محققان ژاپنی اخیرا به سراغ چای سبز ماچا رفته اند تا بررسی کنند که آیا خواص جادویی این ترکیب منحصر به فرد شامل بهبود عملکردهای شناختی نیز میشود یا خیر.
امروزه میلیونها نفر در آمریکا با زوال عقل دست و پنجه نرم میکنند و با استناد به گزارشهای انجمن آلزایمر، این تعداد کاهش نخواهد یافت مگر اینکه محققان پیشرفتهای چشمگیری را در امر تشخیص و درمان این بیماری تاثیرگذار بر حافظه رقم بزنند.
به گزارش عصرایران، همانطور که موارد ابتلا به زوال عقل همچنان در حال افزایش هستند، دانشمندان به تجزیه و تحلیل و کشف متدهایی ادامه داده اند که افراد بتوانند از طریق آنها سلامت شناختی خود را بهبود ببخشند.
محققان ژاپنی اخیرا به سراغ چای سبز ماچا رفته اند تا بررسی کنند که آیا خواص جادویی این ترکیب منحصر به فرد شامل بهبود عملکردهای شناختی نیز میشود یا خیر.
البته این مطالعه به طور کامل نتایج مورد انتظار محققان را به همراه نداشت، چرا که در شرکت کنندگان مصرف کننده ماچا بهبودی در حافظه و سایر عملکردهای شناختی مشاهده نشد. با این حال، افراد مسن با کاهش خفیف عمکلردهای شناختی و حافظه که ماچا مصرف کرده بودند، بهبود قابل ملاحظهای را در عملکردهای شناختی- اجتماعی و همچنین خواب از خود نشان دادند.
یافتههای این مطالعه توسط مجله معتبر پلاس وان در اختیار علاقهمندان قرار گرفته اند.
آیا چای سبز ماچا به حفظ عملکرد شناختی کمک میکند؟ای سبز ماچا سرشار از ویتامینها و مواد معدنی از جمله ویتامین C و E، منیزیم و پتاسیم است. ماچا همچنین دارای ترکیبات فعال زیستی مانند تیانین و کاتچین است.
با استناد به مطالعاتی که از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا قابل دسترسی هستند، تیانین یک اسید آمینه در غذاها و نوشیدنیهای مختلف است که میتواند به آرامش ذهن کمک کند. کاتچین نیز نوعی پلی فنول است. این ترکیب میتواند التهاب را در بدن سرکوب کرده و از آسیب سلولی جلوگیری کند.
محققانی که مطالعه کنونی را انجام دادند، با جذب ۹۹ شرکت کننده و زیر نظر گرفتن آنها به مدت ۱۲ ماه، چگونگی تاثیر ماچا بر عملکردهای شناختی را بررسی کردند. لازم به ذکر است که شرکت کنندگان ۶۰ تا ۸۵ ساله بودند.
از میان شرکت کنندگان، ۶۴ نفر کاهش ظرفیت شناختی و ۳۵ نفر اختلال شناختی خفیف را گزارش کردند. شرکت کنندگان بهطور تصادفی با استفاده از یک سیستم کامپیوتری به گروه ماچا یا دارونما تقسیم شدند که از تعادل بر اساس سن (۷۴ سال به بالا، یا کمتر از ۷۴ سال) و همچنین ژنوتیپ آپولیپوپروتئینای (APOE) که نشان دهنده خطر زوال عقل است، بهره میبردند.
گروه ماچا روزانه ۲ گرم چای سبز را به شکل کپسول مصرف کردند. این در حالی است که به گروه دارونما کپسول حاوی نشاسته ذرت داده شد.
هدف از اجرای چنین روشی توزیع یکنواخت ویژگیها بین گروههای مذکور برای به حداقل رساندن تفاوتها در خطر زوال عقل بود، به ویژه به این دلیل که خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در افراد بالای ۷۴ سال بیشتر از افراد جوانتر است.
