قطعیهای مکرر برق خسارات سنگینی را به بخشهای مختلف صنایع و کشاورزی وارد کرده تست. بنا بر اظهارات رئیس کمیسیون انرژی اتاق کرمان، به دنبال قطعی برق ۲۰ تا ۴۰ درصد محصول پسته استان پوک میشود.
قطعیهای برق در تابستان سال جاری، ضرر و زیان زیادی به کشور زده است. از خسارات گسترده فولادیها گرفته تا کشاورزان و شبکه خانگی که هیچکدام از این قطعیها در امان نبودند. کشاورزان متعددی نسبت به مشکلاتی که قطعیهای برق بر روند کشت آنها ایجاد کرده، اعتراض خود را بیان کردهاند.
به گزارش تجارت نیوز، با قطع شدن برق، علنا آبیاری محصولات نیز با مشکل مواجه میشود. چراکه اکثر چاههای کشاورزی، برقی هستند.
آن طور که ایلنا گزارش داده، محمدرضا ترابی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان درباره قطعیهای برق توضیح داد که هر روز برق موتورهای کشاورزی قطع میشود و این امر خسارات سنگینی را به کشاورزی استان وارد کرده است. از سوی دیگر، به دلیل قطعی برق ۲۰ تا ۴۰ درصد محصول پسته استان پوک میشود.
کاهش تولید پسته به دنبال قطعی برق، نهتنها منابع را هدر میدهد، بلکه علنا روند صادرات این محصول را نیز با مشکل مواجه میکند. در راستای تاثیر قطعیهای برق بر کشت پسته، تجارتنیوز با محمد صالحی، رئیس هیئت مدیره انجمن پسته ایران، گفتوگویی انجام داده است که در ادامه میخوانید.
درصد پوک شدن محصول پسته بسیار بیشتر از رقم اعلامی است و ۲۰ درصد نشاندهنده حداقل میزان پوک شدن پسته است. در تابستان و در اوج گرما باید به درخت پسته آب برسد و قطعیهای برق مانع از آن میشود.
روزانه پنج الی شش ساعت برق قطع میشود و این تنها محدود به شش ساعت نمیشود. در حال حاضر بسیاری از موتور پمپها سوختهاند و خراب شدهاند. در اوج گرما، این خرابیها به دنبال قطعیهای برق رخ داده است. از سوی دیگر روند تعمیر آنها، بر توقف تولید افزوده است.
محصول پسته در بازه زمانی تعمیر این موتور پمپها، عمدتا میسوزد، چراکه تحمل گرما و بیآبی را ندارند. تا زمانی که این موتور پمپها تعمیر شوند و دوباره به چرخه بازگردند، پسته سر درخت یا میسوزد یا پوک میشود یا به نحوی دیگر خراب میشود. این مشکلات علنا به علت قطعیهای برق پدید آمده است.
فاصله موتورپمپها با باغها، عمدتا ۱۵ الی ۲۰ کیلومتر است. حال اگر قطعی برق منجر به خراب شدن این پمپها نشود، مشکل دیگری مانند هدررفت آب به وجود میآید. وقتی برق قطع شود، تا زمانی که دوباره این موتور پمپها روشن شود و به باغها برسد، هدررفت آب را شاهد هستیم. این موضوع نیز از پیامدهای قطعی برق است.
تاثیری که موضوع قطعیها بر بازار پسته میگذارد در شرایط حاضر قابل بررسی نیست. عرضه و تقاضا بازار را تعیین میکند و میزان محصول تولیدی و خریداران در دنیا در این زمینه تعیینکننده هستند. این موضوع بر تولید پسته اثر مستقیم داشته است نه بازار. اما به هر حال کاهش تولید در پی قطعیهای برق رخ داده است.
سال گذشته حداقل ۴۰ هزار تن پسته خراب شد. اگر اوضاع به همین منوال ادامه پیدا کند، این رقم تکرار خواهد شد و چه بسا ممکن است افزایش پیدا کند.