تپش قلب، تندتند نفس کشیدن و لرزش دستها تنها نشانه کوچکی از دلشوره و اضطراب داشتن است که البته با رعایت چند نکته میتوان به راحتی به مبارزه با آنها بروید.
دلشوره و اضطراب شاید به ظاهر ساده و بی ضرر باشد، اما پنهانی تمامی اعضای بدن شما را تحت تاثیر خودش قرار میدهد و ممکن است در یک لحظه شما را از پا در بیاورد.
به گزارش نمناک، نحوهی زندگی، محیط اجتماع و شرایط اقتصادی در هر منطقه از عوامل مهم بروز استرس در افراد است. امروزه ماشینی شدن کارها باعث شده است، بیشتر فعالیتها با نیروی فکری انجام شود و نیروی بدنی کاربرد کمتری پیدا کند.
همین مسئله باعث میشود که افراد به مشکلات روحی زیادی برخورد کنند که از اصلیترین این مشکلات، مسئلهی دلشوره و فشارهای روحی است. از جمله این عوارض ایجاد دل درد، دل پیچه، گرفتگی عضلات، مشکلات گوارشی، احساس سوزش سرمعده یا لرزش عضلات و خوردن ناخن نمونهای از تاثیرات دلشوره است.
لرزش و گرفتگی عضلات یا پرش عضلات
احساس گرفتگی یا پری در ناحیه گلو یا قفسه سینه
نفس تنگی و افزایش ضربان قلب
سبکی سر یا گیجی
عرق سرد و دستان مرطوب
دردهای عضلانی
خستگی مفرط
مشکلات خواب (مشکل در به خواب رفتن یا بیدار ماندن به مدت طولانی یا احساس ناراحتی در به خواب رفتن)
نداشتن احساس راحتی، بی قراری، احساس تحریک پذیری بیش از اندازه
نگرانی بیش از حد
ترس دایم از اینکه اتفاقی بد در حال وقوع است یا احساسی مبنی بر اینکه دنیا به آخر رسیده است
عدم توانایی در تمرکز و احساس اینکه همه چیز را فراموش میکنی
درمان قطعی برای رفع دلشوره وجود ندارد بلکه رفتار خود شخص است که میتواند بهترین درمان باشد. در زیر به برخی از این رفتارهای درمانی اشاره میکنیم. کار با شبکههای مجازی میتواند یکی دلهره آورترین و دور کنندهترین عامل آرامش از انسان باشد حذف اکانت اینستاگرام یا هر شبکه مجازی دیگری بعید نیست که بتواند مقداری از استرس و حجم نگرانی شما را کاهش دهد. روشهایی که در ادامه خواهیم گفت، روشهای تایید شدهای هستند که به راحتی میتوانید از آنها بهرهمند شوید.
همه چیز از یک فکر شروع میشود که نخستین نشانه اش این است که احساس میکنید همه عضلات بدنتان گرفته است، اما کنترل کردن این حس در دست شماست.
قبل از هر چیز مانع افکار منفی خود باشید و به آنها شاخ و برگ اضافه ندهید آگاهانه افکارتان را تحت کنترل بگیرید و روی آنها تمرکز کنید. میتوانید برداشتهای قابل قبول و مثبت تری را از شرایط بحرانی که برایتان پیش آمده برای خود ایجاد کنید وقتی توانستید فکر خود را به صورتی دیگر درآورید دلشوره شما هم به همان سرعت تغییر میکند.
در شرایطی که دلشوره به سراغتان میآید اگر تنها باشید بیشتر به این حس دامن میزنید، اما اگر این مواقع وقت خود را با دوستان و افراد خانواده تان بگذرانید و احساسات خود را با آنها در میان بگذارید نگرانی هایتان را کم کرده اید و سعی کنید با شخصی مثبت اندیش و خونسرد دلشوره هایتان را در میان بگذارید.
چرا که در این مواقع فرد خونسرد و مثبت اندیش میتواند با جملاتی مثبت آرام تان کند و دلشوره هایتان را کم کند. سعی نکنید در تنهایی بمانید و حتماً اطراف خود را در موقعیتهای استرس زا شلوغ کنید تا خود را گرفتار افکار منفی نکنید.
ورزش را از یاد نبرید که اگر اکسیژن و هوای تازه مدام به شما برسد تاثیر زیادی در بالا بردن روحیه و اعتماد به نفس شما دارد و افکار شما را قویتر خواهد کرد.
شاید تا به حال به این موضوع توجه نکرده اید، اما به همان اندازهای که داشتن فکر بد و منفی میتواند باعث به وجوه آمدن دلشوره شود استفاده نادرست کلمات میتواند به این موضوع شدت بیشتری ببخشد.
در موقعیت استرس زا و شرایطی که دلشوره کسی یا چیزی را پیدا میکنید مراقب نوع کلماتی که به زبان میآورید باشید.
باید از این جملات به مثل:می ترسم اتفاقی افتاده باشد و احساس بی تابی میکنم و ... که دلشوره و نگرانی هایتان را شدت میبخشد دوری کنید.
جایگزین کردن این جملات به جملاتی مثل هیچ اتفاقی پیش نیامده و ... کمک زیادی به از بین بردن دلشوره شما میکند.
۱. ابتدا ترس و اضطراب خود را در رابطه با موقعیت خاص بشناسید و قبول کنید که شما دچار این اضطراب هستید و برای مواجهه با این موقعیت برنامه ریزی کنید. برای مثال اگر شما دایم در خصوص مسایل مالی اضطراب دارید، یک برنامه پس انداز طراحی کنید یا بودجه را به طور مجزا در نظر بگیرید.
۲. در مشکلات قبلی خود باقی نمانید. تغییراتی در شرایط ایجاد کنید که احساس راحتی بیشتری داشته باشید و اجازه دهید تا مشکلات را پشت سر بگذارید.
۳. با روح و جسم خود مهربان باشید.
۴. سعی کنید تنشها را با ورزش سنگین و ماساژ رها کنید.
۵. از تکنیکهای آرام سازی و رها سازی (Relaxation) استفاده کنید.
۶. به اندازه کافی استراحت کنید و اگر در خواب مشکل دارید به پزشک مراجعه کنید.
۷. از کافئین و شکلات و نیکوتین دوری جویید.
۸. فکر خود را مشغول مسایل مثبت و غیراضطراب زا کنید.
۹. برای لذت بردن برنامه ریزی کنید، مثلا به دیدن یک فیلم کمدی، پیاده روی یا کوهنوردی بروید.
۱۰. برنامه ریزی روزانه داشته باشید، داشتن کار بیش از حد یا بیکار بودن در طول روز میتواند به اضطراب شما بیفزاید.
۱۱. علایم اضطرابی خود را یادداشت کنید و گاهی به همسر یا دوست صمیمی خود آنها را بگویید، برخی مواقع گفتگو با یک دوست از اضطراب شما میکاهد.