در نمایشگاه هوایی ژوهای که از ۱۲ تا ۱۷ نوامبر ۲۰۲۴ برگزار میشود، احتمالا یک سامانه تسلیحاتی مایکروویو عظیم چینی جلب توجه خواهد کرد. این سامانه در درجه نخست برای سرنگونی هواگردهای بدون سرنشین طراحی شده است.
به گزارش عصر ایران، تقاضا برای تسلیحات ضد پهپاد در سطح جهان به شدت افزایش یافته و چین پیشرفتی پایدار در زمینه توسعه، استقرار و صادرات تسلیحات مایکروویو و لیزری داشته است.
نمایشگاه هوایی ژوهای که به طور رسمی به نام نمایشگاه بین المللی هوافضا و هوانوردی چین شناخته میشود، فرصت نمایش محصولات زمینی و دریایی را نیز برای شرکتهای چینی و خارجی فراهم میکند. تصاویر و ویدیوهایی از برخی هواگردها و سامانههای دیگر پیش از افتتاح رسمی این رویداد منتشر شده اند.
ویدیویی تبلیغاتی شرکت گروه صنایع جنوبی چین (China South Industries Group Corporation) یا به اختصار سی اس جی سی (CSGC) و شرکت نورینکو (Norinco) از آن جمله است. در این ویدیو تصاویری از دو سلاح مایکروویو پرقدرت و همچنین دیگر سامانه های پدافند هوایی نمایش داده می شود.
یکی از آنها سامانه ای مایکروویو است - این سامانه شامل یک آرایه مسطح بزرگ نصب شده روی شاسی یک خودروی زرهی سبک ۸×۸ است. این سامانه همچنین دارای یک رادار چرخان کوچک است که به نظر می رسد برای اهداف تشخیص و ردیابی هدف کاربرد دارد. خودروی پایه شبیه مدلی است که در سامانه پدافند هوایی خودکششی کوتاه برد تایپ 625ئی (Type 625E) استفاده می شود.
در این ویدیو یک سامانه تسلیحاتی مایکروویو حتی بزرگتر نیز نشان داده میشود، که باز هم شامل یک آرایه مسطح و رادار است. تفاوت در این است که این سامانه روی یک کامیون ۸×۸ شاکمن سری اس اکس ۲۴۰۰/۲۵۰۰ نصب شده است.
سامانه پدافند هوایی پی بی ال تایپ ۶۲۵ ئی یکی دیگر از تسلیحاتی است که در این ویدیو دیده میشود. این سامانه به یک توپ گاتلینگ ۳۰ میلی متری شش لول و هشت موشک اف بی ۱۰ای مجهز است. سامانه تایپ ۶۲۵ ئی توانایی شلیک در حین حرکت با بردی طولانی را دارد.
این سامانه میتواند به طور موثر علیه هلیکوپترها، پهپادهای کم سرعت، گلولهها و ... به کار گرفته شود. تایپ ۶۲۵ ئی روی یک شاسی چرخدار ۸x۸ با تحرک بالا نصب شده است که امکان انتقال و ورود سریع به موقعیتهای جنگی را فراهم میکند.
در ابتدای این ویدیو نیز سامانه دفاع نزدیک زمینی تایپ سی اس/اس اس ۲ای (Type CS/SS۲A) دیده میشود. سامانههای دفاع نزدیک برای انهدام موشکها و هواگردهای مهاجم در مسافتهای کوتاه کارایی دارند.
این ویدیو جزئیات دقیقی در مورد ویژگیها یا قابلیتهای کامل هر یک از سامانههای تسلیحاتی مایکروویو سی اس جی سی/نورینکو از جمله اینکه آیا دارای حسگرهای اضافی هستند یا خیر، ارائه نمیکند. در بخش پایانی این ویدیو دیده میشود که یک پهپاد کوچک توسط یکی از این سامانههای مایکروویو سرنگون میشود و نمای دوربین فروسرخ نیز قابل مشاهده است. دوربینهای الکترواپتیکال و فروسرخ اغلب با سامانههای ضد پهپاد انرژی هدایت شده ترکیب میشوند تا به شناسایی و ردیابی اهداف کمک کنند.
در شرایطی که تسلیحات انرژی هدایت شده چیز جدیدی در جهان نیستند، اما جنگ جاری روسیه و اوکراین که با استفاده گسترده از پهپادها توسط هر دو طرف در سطوح مختلف، از حملات دوربرد تا حملات انتحاری، برجسته شده است، یکی از محرکهای اصلی افزایش تقاضا برای این نوع تسلیحات بوده است. استفاده روزافزون از سامانههای هوایی بدون سرنشین در دیگر درگیری ها، از جمله در منطقه خاورمیانه، نیز به این امر کمک کرده است.
سامانههای مایکروویو پرقدرت گزینهای بسیار جذاب برای غلبه بر حجم زیادی از تهدیدات، از جمله پهپادهایی هستند که به عنوان بخشی از گروههای کاملا شبکهای عمل میکنند. همچنین، انرژی مایکروویو که میتواند انواع مختلفی از سامانههای الکترونیکی را مختل یا حتی نابود کند، تهدیدی برای دیگر انواع اهداف در هوا و زمین، از جمله موشکهای کروز، ایجاد میکند.