرز عراق هدایت شوند که زائران خیلی با مردم مراوده نداشته باشند. این پشه خیلی جاها حضور دارد.»
او ادامه داد: «مقالهای منتشر شده که نشان میدهد در صورتی که پشه آئدس بیمارانی که علایم ندارند، را نیش بزند، تبدیل به پشه ناقل میشود و دیگران را دچار بیماری خواهد کرد. این مسایل باید مدیریت شود. مبارزه با تب دنگی، کار وزارت بهداشت و درمان به تنهایی نیست. باید سایر سازمانها مانند پدافند غیرعامل، شهرداریها، حفاظت از محیط زیست، جهادکشاورزی، وزارت راه و شهرسازی کمک کنند تا بشود با تب دنگی مقابله کرد.»
دکتر محرز هم با نگرانی از این مساله میگوید: «نگرانی ما از تجمع و راهپیمایی اربعین است، خصوصا که زائران پاکستانی حضور دارند و هم آبله میمونی و هم تب دنگی و زیکا هم در پاکستان شیوع پیدا کرده است. در عراق هم این بیماریها گزارش شده و باید کنترل خوبی و دقیقی در مرزها انجام شود تا اگر فردی مبتلا شدن در جمع حضور پیدا نکند.»
او درباره نگرانی درباره سرخک توضیح میدهد: «درست است که ایرانیها واکسنهای سهگانه سرخک و سرخجه و اوریون را میزنند، اما مساله این است که بعد از مدتی اثر واکسن از بین میرود و در بزرگسالی نیاز است که دوباره واکسن سرخک تکرار شود، خصوصا برای افرادی که ممکن در معرض مبتلایان قرار بگیرند.»
او ادامه میدهد: «سرخک در کشور ما از سالهای قبل ریشهکن شد. اما این ریشهکنی در کشورهای همسایه خصوصا افغانستان و پاکستان صورت نگرفته و آنها هم در کشور ما رفت و آمد دارند و باعث شیوع بیماری میشوند.»
به گفته این متخصص توصیه مهم درباره آبله میمونی شستن دستها، زدن ماسک و تماس جنسی مطمئن است.