bato-adv
bato-adv

چرا بدنمان بی‌دلیل کبود می‌شود؟

چرا بدنمان بی‌دلیل کبود می‌شود؟

کبود شدن پوست بدن، یک اتفاق طبیعی در زمان آسیب دیدن بدن و ضربه خوردن به آن است، اما در برخی مواقع کبودی بدون ضربه ایجاد می‌شود که خطرناک است.

کبودی ناگهانی برروی پا و یا دیگر قسمت‌های بدن که در اثر یک ضربه و یا صدمه خفیف ایجاد می‌شود، باعث کبودی و تغییر رنگ پوست خواهد شد. برخی افراد به راحتی و در اثر یک ضربه ظاهرا ناچیز پوست و بدنشان کبود شده و لکه‌های سیاه و یا آبی برروی بدنشان ظاهر می‌شود.

به گزارش سلامت نیوز، گاهی اوقات کبودی بدون جراحت می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل جدی باشد. در این قسمت از سلامت نمناک به معرفی علت‌های ناگهانی کبودی ناگهانی در پا‌ها و سایر قسمت‌های بدن و همچنین رهایی سریع از آن‌ها خواهیم پرداخت.

کبودی چیست؟

کبودی خود به خود و بدون هیچ دلیلی بسیار نادر است. افرادی که مستعد ابتلا به کبودی هستند ممکن است علت آسیب‌های جزئی را به خاطر نیاوردند. تغییر رنگ پوست به دلیل پاره شدن ناگهانی رگ‌های خونی نتیجه یک کبودی می‌باشد.

این امر باعث می‌شود خونریزی ناشی از رگ‌ها و مویرگ‌ها در نزدیکی سطح پوست جمع شده و ابتدا بصورت لکه سیاه و یا آبی ظاهر شده و هنگام بهبودی به رنگ سبز و یا زرد تبدیل شوند.

ممکن است در ابتدا این کبودی‌ها دردناک بنظر برسند، اما زمانی که رو به بهبودی می‌روند خارش پیدا کنند. بهبودی کامل این کبودی‌ها بین یک تا دو هفته طول می‌کشد.

علل کبودی ناگهانی بی دلیل برروی بدن چیست؟

دانستن دلیل ظهور این کبودی‌ها می‌تواند در بروز آنها درآینده جلوگیری کند و همچنین تعیین کند که آیا مراجعه به پزشک ضروری است یا خیر. کبودی ناگهانی به علل ذیل اتفاق می‌افتد:

۱. افزایش سن:

کبودی در افراد مسن به دلیل تغییرات پوستی و کاهش سطح کلاژن ایجاد می‌شود. سالخوردگی باعث نازک شدن لایه چربی محافظ در پوست میشود و این بدان معنا است که افراد مسن بیشتر از جوانان مستعد کبودی هستند.۹۰ درصد از کبودی در پا‌ها و بازو و به ندرت در گردن، گوش، باسن و یا کف پا مشاهده می‌شود.

۲. کمبود ویتامین:

یکی از دلایل کبودی کمبود ویتامین است. به عنوان مثال:کمبود ویتامین C باعث کبودی و خون ریزی بی دلیل می‌شود، ویتامین K در لخته شدن خون نقش مهمی دارد. طبق یک گزارش ویتامین C به تقویت رگ‌های خونی و جلوگیری از پارگی آن‌ها کمک می‌کند.

مصرف مکمل‌های ویتامین C به کاهش کبودی در افراد مبتلا به بیماران پوستی و مکمل‌های ویتامین K به جلوگیری از کبودی ناگهانی در افرادی که از دارو‌های رقیق کننده خون مصرف می‌کنند، کمک می‌کند. کمبود ویتامین C و K می‌تواند باعث ایجاد بثورات پوستی و یا پورپورا شده و بنظر می‌رسد لکه‌های قرمز رنگ، قهوه‌ای و یا بنفش را برروی پوست ایجاد کند.

