پیتسو موسیمانه نشان داده که هر کجا کار کرده نگاه ویژهای به جوانان داشته اما در استقلال این کار را نه به اختیار که به اجبار مجبور است انجام دهد.
تیم فوتبال استقلال دیدار معوقه هفته چهارم خود مقابل مس رفسنجان را که روز شنبه برگزار شد، هرچند سخت، اما با برتری پشت سر گذاشت تا موسیمانه و شاگردانش نسبت به روزهای آینده امیدوارانهتر کار را دنبال کنند. این دیدار در حالی برگزار شد که تعدادی از بازیکنان اسمی استقلال به دلیل مصدومیت از دسترس سرمربی این تیم خارج بودند تا موسیمانه مجبور به استفاده از نفرات جوان و اسامی کمتر مطرح شده در فوتبال ایران بشود. این در شرایطی است که این نفرات از جمله ابوالفضل زمانی در دیدار شنبه شب (اگرچه به طور کلی تیم شب خوبی را سپری نکرد)، اما این نفرات نمره قبولی گرفته و خود را تا حد و اندازههای پوشیدن پیراهن استقلال مطرح کردند.
با این تفاصیل، اما حالا و با سپری شدن چند روز از دیدار با مس رفسنجان شاید بهتر بتوان درباره این دیدار به بررسیهای بهتر فنی پرداخته و دلیل برتری آبی پوشان در شبی که کمتر نشانی از نام بزرگ استقلال در زمین مسابقه بود را مورد ارزیابی قرار داد. البته که حضور بازیکنان جوان مانند زمانی، صادقی و هاشمینسب در زمین مسابقه و حضور نفراتی دیگر مانند اسکندری و... روی نیمکت تیم این سوال را برای هواداران استقلال و اهالی فوتبال به وجود آورده است که آیا بازیکنان بیشتری از این دست باز هم در آکادمی استقلال پیدا میشوند یا اینکه فعلا باید به این نفرات بسنده کرد.
دلایل برتری استقلالیها مقابل مس
همان طور که اشاره شد استقلال در شبی که نشانی از این تیم و نفراتش در زمین مسابقه وجود نداشت، موفق شد ۳ امتیاز حساس دیدار برابر مس رفسنجان را به حساب خود واریز کرده تا فعلا با ۱۱ امتیاز از ۱۰ مسابقه به رده دهم جدول رقابتها برسد. نکته قابل توجه اینکه استقلالیها این فرصت را دارند تا با برتری مقابل فولاد که این روزها با گل محمدی روی فرم خوبی قرار دارد، رتبه خود را تک رقمی کرده و تا رده هفتم جدول فعلا خود را بالا بکشند. البته این اتفاق در حالی محقق خواهد شد که تیمهای استقلال خوزستان، گل گهر سیرجان و آلومینیوم اراک در یازدهمین دیدار خود در لیگ برتر نتیجه لازم را کسب نکرده و رتبه خود را افزایش ندهند.
با این حال استقلال در حالی دیدار قبلی خود را با برتری پشت سر گذاشت که موسیمانه با فرمولی که پیش از این و در آستانه دیدار با الهلال به آن اشاره کرده بودیم، توانست ۳ امتیاز این مسابقه را از آن خود کند. پیش از این نوشتیم یکی از مهمترین راهکارها برای کامیابی مقابل تیم عربستانی، تجمع در زمین خودی، انسجام تیمی و هوشیاری و دقت در استفاده از فرصتهاست، هرچند که این امر به صورت مستقیم به داشتن ابزار لازم نیز مرتبط است؛ این در حالی است که با خروج رامین رضاییان در همان دقایق نخست بازی و خلع سلاح شدن موسیمانه، این چهره برای مقابله با یکی از بهترین تیمهای آسیا، یکی از نفرات تأثیرگذار خود در زمین مسابقه را از دست داد.
در بازی با الهلال روی این موضوع تأکید کردیم؛ در صورتی که استقلال میخواهد در این بازی به موفقیت برسد ابتدا باید به یک انسجام تیمی مناسب دست پیدا کند، اما مشاهده کردیم که با آغاز بازی با مس باز هم خبری از انسجام تیمی در استقلال نبود، چراکه در دقایق ابتدایی موقعیتهای زیادی نصیب مسیها شد. اما تجربه زیاد موسیمانه و هوش او در این دیدار به کار آمده و برای ایجاد انسجام تیمی، سرمربی آفریقایی استقلال با آغاز نیمه دوم دست به تغییراتی زد تا بتواند نتیجه بازی را حفظ کرده و به روند عدم نتیجهگیری در تیمش پایان بدهد. در واقع با آغاز نیمه دوم موسیمانه به خوبی متوجه شد که با این نفرات و تدابیر تاکتیکی و استراتژی که در پیش گرفته شاید کار گره بخورد؛ بنابراین با تغییر سیستم در نیمه دوم از بعد نتیجهگیری به خواسته خود رسید.
نکته قابل توجه اینکه حتی به این موضوع اشاره کرده بودیم استقلالیها در صورتی مقابل الهلال شانس موفقیت دارند که در فاز دفاعی برتری عددی داشته باشند که یکی از راههای رسیدن به آن استفاده از سیستم سهدفاعه خواهد بود. اگرچه این سیستم در بازی با نماینده عربستان اجرایی شد، اما در آغاز بازی با مس باز هم تیم تحت هدایت موسیمانه با ۴ دفاع راهی میدان شد. این در حالی است که در نیمه دوم موسیمانه خیلی زود متوجه استراتژی نادرست خود شده و با استفاده از سیستم پایه سهدفاعه، در فاز دفاع تیمی، سیستم ۱-۴-۵ را پیاده کرد تا به این شکل ۳ امتیاز این دیدار را کسب کند.
