کیک قهوه یکی از انواع کیکهای خوشمزه و محبوب کافی شاپی است که قهوه از ترکیبات اصلی آن است و همراه با نوعی کرم مخصوص سرو میشود.
فراروـ کیکها از جمله دسرها و عصرانههای خوشمزه و دلپذیر در سراسر دنیا هستند که در انواع میوهای، خامهای، شکلاتی، پنیری و... تهیه میشوند که هرکدام طرفداران خاص خود را دارند. اگر سری به قنادیها بزنید با دنیای متنوعی از کیکهای میوهای، شکلاتی، کیک تولد، چیز کیک، انواع پای و... روبهرو میشوید که انتخاب میان آنها بسیار سخت است. کیک قهوه یکی از انواع کیکهای محبوب و بسیار خوشمزه است که قهوه از ترکیبات اصلی آن به شمار میرود. برای درست کردن کیک قهوه روشهای متفاوتی وجود دارد، اما به شما اطمینان میدهیم که این کیک قهوه با همه دستورهایی که تابهحال امتحان کردهاید، متفاوت است. اگر دوست دارید این کیک قهوه خوشمزه را با یک کرم مخصوص در منزل تهیه کنید، در ادامه این مطلب با آموزش کیک قهوه همراه ما باشید.
آرد سفید قنادی: ۱۸۰ گرم (یک و نیم پیمانه)
تخم مرغ: ۳ عدد
شکر سفید: ۷۵ گرم (یک چهارم پیمانه)
شکر قهوهای: ۱۰۰ گرم (یک دوم پیمانه)
کره نرم: ۱۴۰ گرم
پودر قهوه: ۱۵ گرم (سه و نیم قاشق غذاخوری)
شیر: ۱۲۰ گرم (یک دوم پیمانه)
گردوی آسیاب شده: ۶۰ گرم (یک دوم پیمانه)
وانیل: یک دوم قاشقق چایخوری
بکینگ پودر: ۲ قاشق چایخوری
نمک: نوک قاشق چایخوری
مواد لازم برای تهیه کرم کیک
شیر:۲ لیوان
شکر قهوهای: ۱ پیمانه
کره: ۲۰ گرم
نشاسته ذرت: ۲ قاشق غذاخوری
پودر قهوه فوری: ۲ قاشق غذاخوری
خامه صبحانه: ۱ پاکت
وانیل: نوک قاشق چایخوری
برای درست کردن این کیک خوشمز ابتدا شیر را داغ کنید و پودر قهوه را داخل آن بریزید و هم بزنید تا به صورت یکدست با شیر مخلوط شود. در مرحله بعد کره نرم را که به دمای محیط رسیده است، داخل یک کاسه مناسب بریزید و شکر سفید و قهوهای را همراه با وانیل به آن اضافه کنید و با دور تند همزن برقی هم بزنید تا کرم رنگ و کشدار شود. حالا تخم مرغها را یکی یکی و با فاصله سی ثانیه از هم به مواد اضافه کنید و هر کدام را سی ثانیه با همزن برقی هم بزنید. در مرحله بعد ترکیب شیر و قهوه را اضافه کنید و سی ثانیه دیگر بزنید و بعد همزن برقی را کنار بگذارید. حالا آرد سفید قنادی را که با بکینگ پودر و نمک مخلوط و سه بار الک کردهاید، همراه با گردوی آسیاب شده به مایه کیک اضافه کنید و با لیسک از یک جهت هم بزنید تا کاملا با مواد کیک مخلوط شود. کف قالب مورد نظرتان را با کره سرد چرب کنید یا کاغذ روغنی پهن کنید و مایه کیک را داخل قالب بریزید. حالا قالب کیک را داخل فر ۱۷۰ درجه سانتیگراد که از قبل گرم کردهاید، به مدت ۴۰ دقیقه قرار بدهید تا بپزد. بعد از پخت، قالب را از فر خارج کنید و اجازه بدهید کاملا خنک شود، سپس کرم مخصوص را روی کیک بریزید.
طرز تهیه کرم مخصوص
برای درست کردن کرم مخصوص این کیک ابتدا شیر و شکر را داخل یک قابلمه بریزید و روی حرارت اجاق گاز بگذارید و هم بزنید تا شکر حل شود، سپس خامه صبحانه را که به دمای محیط رسیده است، با یک ملاقه از ترکیب شیر و شکر مخلوط کنید و بعد به قابلمه اضافه کنید. نشاسته ذرت را با نصف فنجان آب سرد حل کنید و به قابلمه اضافه کنید و مدام هم بزنید تا مواد جوش بیاید و به غلظتی کمی شلتر از فرنی برسد. حالا قابلمه را از روی اجاق گاز بردارید و کره نرم شده، وانیل و پودر قهوه را به مواد اضافه کنید و هم بزنید تا به صورت یکدست با هم مخلوط شوند، سپس کرم را از صافی رد کنید. بعد از اینکه کرم خنک شد، آن را روی کیک قهوه خنک شده بریزید و سرو کنید، نوش جان.
۱- برای درست کردن کیک مواد اولیه را به دمای محیط برسانید؛ بنابراین سعی کنید حداقل نیم ساعت قبل از شروع همه مواد را از یخچال خارج کنید و اجازه دهید به دمای محیط برسند. همچنین برای پخت هر کیکی آرد و مواد خشک مثل پودر کاکائو را ۳ بار الک کنید. این کار باعث هواگیری و سبک شدن آرد میشود و درنتیجه بافت کیک شما بهتر میشود.