۳. عوارض جانبی برخی دارو‌ها و مکمل‌ها:

مصرف برخی از دارو‌ها و مکمل‌ها باعث نازک شدن رگ‌های خونی می‌شوند. به گفته پزشکان مصرف آسپرین، برخی دارو‌های ضد انعقادی و آنتی بیوتیک‌ها می‌تواند مشکلاتی را در لخته شدن خون ایجاد کند.

همچنین مصرف مکمل‌هایی مانند جینکوبیلوبا، زنجبیل و زردچوبه نیز که خاصیت رقیق کنندگی خون دارند که ممکن است به راحتی باعث کبودی پوست شوند. به همین علت مصرف این مکمل‌ها نباید به صورت دائمی باشد و همچنین در صورت مصرف دارو‌های لاغری، از زنجبیل با احتیاط مصرف شود.

۴. ژنتیک:

گا‌ها کبودی ناگهانی در بدن به علت عوامل ارثی می‌باشد. زنان دراین شرایط به دلیل داشتن رگ‌های نازک‌تر نسبت به مردان مستعدتر هستند.

۵. اختلالات خونریزی:

اختلالات خونریزی بدون هیچ علتی باعث کبودی ناگهانی برروی بدن می‌شود. به عنوان مثال افراد مبتلا به هموفیلی و ویلبراند به این مشکل مبتلا هستند. طبق گفته بنیاد ملی هموفیلی افراد مبتلا به این بیماری علاوه بر اختلال در خونریزی و کبودی در قسمت‌هایی از بدن، ممکن است خونریزی بی علت از بینی و خونریزی‌های طولانی مدت در اثر بریدگی و خراش را نیز تجربه کنند. همچنین زنان مبتلا به هموفیلی خونریزی‌های قاعدگی سنگینی خواهند داشت.

۶. آفتاب سوختگی:

نور آفتاب برای دریافت ویتامین D لازم است، اما قرارگیری بیش از حد در معرض آفتاب به پوست آسیب می‌رساند. اثرات کبودی آفتاب سوختگی به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند و حتی ممکن است این اثرات ماندگار نیز باشند. اگر به همراه آفتاب سوختگی خونریزی غیر طبیعی نیز داشتید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.

برخی از علائم آفتاب سوختگی مانند قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش را می‌توان با استفاده از دارو‌های طبیعی، چون آلوئه ورا، عسل، عصاره چوب درخت فندق و جو دوسر درمان کرد.

۷. ورزش:​

انجام ورزش‌های سنگین مانند بلند کردن وزنه و تمرینات فشرده باعث ایجاد کبودی‌های ناگهانی برروی پوست می‌شوند. همچنین شکستگی ناخن پا‌های دونده‌ها نیز یکی از شایع‌ترین علل کبودی می‌باشد، زیرا هنگام دویدن و درجازدن انگشت‌های پا در جلوی کفش قرار می‌گیرند.

اگر در چنین شرایطی بودید، روش درمانی RICE را انجام دهید که بدین شرح می‌باشد:

استراحت کردن (R): اندام مصدوم بی حرکت قرار بگیرد.

یخ (I): کیسه‌ای از یخ را برروی محل آسیب دیده قرار دهید. فقط دقت داشته باشید که یخ را مستقیما برروی محل نگذارید.

فشرده سازی (c): برای جلوگیری از التهاب و درد محل آسیب دیده را بانداژ کنید.

بالا نگه داشتن عضو (E): برای پیشگیری از کاهش خون رسانی به محل آسیب دیده، عضو آسیب دیده را در ارتفاعی بالاتر از سطح قلب قرار دهید.

۸. دیابت:

کبودی ناگهانی در پا‌ها یکی از علائم دیابت پیشرفته می‌باشد. این بیماری بر رگ‌های خونی تاثیر گذاشته و منجر به بیماری عروق محیطی خواهد شد. علاوه بر کبودی ناگهانی در افراد مبتلا به دیابت، افزایش تشنگی و مقدار ادرار، کاهش وزن، حالت تهوع و درد شکمی نیز مشاهده می‌شود.

بیماری عروق محیطی معمولا به پا‌ها اثر می‌گذارد. طبق نظریه ژورنال فیزیوتراپی عارضه کبودی در دیابت جزو صدماتی است که بهبودی ندارد.

