معاون فرهنگی ـ اجتماعی پلیس فتا ۷۰ درصد جرائم سایبری کشور را جرائم مالی عنوان کرد و گفت: «بیشتر این جرائم کلاهبرداری اینترنتی و برداشت غیرمجاز است.»
سرگرد جواد مختار رضایی با اشاره به اینکه پلیس فتا همواره اقدامات پیشگیرانه را در دستورکار خود قرار داده است، اظهار کرد: پلیس فتا در مدارس و مساجد و بسیاری از اماکن در خصوص روشهای پیشگیری از جرائم سایبری و همچنین ارتقاء فرهنگ سایبری به صورت چهره به چهره آموزش میدهد.
به گزارش ایسنا، وی جلوگیری از بروز جرم و کاهش وقوع جرائم سایبری را از مأموریتهای پلیس فتا بیان کرد و افزود: در این حوزه به صورت مستقیم روی تقویت زیرساختهای امنیتی و کاهش آسیب پذیریها تمرکز میشود که اجرای رمز دوم پویا یکی از مصادیق آن است. جرائم در این حوزه بسیار بالا بود؛ اما با اجرای رمز پویا در شرایطی که به دلیل بروز کرونا شاهد افزایش خریدهای اینترنتی بودیم که بالتبع باید منجر به افزایش جرائم سایبری میشد، شاهد کاهش ۲۰ درصدی جرائم در این حوزه بودیم.
سرگرد مختاررضایی ضمن توصیه به مردم برای استفاده از پیام رسانهای داخلی خاطرنشان کرد: پیگیری جرائم در پیام رسانهای داخلی راحتتر صورت میگیرد؛ در حالیکه در پیام رسانهای خارجی زمان بیشتری لازم است.
وی با بیان اینکه پروندههای ورودی پلیس فتا از ۲ راه شکایت و رصد فضای مجازی توسط پلیس فتا شکل میگیرد، ادامه داد: مردم میتوانند از طریق سایت پلیس فتا و یا شماره تلفن۰۹۶۳۸۰ گزارشات و شکایات خود را در ۵ تا ۱۰ دقیقه اول پس از وقوع جرم به پلیس فتا ارائه داده تا بتوانند پول خود را به صورت موقت مسدود کنند. امسال حدود ۵۰۰ میلیارد تومان پول سرقتی از طریق شماره تماس ذکر شده و سایر روشها مسدود شد. در مجموع تمام پروندههای ورودی به پلیس فتا مورد بررسی قرار گرفته و اگر پولی در میان باشد، مسدود میشود. اما تصمیم مقام قضائی بسیار حائز اهمیت است و پلیس تنها ضابط قوه قضائیه است.
معاون اجتماعی پلیس فتا همچنین اظهار کرد: با اقدامات پلیس فتا در سالهای اخیر، جلوی موج استفاده از سایتهای شرط بندی و قمار گرفته شده است. این سایتها از طریق رصد پلیس فتا نیز بررسی و جلوی آنها گرفته میشود.
به گفته وی، ۷۰ درصد جرائم سایبری کشور، جرائم مالی است که بیشتر آن کلاهبرداری اینترنتی و برداشت غیرمجاز است.
معاون فرهنگی، اجتماعی پلیس فتا فراجا با بیان اینکه یکی دیگر از جرائم پر تکرار مربوط به بحث خرید از فروشگاهها و سایتهای تبلیغاتی و پرداخت بیعانه است، افزود: یکی از نشانههای سایتهای معتبر نماد اعتبار الکترونیک است و اگر فروشگاهی نماد اعتبار الکترونیک داشته باشد از امنیت بیشتری برخوردار است. برای خرید امن باید از سایتهایی خریداری کرد که نماد الکترونیک داشته باشند و اصالت آن را از طریق کلیک بررسی نمایند. همچنین جستجوهای ساده در مورد سایت یا فروشگاه، انتقال درگاه بانکی به دامنه شاپرک و پرداخت در محل در صورت عدم اعتماد به سایت، دیگر موارد لازم برای خرید امن است.
وی همچنین به والدین توصیه کرد: والدین باید آگاهی خود را در این حوزه بالا ببرند. برای کودکان زیر ۷ سال گوشی نباید تهیه کرد و همچنین نباید آن را به صورت آزاد در اختیار آنها قرار داد و از ابزارهای کنترل والدین استفاده شود.
سرگرد مختار رضایی بروز بسیاری از پروندهها را ناشی از نا آگاهی افراد دانست و گفت: پلیس فتا در راستای همکاری با سازمانها و سایتهای خصوصی جلسات متعددی را برگزار میکند تا از وقوع آن پیشگیری کند. امروز پرداخت امن در سایتهای ثبت آگهی ایجاد شده؛ اما به هیچ عنوان نباید به حساب اشخاص پولی واریز شود و همچنین افراد به هیچ عنوان به هر فروشگاه اینترنتی اعتماد نکرده و تا زمانی که کالا را دریافت نکرده و اطمینان حاصل نکردهاند مبلغی به عنوان بیعانه پرداخت نکنند.
وی کلاهبرداری اینترنتی، برداشت غیرمجاز، دسترسی غیرمجاز، مزاحمتهای اینترنتی و هتک حیثیت را از جمله جرائم سایبری برشمرد و یادآور شد: برخی از موارد با پیگیری هم قابل جبران نیست که یکی از موارد آن انتشار عکسهای خصوصی است؛ لذا افراد باید به حریم خصوصی خود دقت داشته باشند و هیچ عکسی را در شبکههای اجتماعی و پیام رسانها منتشر نکنند.
وی در مورد هک شدن حسابهای بانکی نیز تشریح کرد: تقریباً همه دیگر میدانند که با دریافت هر پیامکی بر روی لینک کلیک نکنند؛ اما هنوز هم این جرم یکی از پر تکرارترین جرائم است. در این شیوه با کلیک روی لینکهای آلوده وارد صفحهای میشویم که آلوده بوده و به نرم افزار دسترسی داده میشود تا بتواند اطلاعات حساب بانکی را در اختیار گرفته و برداشت وجه نماید. همچنین دستگاههای اسکیمر میتوانند اطلاعات کارت فرد را استخراج کرده و در صورتی که رمز کارت نیز به فروشنده داده شده باشد فرد به راحتی میتواند اقدام به کلاهبرداری کند؛ لذا رمز کارت را نباید به فرد دیگری داد و کارت مجزایی برای خرید تهیه کرد تا موجودی کمی در آن باشد.
معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا در خاتمه سخنان خود با اشاره به بکارگیری هوش مصنوعی در پلیس فتا مطرح کرد: سامانه فارز رونمایی شده تا سازمانها و بازارهای فروش نرم افزار، بتوانند بد افزار بودن نرم افزارها را تشخیص دهند.