رئیسجمهور در چهارمین سفر خارجی خود، روز پنجشنبه برای شرکت در مراسم بزرگداشت «مختومقلی فراغی» (از بزرگترین شاعران زبان ترکمنی) عازم ترکمنستان خواهد شد؛ سفری که از جنبههای مختلف، دارای اهمیت ویژهای است.
سفر مسعود پزشکیان به ترکمنستان از جنبههای مختلف دارای اهمیت ویژهای ارزیابی میشود، چراکه از یکسو قرار است گفتگوهای دوجانبهای به مقامهای ترکمنستانی بهمنظور توسعه همهجانبه مناسبات انجام شود و ازسوی دیگر گفته میشود روسای جمهور ایران و روسیه نیز دیدار دوجانبهای خواهد داشت.
به گزارش همشهری آنلاین، یوری اوشاکوف، دستیار رئیسجمهور روسیه در روزهای اخیر ضمن تایید انجام این دیدار، تاکید کرد که پزشکیان و پوتین روز جمعه در ترکمنستان گفتگو خواهند کرد؛ دیداری که از جنبههای مختلف از اهمیت ویژهای برخوردار است.
اگرچه تهران و مسکو پروندههای راهبردی ویژهای را در حوزه همکاریهای دوجانبه، منطقهای و بینالمللی رویمیز دارند، اما بهنظر میرسد نخستین دیدار پزشکیان و پوتین پیش از هر چیز تحتتاثیر تحولات جاری در غزه و استمرار شرارتهای رژیمصهیونیستی در غزه و لبنان قرار خواهد داشت.
نخستین سفیر ایران در روسیه پس از فروپاشی شوروی در گفتگو با همشهری آنلاین با تاکید بر اهمیت نخستین دیدار روسایجمهور ایران و روسیه در ترکمنستان گفت: روسیه «همکار»، «دوست» و «همسایه» ماست و دو کشور طی سالهای اخیر روابط خوبی با یکدیگر داشتهاند.
نعمتالله ایزدی با بیان اینکه در شرایط کنونی توسعه این روابط مدنظر دوطرف خواهد بود، افزود: این دیدار از این جهت اهمیت ویژهای دارد که دولت چهاردهم درصدد ایجاد نوعی توازن در روابط خارجی است و دیدار با رئیسجمهور میتواند نقش مهمی در تبیین راهبردهای دولتچهاردهم در عرصه سیاستخارجی برای طرف روس داشته باشد.
وی تصریح کرد: ازسوی دیگر بهنظر میرسد روسها نیز انتظار دارند از طرف ایرانی بشنوند که قرار است دولت چهاردهم چه رویکردی را در حوزه مناسبات دوجانبه درپیش بگیرد؛ بنابراین بهنظر میرسد نخستین دیدار در تبیین ظرفیتها و دیدگاههای دوطرف درباره همکاریهای دوجانبه اهمیت ویژهای دارد.
این دیپلمات پیشین ایران اظهارکرد: با توجه به اینکه سفرهای پوتین به ایران غالبا در چارچوب اجلاسهای مختلف بودهاست، معتقدم یکی از مهمترین محورهای رایزنی پزشکیان با رئیسجمهور روسیه، باید دعوت از او برای انجام سفری صرفا باهدف رایزنیهای دوجانبه باشد.
ایزدی با تاکید بر اینکه رایزنیهای راهبردی درباره توسعه همکاریهای دوجانبه میتواند در جریان آن سفر پیگیری شود، ادامه داد: در روزهای اخیر شاهد طرح بحثهایی بودهایم مبنی بر اینکه قرار است سند همکاریهای جامع ایران و روسیه در حاشیه اجلاس سران بریکس در کازان روسیه نهایی شود. با توجه به اینکه این سند همکاری از ارزش بالایی برخوردار است، میتوان برای امضای آن ازسوی روسایجمهور دو کشور در تهران برنامهریزی کرد.
نخستین سفیر ایران در روسیه پس از فروپاشی شوروی با تاکید بر اینکه پیگیری توسعه مناسبات تهران – مسکو در سطوح بالای دولتی و ازسوی روسایجمهور دو کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است، اظهارکرد: مهم است که پزشکیان و پوتین در ترکمنستان به این توافق برسند که شخصا و در سطح کلان مسئولیت پیشبرد مناسبات در چارچوب طرحها و برنامههای مدنظر را برعهده داشته باشند.
ایزدی با بیان اینکه طراحی برنامه منظمی برای انجام دیدارهای دوجانبه روسایجمهور ایران و روسیه از اهمیت ویژهای برخوردار است و باید پیگیری شود، ادامه داد: طرفین باید از فرصتهای موجود برای نشان دادن ظرفیتها و اراده خود در مسیر توسعه همکاریهای دوجانبه بهره لازم را ببرند.
وی همچنین درباره رایزنی پوتین و پزشکیان درباره تحولات جاری در منطقه نیز افزود: معتقدم پزشکیان باید به جد از روسها بخواهد با توجه به نفوذ دیرینهشان در سطح منطقه و همچنین روابطی که با تلآویو دارند، برای کاهش تنشها نقشآفرینی کنند.
ایزدی اضافهکرد: دیدار پزشکیان و پوتین در ترکمنستان فرصت خوبی است که دوطرف بتوانند درجهت پیشبرد آتشبس و حتی صلح در غزه و لبنان رایزنیهای موثری داشته باشند.