۹. عفونت‌های ویروسی:

عفونت‌های ویروسی باعث ایجاد وضعیتی به نام ترومبوسیتوپنی می‌شود که در لخته شدن خون اثر می‌گذارند. برخی از عفونت‌های ویروسی شایع عبارتند از:آبله مرغان، اوریون و سرخجه.

سایر مشکلات پزشکی از قبیل ایدز، آنمی آپلاستیک و لوسمی نیز پلاکت‌های خون را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه اختلال در خونریزی را به دنبال خواهند داشت.

۱۰. بیماری‌های خود ایمنی:

اختلالات خود ایمنی زمانی ایجاد می‌شوند که بدن به جای مبارزه با عفونت‌ها، آنتی بادی‌هایی را علیه بافت‌های خودی بدن تولید کند که برخی از این بیماری‌ها عبارتند از:

لوپوس: کبودی آسان و خونریزی بیش از حد می‌تواند در اثر ابتلا به این بیماری ایجاد شود.

آرتریت روماتوئید: دارو‌های کورتیکواستروئیدی که در این بیماری تجویز می‌شود باعث نازک شدن پوست و درنتیجه کبودی ناگهانی خواهد شد.

واسکولیت: التهاب رگ‌های خونی واسکولیت نامیده می‌شود که باعث ایجاد تغییرات پوستی خواهد شد.

۱۱. سایر علل کبودی:​

برخی از مشکلات جدی پزشکی سبب کبودی ناگهانی خواهند شد. این بیماری‌ها در ابتدا علائم دیگری داشته و کبودی در مراحل بعدی آن‌ها رخ خواهد داد. این بیماری‌ها عبارتند از:

بیماری‌های کبدی: هنگامی که فاکتور‌های لخته شدن خون توسط کبد ساخته نشود این بیماری رخ می‌دهد که علاوه بر کبودی‌های ناگهانی برروی پوست، متورم شدن پا‌ها و خونریزی از روده نیز از علائم این بیماری می‌باشد.

بیماری‌های کلیوی: کبودی ناگهانی گاهی اوقات از علائم مراحل ثانویه بیماری مزمن کلیوی می‌باشد. فرد مبتلا به این بیماری علائمی، چون خواب آلودگی، بی حسی دست و پا، بوی بد دهان، وجود خون در مدفوع و استفراغ صبحگاهی را تجربه خواهد کرد.

۱۲. سرطان:

برخی از درمان‌های مختص سرطان پلاکت‌های خون را تحت تاثیر قرار می‌دهند. طبق گفته انستیتوی ملی سرطان شیمی درمانی می‌تواند باعث کبودی ناگهانی و ایجاد لکه‌های بنفش و یا قرمز ریزی برروی پوست شود.

کبودی ناگهانی بی علت برروی سینه ازبین نمی‌رود و نشانه‌ای از سرطان التهابی سینه خواهد بود. علائم دیگر سرطان التهابی سینه عبارتند از:سینه‌هایی دردناک و متورم، تغییرشکل نوک پستان‌ها و ترشح از آن ها.

نوع دیگر سرطان که باعث کبودی ناگهانی می‌شود سرطان خون است. فرد مبتلا به این سرطان می‌تواند علائم متعددی از جمله کاهش وزن، خستگی مداوم، عفونت‌های مکرر و یا خونریزی بی علت را تجربه کند. اگرچه در موارد نادر کبودی ناگهانی می‌تواند نشانه یک وضعیت جدی باشد.

با استفاده از چای کیسه‌ای و آلوئه ورا می‌توان بعضی از اثار کبودی را بصورت طبیعی درمان کرد.

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

معمولا آثار کبودی بعد از دوهفته ناپدید می‌شود، اما درصورت وجود این علائم به همراه کبودی باید به پزشک مراجعه کرد:

آثار کبودی بعد از گذشت دو هفته درمان نشده است.

بدون هیچ دلیل واضحی متوجه کبودی در پا‌ها و یا دیگر قسمت‌های بدن شده اید.

کبودی بی علت و ناگهانی شروع شود.

در قسمت کبودی احساس درد داشته باشید.

bato-adv
bato-adv