با نزدیک شدن فصل زمستان و کوتاه شدن روزها، افراد مستعد افسردگی فصلی میتوانند آن را در بدن و مغز خود احساس کنند.
فرارو- افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی حس ناراحتی، ترس، وحشت و اضطرابی است که تمام طول فصل سرما ادامه پیدا میکند.
به گزارش فرارو به نقل از وین نیوز، تخمین زده میشود که میلیونها نفر در سراسر جهان به اختلال عاطفی فصلی یا همان افسردگی فصلی مبتلا باشند. یوگا، پیاده روی و یا مصرف دارویهای ضد افسردگی از درمانهای آشنا برای این اختلال هستند. افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی معمولاً دورههایی از افسردگی را تجربه میکنند که در پاییز شروع میشود و در بهار یا تابستان کاهش مییابد. بازگرداندن ساعتها به زمان استاندارد، یکی از محرکهای اختلال عاطفی فصلی است.
نوع خفیفتری از این اختلال نیز توسط متخصصان پزشکی تشخیص داده شده است که در طول تابستان اتفاق میافتد، اگرچه نادر است و تحقیقات زیادی درباره آن انجام نشده است. در سال ۱۹۸۴، تیمی به سرپرستی دکتر نورمن روزنتال که در آن زمان محققی در مؤسسه ملی بهداشت بود، برای اولین بار اختلال عاطفی فصلی را توصیف و این اصطلاح را ابداع کردند.
دانشمندان همچنان درباره تحقیق هستند که چگونه سلولهای تخصصی در چشم، طول موج آبی طیف نور را به سیگنالهایی عصبی تبدیل میکنند که بر خلق و خو و هوشیاری تأثیر میگذارد. نور خورشید مملو از نور آبی است، بنابراین زمانی که سلولها آن را جذب میکنند، مراکز هوشیاری مغز فعال میشوند و فرد احساس بیداری و حتی شادی بیشتری میکند. کاترین روکلین در دانشگاه پیتزبورگ آزمایشی بر افرادی که درگیری این اختلال نبودند انجام داد تا ببیند چشمان آنها چگونه به نور آبی واکنش نشان میدهد. افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی به ویژه در زمستان نسبت به دیگران حساسیت کمتری به نور آبی داشتند. نتیجه این آزمایشات نشان دهنده دلیلی برای افسردگی فصلی است.
روکلین توضیح داد: «در زمستان، زمانی که سطح نور کاهش مییابد، همراه با حساسیت کمتر، عملکرد سالم چشم کاهش میابد و منجر به افسردگی میشود.» دکتر پل دیسان از کلینیک تحقیقاتی افسردگی فصلی دانشگاه ییل فاش کرده است نور درمانی برای بسیاری از افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی مفید است. دسان گفت: «وقتی بیماران را هر روز صبح به مدت نیم ساعت یا بیشتر در معرض نور روشن قرار میدهیم، اکثراً به طرز چشمگیری بهتر میشوند و حتی به دارو هم نیاز نیست.»
این درمان شامل دستگاههایی است که نوری را حدود ۲۰ برابر روشنتر از نور معمولی لامپها ساطع میکنند. تحقیقات از استفاده نوری در حدود ۱۰۰۰۰ لوکس پشتیبانی میکنند. بر طبق تحقیقات انجام شده، باید هر روز صبح به مدت ۳۰ دقیقه از این نور استفاده شود. دسان معقتد است نور درمانی نه تنها به افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی بلکه به افرادی که در زمستان دچار مشکلات تمرکز هستند نیز کمک میکند.
داروهای ضد افسردگی همراه با نور درمانی خط اول درمان برای اختلال عاطفی فصلی هستند. پزشکان همچنین برنامه خوابی منظم و پیاده روی، حتی در روزهای ابری، را پیشنهاد میکنند. کمک گرفتن از یک روانشناس خبره نیز میتواند برای افرادی که درگیر این اختلال هستند مفید باشد. تفکری بسیار رایج در میان کسانی که به اختلا عاطفی فصلی دچار هستند است که «از زمستان متنفرم». این جمله تأثیری بسیار منفی بر خلق و خو دارد و بهتر است با جملهای خنثی مانند «من تابستان را به زمستان ترجیح میدهم.» جایگزین شود تا تأثیر کمتری بر ناخودآگاه داشته باشد.
کمک گرفتن از یک درمانگر میتواند به افراد کمک کند تا گامهای کوچکی برای تغییر روحیه خود بردارند. افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی همچنین نیمی از سال فرصت دارند تا استراتژیهایی برای مقابله با آن ایجاد کنند. برخی افراد بسته به روحیاتشان از راهکارهایی شخصی مانند آب درمانی یا باغبانی کمک میگیرند. البته تأثیر این راهکارها از نظر علمی بررسی نشدهاند.