۱۷۰.۸ میلی گرم کاتچین
۴۸.۱ میلی گرم تیانین
۶۶.۲ میلی گرم کافئین در هر وعده روزانه
محققان ارزیابیهای شناختی را در ابتدا، پایان و ۶ ماه پس از مداخله انجام دادند. آنها همچنین وضعیت روانشناختی، عصبی، حافظه، عملکرد اجرایی، توجه، پیوستگی اجتماعی و کیفیت خواب شرکت کنندگان را آزمایش کردند.
علاوه بر این، محققان تصویربرداری عصبی را در ابتدا و انتهای مطالعه انجام دادند تا سطح ماده خاکستری و سفید مغز شرکت کنندگان را بررسی کنند. دانشمندان طی ۱۲ ماه این افراد را به طور منظم تحت نظر داشتند. پس از ویزیت پایه، آنها شرکت کنندگان را هر ۳ ماه تا پایان مطالعه ملاقات میکردند تا سطوح عملکرد شناختی آنها را ارزیابی کنند.
محققان به نرخ بالای همکاری در هر دو گروه دارونما و آزمایش اشاره کردند. آنها توضیح دادند: شرکت کنندگان در گروه آزمایش سطح خونی تیانین بالاتری داشتند که چنین موردی در گروه دارونما مشاهده نشد.
در حالی که دانشمندان انتظار داشتند که شرکت کنندگان در گروه آزمایش تا پایان مطالعه بهبود قابل ملاحظهای را در حیطه حافظه از خود نشان دهند، گروه آزمایش در مقایسه با گروه دارونما تفاوت معنی داری نداشت. در واقع بیشترین تمایز رویت شده در امر حافظه مربوط به شرکت کنندگان مسنتر بود. در مقابل وضعیت خواب و عملکردهای شناختی-اجتماعی در این گروه به خوبی تقویت شده بود.
نتایج نشان دادند که گروه ماچا به طور قابل توجهی فاکتورهای اجتماعی را در حوزه نمرات عصبی-شناختی بهبود دادند و کیفیت خواب آنها نیز بعد از ۱۲ ماه بهتر از قبل شده بود، هرچند سایر عملکردهای شناختی تغییرات قابل توجهی را در مقایسه با گروه دارونما نشان ندادند.
داشتن یک خواب خوب و با کیفیت در شب به ویژه برای افراد مسن برای حفظ سلامت جسمی و روانی بسیار مهم است. دانشمندان بر این باور هستند که تیانین موجود در ماچا به بهبود کیفیت خواب کمک میکند.
از آنجایی که خواب ضعیف با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل مرتبط است و میتواند بر حافظه نیز اثر منفی بگذارد، نتایج مطالعه ممکن است برای افرادی که نگران کیفیت خواب خود هستند مفید واقع شوند.
محققان بهبود در نمرات عملکردهای شناختی-اجتماعی در گروه آزمایش را امیدوارکننده دانستند. شرکت کنندگان در این گروه پیشرفتهایی در تشخیص حالات چهره و درک معانی کلمات از خود نشان دادند.
محتوای بالای تیانین به احتمال زیاد مسئول مزایای خواب مشاهده شده در این مطالعه کلیدی است. تیانین اضطراب و استرس را کاهش میدهد و به خواب عمیقتر کمک میکند. این ماده برای تمرکز، به ویژه در سنین بالا، ضروری است.
اما کاتچینهای موجود در چای سبز ماچا چگونه فرآیندهای شناختی-اجتماعی گروه آزمایش را بهبود بخشیدند؟ کاتچینها ممکن است به وسیله کاهش التهاب در مغز و تحریک اتصالات عصبی جدید، از شناخت اجتماعی محافظت کنند. به نظر میرسد ماچا حوزههای شناختی خاصی را هدف قرار میدهد، زیرا آزمونهای شناختی گستردهتر تغییری خاصی را نشان ندادند.