۲- دقیق بودن دمای فر در پخت کیک نقش بسیار مهمی دارد. وقتی قالب را در فر میگذارید، باید دقیقاً به همان دمای گفته شده در دستور رسیده باشد و در طول پخت هم تغییر دما ندهد. معمولاً درجه حرارت و مدت زمان پخت در فرهای مختلف متفاوت است. به عنوان مثال اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه به مدت ۴۵ دقیقه ممکن است در فر شما با این دما و مدت نتیجه مطلوب حاصل نشود و این مسئله به این دلیل است که در واقع فر شما به آن دمای گفته شده نرسیده است یعنی شما فر را روی درجه ۱۷۵ تنظیم کردهاید؛ اما در واقع دمای واقعی فر شما ۱۷۵ نیست و ممکن است کمتر یا بیشتر از این دما بوده باشد.
کسانی که سابقه پخت شیرینی و کیک را دارند، معمولاً قلق فری که از آن استفاده میکنند، دستشان هست. مثلاً میدانند اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه در فری که استفاده میکنند، این دما روی درجه ۱۸۵ حاصل میشود. اگر زیاد با فر کار نکردهاید و دمای فرتان را نمیدانید، بهترین کار تهیه دماسنج فر است. همانطور که گفتیم، دمای بیشتر فرها دقیق نیست. استفاده از دماسنج فر بسیار ساده است و باید آن را به طبقه فر آویزان کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که معمولاً درجه حرارتی که در دستورها گفته میشود، بر مبنای فر برقی است. اگر از فر گازی استفاده میکنید و دماسنج فر ندارید، دما را حدود ۱۰ درجه سانتیگراد بیشتر بگذارید. دمایی که گفته میشود، باز هم به فر شما بستگی دارد و باید قلق فر دستتان بییاد. با چند بار امتحان کردن متوجه دما و مدت زمان پخت خواهید شد.
۳- سعی کنید یک ترازوی دیجیتال و پیمانههای استاندارد آشپزی تهیه کنید؛ زیرا در تهیه کیک و شیرینی اندازههای دقیق مواد اولیه بسیار مهم است. اندازهگیری با ترازوی دیجیتال نسبت به پیمانهها دقیقتر است. خیلی از افراد طریقه صحیح استفاده از پیمانهها را نمیدانند؛ بنابراین اگر برایتان مقدور است، حتماً ترازوی دیجیتال تهیه کنید. اگر خواستید با پیمانه اندازهگیری کنید، برای اندازهگیری مواد خشک مثل آرد و پودر کاکائو قبل از پیمانه زدن، مواد را با قاشق هم بزنید. چون این مواد بعد از مدتی حالت فشرده پیدا میکنند. نکته مهم دیگری که در فرآیند پیمانه زدن باید رعایت کنید، این است که مواد را با قاشق داخل پیمانه بریزید و به هیچ عنوان پیمانه را داخل ظرف حاوی مواد نزنید؛ چون در این حالت اندازهها دقیق نمیشوند. وقتی مواد را داخل پیمانه میریزید، نباید سرپر و گنبدی شکل باشد.
۴- همیشه زمان به هم زدن تخم مرغ چندینبار همزن را خاموش کنید و اطراف ظرف را با کمک لیسک تمیز و داخل ظرف بریزید تا ذرهای از تخم مرغ به صورت هم نزده داخل کیک نباشد، وگرنه با وجودی که از وانیل و یا اسانس استفاده میکنید، باز کیک بوی تخم مرغ میگیرد. خیلی از افراد فکر میکنند که وانیل و طعم دهندهها بوی بد تخم مرغ را از بین میبرد. درحالیکه این فکر اشتباه است. آنچه بوی بد تخم مرغ را از بین میبرد، درست هم زدن تخم مرغ است. پس این مرحله را بادقت انجام دهید.
۵- در انتخاب قالب کیک دقت کنید. اگر قالب نسبت به مواد کوچک یا بزرگ باشد، نتیجه مطلوبی نمیگیرد. همیشه باید قالبی انتخاب کنید که وقتی مواد کیک را در آن ریختید، ۱/۳ قالب خالی بماند. البته همه این موارد نیاز به تجربه دارد. شاید بار اول متوجه نشوید که چه قالبی مناسب است. باید چندبار کیک درست کنید تا چشم شما به اندازهها عادت کند و بتوانید سریع قالب مناسب را انتخاب کنید.
۶- نکته مهم دیگر در پخت کیک انتخاب جنس قالب است. قالبهای متنوع و گرانقیمت زیادی در بازار موجود است. وقتی برای خرید قالب مراجعه میکنید باتوجه به تنوع ممکن است در انتخاب قالب سر درگم شوید. یکی از بهترین قالبها برای تهیه انواع کیک که نسبت به سایر قالبها قیمت مناسبی هم دارد. قالبهای گالوانیزه است که معمولاً از همه لوازم قنادیها میتوانید تهیه کنید و در طرحها و شکلهای مختلف موجود است.
۷- یک نکته خیلی مهم که در پخت انواع کیک باید رعایت کنید، این است که در فر را قبل از ۳۰ دقیقه به هیچ عنوان باز نکنید. اگر این کار انجام دهید، تمام زحماتتان هدر میرود، زیرا در این صورت کیک شما پف نمیکند.
۸- درنهایت اینکه سعی کنید از مواد اولیه مرغوب در پخت کیک و شیرینی استفاده کنید. اگر مواد شما مرغوب نباشد، به هیچ عنوان نتیجه مطلوبی نمیگیرید. به عنوان مثال ممکن است همه نکات را رعایت کرده باشید؛ اما درنهایت کیک شما سفت شده است. این امر میتواند به این دلیل باشد که از آرد مرغوب استفاده نکردهاید.