تجربه دهه ۹۰ شمسی و مخالفت سرسختانه مخالفین برجام و کارشکنی در کار دولت وقت تا روز آخر پیش روی رییس جمهور محترم قرار دارد. لذا، عدم وفاق را مصداق بازی «حاصلجمع صفر» دانسته و ابتداییترین مرحله برون رفت از این وضعیت را وفاق و همراهی و به عبارتی «به دست آوردن دل» مخالفین میدانند.
دکتر رحمن پاداش؛ آقای دکتر پزشکیان، رییس جمهور کشورمان، شامگاه یکشنبه با تعدادی از اقتصاددانان مطرح کشور دیدار و پذیرای نظرات و دیدگاههای آنها در مورد مسایل اقتصادی و راهکارهایشان برای برون رفت از وضعیت بحرانی اقتصاد کشور بودند.
۱. رییس جمهور با اشاره به سفرها و دیدارهای پرتعداد خود و وزیر امور خارجه، «دیپلماسی گسترده» و میدانی را عامل ایجاد «فضای مثبت» ایجاد شده توسط همسایگان و کشورهای منطقه نسبت به کشورمان بعد از تجاوز رژیم صهیونسیتی به کشور دانستند. به نظر میرسد برای کاهش اثرات انتخاب ترامپ بر اقتصاد نیمهجان کشور نیز از همین شیوه استفاده کرده و در وهله نخست از تشکیل «تیم B» سابق و اتحادهای مشابه جلوگیری کنند. شرایط منطقهای نشان میدهد کشور بیش از هر زمانی نیازمند اتحاد با همسایگان و یارگیری در سطح منطقه و دنیا میباشد.
۲. رییس جمهور ضمن اشاره به مزاحمتهای رژیم صهیونسیتی، همچون دوران انتخابات بر عدم «دعوا با داخل و خارج» اشاره کرده و صرفا بر «توسعه» کشور تأکید کرده است. میتوان اینگونه برداشت کرد که چنانچه کشورهای اروپایی و آمریکا رژیم غاصب را کنترل کنند ایران نیز نه تنها قصدی برای ادامه تنش در منطقه نداشته بلکه خواهان تنشزدایی با غرب و آمریکا نیز میباشد.
۳. رییسجمهور با اشاره به انتصابات خاص، آنها را نتیجه «هماهنگی قوای سه گانه نظام» دانسته که البته بدون حمایت مقام معظم رهبری هیچ کدام به سرانجام نمیرسید. ایشان همچنان وفاق و یکدلی را پیششرط «اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی» دانسته که رسیدن به آن بدون استفاده از همه اقشار جامعه ناممکن است. از طرفی ضمن اشاره به حمایتهای رهبری نشان میدهد که به تعبیر ایشان همه چیز «هماهنگ شده» و فضای تبلیغی منفی ایجاد شده علیه بعضی از مسولان اجرایی منصوب شده، غیر کارشناسی و حتی سیاسی است.
۴. رییس جمهور یکی از مشکلات اساسی کشور را «ناترازی» (شامل انرژی، پول، تورم، عدالت و ...) میداند و از قصد خود برای برقراری «عدالت» با همکاری، همفکری و همراهی متخصصان و کارشناسان سخن گفتند. این موضوع نشان میدهد حداقل در بحث انرژی، رییسجمهور و تیم اقتصادی ولو در خلوت خود، نیم نگاهی به اصلاح قیمتها دارند ولی از آنجایی که در شرایط فعلی هم از نظر اقتصادی شرایط کشور مناسب نیست (تورم بالا و بیکاری فزاینده)، هم از نظر منطقهای در وضعیت خاصی قرار دارد (حملات پینگ پونگی ایران و رژیم صهیونسیتی) و هم از نظر سرمایه اجتماعی شرایط نامناسب است (رای ندادن بیش از ۵۰ درصد مردم در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری) قصدی برای آن در سال بعد هم نخواهند داشت.
۵. تجربه دهه ۹۰ شمسی و مخالفت سرسختانه مخالفین برجام و کارشکنی در کار دولت وقت تا روز آخر پیش روی رییس جمهور محترم قرار دارد. لذا، عدم وفاق را مصداق بازی «حاصلجمع صفر» دانسته و ابتداییترین مرحله برون رفت از این وضعیت را وفاق و همراهی و به عبارتی «به دست آوردن دل» مخالفین میدانند.
۶. رییسجمهور ضمن تأکید بر «اصلاح ساختارها و روندها» یی که منجر به وضعیت فعلی کشور شدند یادآوری کردند که تحت هیچ شرایطی حاضر به تحمیل «شوک قیمتی» به جامعه و بخصوص افشار کم برخوردار نخواهند شد. این اصلاحات بدون ایجاد همدلی، فهم و زبان مشترک دولت و ملت از مشکلات و بدون همکاری کارشناسان امکان پذیر نخواهد بود. ایشان به کارگیری زنان و اقلیتها در سمتهای تخصصی را بخشی از اصلاح روندهای گذشته میدانند.
۷. «شفافیت در بودجه» یکی از اقدامات خوب و بنیادینی بود که در این بودجه ۱۴۰۴ صورت گرفته و مورد توجه رییس جمهور نیز بوده است.
۸. صداقت و راستگویی دُر گرانبهایی است که مدت زیادی است در میدان سیاست گم شده است به همین دلیل رییسجمهور تأکید میکند «بنده به مردم قول میدهم که در این مسیر صادقانه با آنها سخن بگویم و به آنان اطمینان میدهم که همانگونه که تاکنون هیچگاه دروغ نگفتهایم، پس از این نیز هرگز از من دروغ نخواهند شنید».
۹. در مجموع میتوان اینطور برداشت که آقای رییسجمهور وعدههای داده شده در زمان انتخابات (حل معضل ناترازی انرژی، کاهش تورم، وفاق ملی، استفاده از اقلیتها، را همراهی و هماهنگی با ارکان مختلف نظام، برقراری ارتباط با همسایگان، توسعه محوری، شفافسازی بودجه) را از یاد نبرده است و میتوان به روزها و ماههای آینده امیدوار بود.