پیش از این و در جریان حواشی پیش آمده در برنامه به اضافه یک و مسائلی که برخی آن را ضدیت با دولت چهاردهم برداشت کردند، تندروها موضوع آزادی بیان را پیش کشیدند که با واکنشهای زیادی روبرو شد. از جمله این واکنشها اشاره به این مساله بود که آیا درصدی از این اظهارنظرها نسبت به رئیسجمهور فقید کشورمان پذیرفته بود؟ در دوران دولت سیزدهم انتقادها و شوخیهای زیادی با رئیس دولت سیزدهم میشد، اما هیچ وقت کار به فحاشی نمیرسید.
فرارو– سخنرانی رئیسجمهور در مجمع عمومی سازمان ملل به پایان رسید و پزشکیان با پایان برنامه ملاقاتهایش در نیویورک به تهران باز میگردد. دو اظهارنظر رئیسجمهور با واکنش شدید تندروها مواجه شد؛ صحبتی که درباره کنار گذاشتن سلاح مطرح کرد و آنچه در مصاحبه با فرید زکریا مجری سرشناس سیانان راجع به عدم توانایی حزبالله برای ایستادگی تنها مقابل اسرائیل گفت. نکته جالب توجه در واکنشها به اظهارنظر ابتدایی پزشکیان، بازنشر صوت منتشر شده از سوی شبکه فارسیزبان ایران اینترنشنال توسط اکانتهای توئیتری با نام مستعار، اما موسوم به سایبری و البته رسانههایی مانند رجانیوز – نزدیک به جبهه پایداری – بود.
به گزارش فرارو، برخی تحلیلگران در بررسی این واکنشها یادآور شدند که انگار انتخابات ریاستجمهوری هنوز به پایان نرسیده است. با بررسی کاربرانی که دست به این اقدامات زدند، میتوانیم آنها را در گروههای «منتسب به موسسه مصاف» و «طرفداران سعید جلیلی» دستهبندی کنیم. برخی کاربران نیز نوشتند که آیا این امکان در دولت سیزدهم وجود داشت که فحاشی و توهین گسترده به رئیسجمهور انجام شود و با توهینکنندگان برخوردی صورت نگیرد.
رئیسجمهور در دیداری که با مدیران ارشد رسانههای آمریکایی داشت، این صحبت را مطرح کرد: «بیایید کمک کنید تعامل کنیم و نجنگیم، مسائلی که با گفتگو میتوانیم حل کنیم با موشک و اسلحه حل نکنیم. ما آمادهایم تمام سلاحهایمان را کنار بگذاریم به شرطی که اسرائیل هم کنار بگذارد. یک سازمان بینالمللی بیاید امنیت منطقه را تامین کند. حتی این هم لازم نیست، ما خودمان بلدیم امنیت خودمان را تامین کنیم.». اما این بخش از صحبتهای رئیسجمهور نادیده گرفته شد: «ولی هیچکس مقابل کس دیگر نیاید طرف مقابل را تا دندان مسلح کند و به یک طرف بگوید حق نداری یک موشک هم بسازی.» صحبت رئیسجمهور از استانداردهای دوگانه غرب در قبال ایران، کشورهای منطقه و اسرائیل مورد توجه تحلیلگران قرار گرفت. اما کاربران تندرو علاقهای نداشتند که بخش دوم صحبتهای رئیسجمهور را نیز گوش کنند.
در مصاحبه با فرید زکریا مجری سرشناس سیانان و در پاسخ به این سوال که آیا ایران به حزبالله لبنان توصیه خواهد کرد که در پاسخ به حملات اسرائیل خویشتنداری کند، گفت: «حزبالله با طرفی مواجه است تا دندان مسلح است و به سامانههای تسلیحاتی پیشرفته دسترسی دارد.»
به گزارش جماران، پزشکیان تاکید کرد: «نباید بگذاریم لبنان به غزهای دیگر به دست اسرائیل تبدیل شود.» آن بخش از صحبتهای پزشکیان که مورد حمله قرار گرفت این بود «حزبالله نمیتواند این کار را بهتنهایی انجام دهد. نمیتواند بهتنهایی مقابل اسرائیل که کشورهای غربی، اروپایی و آمریکا از آن دفاع و حمایت و تأمینش میکنند، بایستد.»، اما از تمام این جمله نیز تنها بخش ابتدایی که تاکید داشت حزبالله به تنهایی نمیتواند، مورد توجه قرار گرفت.
موج این حملات همانطور که خیلی زود اوج گرفت، زود هم فروکش کرد. چون بخشهای تقطیع شده یا برجسته نشده از صحبتهای پزشکیان نیز به مرور مورد توجه قرار گرفت. اما انتشار فایل صوتی ایران اینترنشنال در رسانه نزدیک به پایداری نیز نکتهای بود که باید مورد توجه قرار بگیرد.
این کاربران تلاشهای زیادی کردند که هشتگهایی مثل سلاحم را کنار نمیگذارم، استعفای پزشکیان، شرم و استیضاح پزشکیان را داغ کنند. اما در میان تمام این عناوین، گزینه اول و دوم بیشتر استفاده و اصطلاحاً ترند شد، اما با تحلیل بیشتر صحبتهای پزشکیان و توجه به جملات فراموش شده، این گزینهها نیز افت کردند. در این میان برخی شروع به فحاشی کردند که اتفاق نادری بود. سابق بر این، در جریان حوادث سال ۱۴۰۱ چند مورد فحاشی در جریان رویدادها اتفاق افتاده بود که هنوز هم از آن استفادههای زیادی میشود. مثلاً زمانی که بحث بازگشت دانشجویان به دانشگاهها مطرح شد، بعضی این مساله را مطرح کردند که جای دانشجوی فحاش در دانشگاه نیست.
پیش از این و در جریان حواشی پیش آمده در برنامه به اضافه یک و مسائلی که برخی آن را در ضدیت با دولت چهاردهم برداشت کردند، تندروها موضوع آزادی بیان را پیش کشیدند که با واکنشهای زیادی روبرو شد. از جمله این واکنشها اشاره به این مساله بود که آیا درصدی از این اظهارنظرها نسبت به رئیسجمهور فقید کشورمان پذیرفته بود؟ در دوران دولت سیزدهم انتقادها و شوخیهای زیادی با رئیس دولت سیزدهم میشد، اما هیچ وقت کار به فحاشی نمیرسید. پس از پایان موج توهینها، موج دیگری آغاز شد که بر نطق رئیسجمهور در صحن عمومی متمرکز بود. عده کمی از کاربران شناخته شده در فضای مجازی که در صف منتقدان پزشکیان قرار میگیرند، از اظهارات او در حمایت از مردم فلسطین و لبنان و بازخوانی جنایات اسرائیل حمایت کردند. دیگران تلاش کردند به مسائلی مثل مذاکره و تعامل با دنیا بپردازند و از این موضعگیریها عبور کردند. هنوز این سوال باقی است که چه کسی یا کسانی پشت این حملات هستند.