یکی از نکات جالب توجه در هالیوود این است که حتی هنرپیشههای معروف هم که دستمزدهای چند میلیون دلاری دریافت میکنند این قضیه را رسانهای کرده و مخاطبان در جریان قرار میگیرند که مثلا فلان سوپر استار برای ایفای نقش در یک فیلم سینمایی چه دستمزدی دریافت کرده است. متاسفانه در کشور ما اصلا از این خبرها نیست و هر ازگاهی دستمزد یک نفر یا هزینه یک پروژه لو میرود.
همواره حقوق و دستمزد سینماگران در همه جای جهان برای مردم و مخاطبان جلب توجه میکند و در کشورهایی، چون ایران که اتفاقا خانه سینما و اصناف مربوط به سینما هم داریم باز همیشه آنچه به عنوان دستمزد ذکر میشود همواره در هالهای از ابهام قرار دارد.
محمد اطبایی فعال در عرصه پخش بین الملل و فروش فیلم، اخیرا در کانال تلگرامی خود مطلبی از نشریه هالیوود ریپورتر منتشر کرده است، که به تفصیل اعداد و ارقام مربوط به دستمزد افراد فعال در رشتههای مختلف صنعت سینما را توضیح داده است، که در نوع خود جالب توجه است.
محمد اطبایی نوشته است: «نشریه هالیوود ریپورتر در گزارشی حقوق و دستمزدهای دست اندرکاران تولید فیلم و مجموعههای نمایشی را در هالیوود اعلام کرد.
بازیگران بی تردید بالاترین دستمزدها را دارند. رابرت داونی جونیور برای فیلم دکتر دووم، ۸۰ میلیون دلار دستمزد گرفته و بازیگری در اندازه رایان رینولدز سی میلیون دلار برای هر فیلم دریافت میکنند. بازیگران مجموعه ها، یک میلیون دلار برای هر اپیزود دریافتی دارند و البته بسیاری از نامهای بزرگ هم ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار دلار برای هر قسمت مجموعهها دستمزد گرفته اند. بازیگرانی با نقشهای کوتاه هم هستند که تنها ۲۱۶ دلار برای هشت ساعت کار در روز میگیرند.
کارگردانهایی در اندازه ریدلی اسکات حدود ۲۰ میلیون دلار برای هر فیلم دستمزد میگیرند، هر چند کارگردانهای تازه کار با حقوق یک میلیون دلار برای یک فیلم دریافتی دارند. اتحادیه کارگردانهای آمریکا، دستمزد هفتهای ۲۳۷۶۷ دلار برای یک فیلم با بودجه بالا و حداقل ده هفته، تعیین کرده است.
تهیه کنندههای باسابقه تا دو میلیون دلار برای یک پروژه گرفته و البته دستمزد تهیه کنندههای کم سابقهتر هفت رقمی است. فیلمنامه نویسها برای طرح اولیه ۳۵۰ تا ۵۰۰ هزار دلار میگیرند، اما نویسندگان شناخته شده تا یک میلیون دلار دستمزد دارند.
مدیران ارشد استودیوهای هالیوود مانند تد ساراندوس، مدیر ارشد نتفلیکس ۴۹/۸ میلیون دلار در ۲۰۲۳ حقوق گرفته که شامل سه میلیون دلار حقوق ماهانه ثابت است. باب ایگر مدیر دیزنی، ۳۱/۶ میلیون دلار و دیوید زاسلاو مدیر دیسکاوری وارنر برادرز هم ۴۹/۷ میایون دلار حقوق داشته اند.
حقوق بیشتر تدوینگران مجموعههای نمایشی و تلویزیونی، حدود ۴۲۰۰ دلار در هفته است و شبکهها به ندرت ۵۵۰۰ دلار در هفته پرداخت میکنند، هر چند، تدوینگران بزرگ و شناخته شده بین ۲۰ تا ۲۵ هزار دلار در هفته دستمزد میگیرند.
مسئولان تبلیغات و روابط عمومی فیلمها از صد هزار تا ۱۵۰ هزار دلار برای یک پروژه دریافت میکنند و البته افراد شناخته شده، دستمزدی بالاتر از یک میلیون دلار دارند. استودیو دیزنی اخیرن دستمزد ۳۲۷ تا ۴۵۰ هزار دلار را برای مدیران ارشد تبلیغات و ارتباطات پروژهها در نظر گرفته است.
مدیران اجرایی استودیوها از بالاترین دستمزدها برخوردارند، از حداقل ۵۰ هزار دلار تا چندین میلیون دلار. رییس بخش فیلم نتفلیکس بیش از ۱۶ میلیون دلار در یک سال دستمزد گرفته است.
وکیلهای حوزه سرگرمی در هالیوود بر اساس درصد کار میکنند و معمولن پنج درصد کمیسیون میگیرند که از ۱۷۵ هزار دلار تا ۱۵ میلیون دلار در سال متغیر است.
سیاهی لشکرها ۱۲۰۰ دلار در روز تا ۴۵۰۰ دلار در هفته حقوق دارند.
هنرمندان چهره پرداز دستمزد روزانه ۱۰۰۰ تا ۱۲۵۰ دلار دریافت میکنند.
محتواسازان رسانههای اجتماعی از چند صد دلار تا هزار دلار برای هر پست دریافت کرده و البته اینفلوئنسرها تا ۵۰۰ هزار دلار برای یک محتوا هم میگیرند.
مسئول نور در پروژههای سینمایی ساعتی ۶۰ دلار حداقل دریافت کرده و پروژههای استودیوها، هفتهای ۳۶۴۷ دلار میگیرند.
ایجنتهای تازه کار از ۸۰ تا ۱۰۰ هزار دلار در سال، ایجنتهای متوسط تا ۶۰۰ هزار دلار و البته افراد شاخص این رشته، دستمزدهای هشت رقمی دارند.
دستیار انیماتورها بر اساس نرخهای اتحادیه خود، ۱۸۰۰ دلار در هفته میگیرند و به سرپرست انیماتورها بیش از سه هزار دلار در هفته پرداخت میشود.
روسای صنوف و اتحادیهها مانند رییس اتحادیه بازیگران حقوقی دریافت نمیکنند، اما برخی مدیران صنفها تا یک میلیون دلار دریافتی دارند. راسل هولندر در اتحادیه کارگردان ها، ۷۷۵ هزار دلار حقوق دارد و رییس صنف فیلمنامه نویسان ۶۸۳ هزار دلار و مدیر صنف انیماتورها هم ۲۱۵ هزار دلار حقوق میگیرند.»
این قضیه از چند منظر بسیار جالب توجه است، تقریبا برای هر رشته و دستمزد تقریبی دریافت شده را ذکر کرده است و حداقل حقوق دریافتی هم به صورت شفاف اشاره کرده است.
امید که روزی فرا برسد همین رویه در سینمای ایران هم باب شود.