استقلال مدل موسیمانه در شروع دوباره
نکته دیگر اینکه به این وسیله انسجام تیمی نیز حاصل شده و از سوی دیگر نیز منافذ حمله تیم حریف بسته شد. با این روش در نیمه دوم اگرچه استقلال به خاطر انجام بازی دفاعی موقعیت کمتری را به دست آورد، اما در سوی دیگر میدان نیز موقعیتهای کمتری را به حریف خود داد. حالا با رسیدن فیفادی به نظر میرسد کادر استقلال زمان لازم را خواهد داشت تا افکار تاکتیکی خود را به تیم و نفراتش دیکته کند تا در آغاز دوباره کار که با هفته پنجم لیگ نخبگان مقارن خواهد شد، این بار شاهد تیمی جدید با مدل تفکرات سرمربی آفریقایی باشیم.
استعدادهای بیشتری شناسایی میشوند؟
در این بین طی روزهای قبل از این موضوع خبر دادیم که قرار است پیتسو موسیمانه در آینده نزدیک راهی ورزشگاه امام رضا شود تا تمرینات و دیدارهای تیم آکادمی را از نزدیک به تماشا بنشیند؛ بنابراین حالا که جوانگرایی در دستور کار کادرفنی استقلال قرار گرفته به نظر میرسد این چهره میتواند با سر زدن به آکادمی استقلال استعدادهای بیشتری را شناسایی کند. در هر صورت با حضور فردی مثل محمدحسین ضیایی -اگرچه تیمهای ردههای سنی به خاطر تغییرات مدیریتی در آکادمی بسیار دیر بسته شدند و با آغاز کار تیم مدیریتی و کادرهای جدید، فرصت آنچنانی برای جذب استعدادهای بیشتر وجود نداشت- با همین وضعیت با تزریق نفراتی که از توانمندی برای همراهی تیم اصلی استقلال برخوردارند به نظر میرسد در این زمینه این باشگاه مسیر موفقی را سپری میکند؛ بنابراین به نظر میرسد اگر خرد جمعی بین آکادمی و تیم اصلی درباره امور فنی استقلال حاصل شود مطمئنا این امر میتواند به آینده این باشگاه کمک کرده و این باشگاه را به هدف اصلی خود که بازیکنسازی در آکادمی به منظور بینیازی از نیروهای سایر تیمهاست رسانده و در این بعد استقلال واقعی را در تیم ایجاد کند.
حال اینکه چه بازیکنان دیگری در آکادمی استقلال حضور دارند که از لحاظ فنی، قابلیتهای لازم را داشته و میتوانند در آینده خود را به تیم اصلی رسانده و مسیر ابوالفضل زمانیها را طی کنند و البته عصای دست موسیمانه در تیم بزرگسالان شوند، میتوان به نفرات زیر اشاره کرد.
اهورا نبیزاده: دروازهبان تیم جوانان استقلال که با درخشش در ترکیب این تیم و دارا بودن فیزیک مناسب خود را به تیم امیدها رسانده و در حال حاضر برای هر دو تیم به میدان میرود.
علی بختیاری: مدافع وسط تیم جوانان که از سرعت و تکنیک خوبی برخوردار است.
شاهرخ صیادی: مدافع وسط چپ پای تیم جوانان که از استایلی شبیه به سهراب بختیاریزاده مدافع مستحکم سالهای دور استقلال برخوردار بوده و او هم میتواند آینده درخشانی داشته باشد.
مجتبی ایوبی: هافبک نفوذی و تکنیکی تیم جوانان که گلهای حساسی را در فصل جاری برای این تیم به ثمر رسانده است.
ابوالفضل زارعی: هافبک وسط تیم جوانان که با ۶ گل زده آقای گل این تیم در این رده سنی به شمار رفته و جالب اینکه با سن کم، به خاطر قابلیتهایی که دارد طی روزهای اخیر در تمرینات تیم اصلی نیز حاضر شده است.
عرفان شیرسوار: این بازیکن چندپسته تیم جوانان نیز چند روزی تیم اصلی را در تمرینات همراهی کرده است.
رامین کر: آچار فرانسه تیم امیدهای استقلال که به جرئت میتوان گفت بار اصلی این تیم در میانه میدان روی دوش این بازیکن است. این چهره همین حالا هم از توانمندی لازم برای حضور در بزرگسالان استقلال برخوردار است.
پویا اورجی: بازیکنی چپپا و تکنیکی در رده امید که از ویژگیهای فنی بالایی برخوردار است.
مجتبی هاشمینسب: هافبک نفوذی و وینگر چپ و راست امیدهای استقلال که در بازی اخیر برابر مس رفسنجان نیز حدود نیم ساعت برای تیم اصلی به میدان رفت.
حسام اسکندری: مهاجم و آقای گل فصل گذشته امیدهای استقلال که نیمفصل اول را به خاطر تصادف شدید از دست داده، اما حالا دوباره به آمادگی لازم رسیده است.
منبع: فرهیختگان