رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، گفت: ارزش رسمی تجارت ایران و عراق ۱۰ میلیارد دلار اعلام شده و اگر تجارت غیررسمی در بازارچههای مرزی را هم حساب کنیم این رقم به بیش از ۱۳ میلیارد دلار میرسد.
به گفته یحیی آل اسحاق، مجلس عراق سرمایهگذاری اقتصادی ۱۵۰ میلیارد دلاری در سال را برای این کشور تصویب کرده و ۷۰ درصد از این رقم به صادرات اختصاص دارد و ایران از امتیازات چشمگیری برای حضور در بازار عراق برخوردار است، با این حال رقبای چینی، ترکیهای، مصری و عربستانی هم در تلاش برای بهرهگیری از فرصتهای موجود در این بازار هستند.
به گزارش ایلنا، وی از اهمیت حضور رئیس اتاق بازرگانی ایران در سفر رئیس جمهور به عراق گفت و توضیح داد: همراهی آقای حسنزاده رئیس اتاق بازرگانی ایران با رئیس دولت در سفر به عراق نشاندهنده اهمیت ابعاد اقتصادی این سفر و اهمیت روابط اقتصادی ایران و عراق است و البته روابط ایران و عراق در همه حوزههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی رابطهای استراتژیک به شمار میآید و از پیشینه تاریخی طولانی برخوردار است.
وی افزود: سالانه حدود ۳ میلیون نفر ایرانی و عراقی به دلیل گردشگریهای سلامتی و مذهبی به دو کشور سفر میکنند؛ ارزش رسمی تجارت ایران و عراق ۱۰ میلیارد دلار اعلام شده و اگر تجارت غیررسمی در بازارچههای مرزی را هم حساب کنیم این رقم به بیش از ۱۳ میلیارد دلار میرسد و از آنجا که عراق امکان صادرات ندارد، بیش از ۹۵درصد از ارزش تجارت دو کشور را صادرات ایران به عراق تشکیل میدهد که البته این ناترازی یک اشکال است و باید رفع شود.
آلاسحاق ادامه داد: سرمایهگذاری مشترک در دو کشور میتواند تا اندازه زیادی در رفع این ناترازی نقش داشته باشد، شرکتهای ایرانی میتوانند در عراق اقدام به تولید محصول و صادرات آن به نقاط مختلف جهان کنند و سرمایهگذاران عراقی هم میتوانند در تولید انواع محصولات از مواد غذایی گرفته تا فولاد و مصالح ساختمانی با ایرانیها در ایران سرمایهگذاری مشترک داشته باشند. در ایران ظرفیتهای خالی برای این همکاری وجود دارد و فعالان اقتصادی ایران هم از این سرمایهگذاری مشترک استقبال میکنند.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق خاطرنشان کرد: عزم دولتها چه در دوره سیزدهم و چه در دوره چهاردهم بر این بوده که ارزش تجارت دو کشور در سه سال پیش رو به ۲۰ میلیارد دلار از افزایش یابد، هر دو طرف لزوم دستیابی به این میزان از تجارت را قبول دارند و مجدانه به دنبال رفع موانع دستیابی به این هدف هستند، همچنین دو کشور در درازمدت میتوانند ارزش تجارت خود را تا ۴۰ میلیارد دلار رشد دهند.
وی تصریح کرد: مجلس عراق سرمایهگذاری اقتصادی ۱۵۰ میلیارد دلاری در سال را برای این کشور تصویب کرده است، ۷۰ درصد از این رقم به صادرات اختصاص دارد و ایران از امتیازات چشمگیری برای حضور در بازار عراق برخوردار است، با این حال رقبای چینی، ترکیهای، مصری و عربستانی هم در تلاش برای بهرهگیری از فرصتهای موجود در این بازار هستند.
آل اسحاق یادآور شد: این بازار تا ۱۵ سال دیگر برقرار است و توجه داشته باشید عراق با ۴۵ میلیون نفر جمعیت دوبرابر ایران درآمد نفتی دارد و علاوه بر ذخایر نفتی، موقعیت جغرافیایی و ارتباطات آن اهمیت ویژهای به این کشور بخشیده است؛ بنابراین این کشور هم از منابع مالی چشمگیری برخوردار است و هم نیازهای زیادی دارد و ایران میتواند از این فرصت بیشترین بهره را ببرد برای بهرهمندی از این فرصتها نیاز به حل مشکلات موجود در نقل و انتقالات ارزی، ضمانتنامههای بانکی و حمل و نقل وجود دارد.
وی گفت: شرکتهای ارائهدهنده خدمات فنی و مهندسی و شرکتهای پیمانکاری ایران باید از پشتیبانیهای بانکی، حقوقی و سیاسی لازم برای حضور در پروژههای عراقی با توجه به تصویب بودجه ۱۵۰ میلیارد دلاری یادشده برخوردار باشند. همچنین ایران و عراق با کشورهای گوناگونی مرز مشترک دارند بنابراین در ترانزیت زمینی و هوایی میتوانند همکاری گستردهای با هم داشته باشند.
آل اسحاق در نهایت از انعقاد ۱۴ موافقتنامه در سفر رئیس جمهور به عراق اظهار رضایت کرد و گفت: در بررسی چالشهای و فرصتهای تجارت با عراق صورت مساله روشن است، اما برای حل مشکلات و بهرهگیری از فرصتها دو کشور باید اقداماتی را صورت دهند، البته تحقق این امور به دیپلماسی قدرتمند نیاز دارد، زیرا تا توافقهای امنیتی و سیاسی برقرار نباشد امور اقتصادی پیش نمیرود.