اگر آقای پزشکیان قصد دارد آرزوهای موجود درباره FATF را حل کند باید تعارفات را کنار بگذارد و بدون ملاحظههای رایج این روزهای سیاست داخلی، فکری به حال شرایطی داشته باشد که به طور مستقیم معیشت مردم را هدف گرفته است. برای برقراری روابط بانکی بینالمللی راهی جز اجرای استانداردهای جهانی نداریم. تداوم قرارگرفتن ایران در لیست سیاه FATF، سالهاست به چالش بزرگ ساختار اقتصادی کشور تبدیل شده است
فرارو- گروه ویژه اقدام مالی FATF، تصمیم گرفته است که ایران را در لیست سیاه خود حفظ کند، دیگر اعضای فهرست سیاه، کره شمالی و میانمار هستند. دولت چهاردهم از همان ابتدا وعده داده بود که این مشکل را حل خواهد کرد، اما با تمدید حضور ایران در فهرست سیاه، اکنون نگرانیها درباره ادامه شرایط اقتصادی دشوار برای ایران افزایش پیدا کرده است.
به گزارش فرارو، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت و اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه اخیرا وعده داده اند که مسئله پیوستن ایران به FATF در دست بررسی است و به زودی حل میشود با این وجود پرسشهایی در این زمینه مطرح است از جمله این که چه اقداماتی برای حل این مشکل لازم است و ایا میتوان از دولت چهاردهم انتظار حل این مشکل را داشت؟ علی قنبری، اقتصاددان و عضو هئیت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو به این پرسشها پاسخ داده است:
علی قنبری به فرارو گفت: «خارج شدن از شرایط تحریمی و FATF، از ابتدای دوران تبلیغات انتخاباتی بین شعارهای آقای پزشکیان بود؛ بنابراین مهمترین انتظار ما این است که آقای پزشکیان برای این موضوع برنامه ریزی داشته باشند. بعد از روی کار آمدن دولت چهاردهم، حجم امیدها و انتظارها در حوزههای مختلف از دولت کم نیست. انتظار اصلی اغلب کارشناسان و تحلیلگران این است که با تصویب لوایح دوگانه، زمینه خروج ایران از لیست سیاه مهیا شود. اما همه اینها فعلا در حد آرزو قرار گرفته است. اگر آقای پزشکیان قصد دارد آرزوهای موجود درباره FATF را حل کند باید تعارفات را کنار بگذارد و بدون ملاحظههای رایج این روزهای سیاست داخلی، فکری به حال شرایطی داشته باشد که به طور مستقیم معیشت مردم را هدف گرفته است. برای برقراری روابط بانکی بینالمللی راهی جز اجرای استانداردهای جهانی نداریم. تداوم قرارگرفتن ایران در لیست سیاه FATF، سالهاست به چالش بزرگ ساختار اقتصادی کشور تبدیل شده است.»
وی افزود: «این که برخی میگویند از دولت هیچ کاری بر نمیآید یا در اختیار دولت نیست را نمیشود پذیرفت، بالاخره یکی از مهمترین مطالبات مردم، مسئله اقتصاد بود و این مسئله هم بدون پیوستن ما به بازارهای جهانی همچنان دو قفله باقی خواهد ماند. در حال حاضر، یکی از مهمترین وظایف وزارت خارجه و وزارت اقتصاد و دارایی اقداماتی برای حل مسئله FATF است. جلسه بعدی گروه مالی اقدام مشترک حدود ۶ ماه دیگر برگزار میشود و این خبر تلخی است که تا ان زمان همچنان در فهرست سیاه قرار داریم. اما همین ۶ ماه میتواند فرصت مناسبی باشد که مسائلمان را هرچه سریعتر مورد ارزیابی قرار داده و تا جلسه بعدی از لیست سیاه، حداقل وارد لیست خاکستری شویم. این که عادت کرده ایم در مسائل اقتصادی صرفا صبر کنیم تا کارد به استخوان برسد و تازه به فکر حل مسئله بیفتیم دیگرفایدهای ندارد. اگر قرار است مسئولان فکری داشته باشند این گوی و این میدان. در ۶ ماه آینده روی شفاف سازی، که خط قرمز گروه اقدام مالی است متمرکز شوند.»
این اقتصاددان در ادامه گفت: «درست است که دولت آقای پزشکیان از همان بدو کار درگیر مسائل منطقهای و خاورمیانهای شده است، اما این که برخی به دنبال پخش کردن بذر ناامیدی به ویژه در بخش اقتصادی هستند را بسیار اشتباه و ضد منافع ملی می بینم. رئیس جمهور گفته است برای این که بتوانیم کشور را به اهداف چشمانداز برسانیم باید مسئله FATF و برجام را حل کنیم، پس ایشان از عمق حساسیت شرایط فعلی کاملا آگاه است. ایران در سال ۱۹۹۲ با حق شرط به کنوانسیون وین پیوست، اما هنوز به کنوانسیون پالرمو و کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم نپیوسته است. این عدم پیوستن به این کنوانسیونها یکی از نقاط ضعفی است که FATF به آن اشاره کرده است. در ضمن این نکته را هم فراموش نکنیم که اگرچه به قول برخی از افراد که طی روزهای اخیر بر این موضوع تاکید داشتند، فعالیت در بریکس بسیار مهم است، اما تا زمانی که FATF ما را از لیست سیاه خود خارج نکند، حتی این پیمان بریکس هم نمیتواند به نفع ما باشد.»
وی افزود: «یک نکته مهم دیگر که بر آن تاکید دارم بحث برجام است. تا زمانی که مسئله برجام را حل نکنیم، هراندازه تلاش کنیم با کشورهای همسایهای و منطقهای ارتباط بگیریم، باز هم ممکن است کافی نباشد. سفرهای آقای عراقچی، گرچه به لحاظ دیپلماتیک و حتی اقتصادی بسیار مهم است، اما یکی از سنگ بناهای حل مشکلات اقتصادمان همین حل مشکل برجام است. روند فعالیت تیمهای اقتصادی و سیاسی کشورمان باید در هم تنیده باشد. به طور اخص، حل مشکل برجام و FATF میتواند یک گشایش خیره کننده در اقتصاد ما ایجاد کند، البته معتقدم حل مشکل FATF به تنهایی هم میتواند اقتصاد ما را متحول کند چرا که حجم مبادلات تجاری ما را بسیار افزایش میدهد.»