اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی افسردگی ناشی از تغییرات فصول است و هر سال تقریباً در زمانهای مشابهی شروع میشود و پایان مییابد.
اگر شما هم مانند اکثر افراد مبتلا به SAD (Seasonal affective disorder) هستید، معمولاً علائمتان از پاییز شروع میشود، تا زمستان ادامه مییابد و باعث تضعیف انرژی و ایجاد احساس بد خلقی در شما میشود. این علائم اغلب در ماههای بهار و تابستان برطرف میشوند.
به گزارش خبرآنلاین، علائم و نشانههای افسردگی پاییزی شامل موارد زیر است:
علت دقیق اختلال عاطفی فصلی هنوز ناشناخته است، با این وجود برخی از عواملی که ممکن است در این روند نقش داشته باشند، عبارتند از:
ریتم شبانهروزی بدن: کاهش سطح نور خورشید در پاییز و زمستان ممکن است باعث شروع اختلال افسردگی فصلی شود. این کاهش نور خورشید میتواند ساعت داخلی بدن را مختل کند و منجر به احساس افسردگی شود.
کاهش سروتونین: سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که بر خلق و خو تأثیر میگذارد و میزان آن میتواند در بروز SAD نقش داشته باشد. کاهش نور خورشید میتواند باعث کاهش سروتونین شود و به افسردگی بینجامد.
سطح ملاتونین: تغییر فصل میتواند تعادل سطح ملاتونین بدن را، که در الگوهای خواب و خلق و خو نقش دارد، مختل کند و بعضاً منجر به بههمریختگی روانی شود.
اختلال عاطفی فصلی در زنان بیشتر از مردان و در جوانترها بیشتر از افراد مسن رخ میدهد. عواملی که ممکن است خطر ابتلا به اختلال عاطفی فصلی را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه خانوادگی: افرادی که در خانواده، سابقه SAD دارند ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی فصلی یا شکل دیگری از افسردگی باشند.
ابتلا به افسردگی شدید یا اختلال دوقطبی: در صورت داشتن یکی از این شرایط، علائم افسردگی ممکن است در فصل پاییز یا زمستان بدتر شود.
سطح پایین ویتامین D: هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید، مقداری ویتامین D در پوست تولید میشود. ویتامین D میتواند به افزایش ترشح سروتونین کمک کند و روحیه را در سطح مطلوبی نگه دارد. کاهش سطح ویتامین D و دریافت ناکافی آن از غذاها و سایر منابع ممکن است باعث کمبود این ویتامین در بدن و بروز علائم افسردگی فصلی شود.