bato-adv
bato-adv

علیرضا فغانی می‌تواند رکوردی تاریخی ثبت کند

علیرضا فغانی می‌تواند رکوردی تاریخی ثبت کند

علی خسروی پیش‌بینی می‌کند علیرضا فغانی در جام جهانی ۲۰۲۶ هم سوت بزند و در دنیا به یک داور خاص بدل شود.

تاریخ انتشار: ۱۱:۲۷ - ۲۸ آذر ۱۴۰۳

علیرضا فغانی که حالا به‌عنوان یکی از برجسته‌ترین داوران تاریخ آسیا شناخته می‌شود، در ۴۶ سالگی همچنان در عرصه بین‌المللی می‌درخشد. مهاجرت او از ایران و پیوستن به جمع داوران استرالیایی، نه تنها مسیر حرفه‌ای او را گسترش داد، بلکه به او فرصت داد تا همچنان در لیست داوران فیفا باقی بماند. علی خسروی، عضو کمیته داوران فدراسیون فوتبال ایران، در گفت‌وگویی با خبرنگار ما به این موضوع پرداخته و توضیحاتی درباره شرایط فغانی و تصمیمات مربوط به قوانین سنی داوری در ایران ارائه داده است.

علی خسروی در این گفت‌و‌گو در خصوص قضاوت فغانی در دیدار الاهلی مصر و پاچوکا عنوان کرد: «با توجه به اعتمادی که آقای کولینا به آقای فغانی دارد، یک هماهنگی انجام شد که ایشان برای سال ۲۰۲۴ وارد لیست داوران شود. آقای فغانی یک داور باتجربه در فیفا است و تاکنون به سه جام جهانی رفته است و قطعا به جام جهانی ۲۰۲۶ هم می‌رود، چون ما از آسیا ۱۵ گروه داوری داریم که همه کاندیدا هستند و در نهایت ۸ گروه انتخاب می‌شوند و قطعا آقای فغانی هم با توجه به اینکه در لیست داوران استرالیایی است، با ملیت استرالیایی‌شان قضاوت می‌کنند.»

او با اشاره رکوردی که فغانی در جام جهانی ۲۰۲۶ به نام خود ثبت می‌کند، گفت: «ما در گذشته داورانی مثل علی بوسیم اماراتی، جمال شریف سوری و روشن ایرماتوف ازبکستانی داشته‌ایم که سابقه سه بار حضور در جام جهانی را داشته‌اند و فکر نمی‌کنم در اروپا هم داوری بیشتر از سه بار به جام جهانی رفته باشد، اما قطعا آقای فغانی با حضور در جام جهانی ۲۰۲۶ رکورددار حضور در جام جهانی می‌شود.»

خسروی درباره مهاجرت فغانی توضیح داد: «آقای فغانی پیش از جام جهانی ۲۰۲۲ از ایران مهاجرت کرده بودند. در آن مقطع تصمیم بر این شد که ایشان در همان استرالیا قضاوت کنند. در آن زمان نزدیک ۴۵ ساله شده بود و این موضوع اتفاقا به نفع آقای فغانی شد. اگر ایشان در ایران مانده بود، در سال ۲۰۲۳ از لیست خارج می‌شد، اما الان ۴-۵ سال به داوری ایشان اضافه می‌شود. در واقع این قانون سبب خیر شد و حالا آقای فغانی تا نزدیک ۵۰ سالگی در لیست داوران فیفا می‌ماند.»

وی درباره محدودیت سنی داوران در ایران گفت: «شاید این قانون برای کشور‌هایی که داور ندارند و یا تعداد داورهایشان خیلی کم است درست نباشد، اما در ایران تعداد داوران خیلی زیاد است و همه تلاش می‌کنند به رده‌های بالا و جام جهانی برسند. به هر حال جزو مصوبه و اساسنامه کمیته داوران کشور است. در این بین اختلافی هم بین فیفا و AFC وجود دارد؛ AFC می‌گوید ترجیحا داور بالای ۴۵ سال معرفی نکنید ولی فیفا و یوفا اعتقاد دارند می‌توانید داور بالای ۴۵ سال هم داشته باشید، به شرط اینکه آزمون‌های بدنی و کتبی را به خوبی پاس کنند. در هر صورت اساسنامه فوتبال کشور این را می‌گوید. خیلی از داوران و کمک داوران دیگر هم بودند که به دلیل شرایط سنی دیگر در لیست نیستند. در ایران طبق روش آسیا عمل می‌شود که بالای ۴۵ سال دیگر نه در داخل کشور می‌توانند قضاوت کنند و نه معرفی می‌شوند.»

در ادامه از خسروی درباره نظر شخصی خودش درباره این قانون سوال کردیم و او در پاسخ گفت: «به نظر من تصمیم‌گیری در این موضوع بستگی به این دارد که یک داور در یک کشور به قدری تاپ کلاس و بزرگ باشد که جانشینی برای او نداشته باشیم یا خیر. ما الان ۱۰۰ داور در لیگ برتر داریم که ۵۰ نفر از آنها همیشه فعال هستند و اینها هم دوست دارند روز‌های خوبی داشته باشند. در هر صورت در آن دوره آن تصمیم گرفته شد و در مجموع هم آن تصمیم به نفع آقای فغانی شد، به خصوص با حمایتی که شخص آقای کولینا از آقای فغانی دارد. البته در آن زمان تصمیم خیلی سختی بود؛ فغانی سلبریتی داوری ایران و دنیا بود، اما گاهی اوقات آدم‌ها احساس خودشان را می‌کشند و می‌گویند طبق قانون عمل کنیم. شاید از نظر احساسی تصمیم درستی نبود، اما تاکید می‌کنم که در نهایت به نفع ایشان شد، چون اگر در ایران مانده بود، نهایت تا ۴۶ سالگی می‌توانست داوری کند.»

او در خصوص برنامه‌های کمیته داوران توضیح داد: «یکی از هدف‌های کمیته داوران فعلی این است که فضا را برای تمام داوران در کل کشور ایجاد کنیم. یک زمانی بود که بیش از ۵۰ درصد داوران تهرانی بودند، اما الان تهران حداقل سهم را در لیست بین‌المللی دارد. داورانی از مازندران، بوشهر، لرستان و ... به لیست بین‌المللی اضافه شدند و این موضوع باعث ایجاد انگیزه شد و داوران به دنبال این رفتند که زبان خود را قوی کنند و آمادگی جسمانی خود را بالا ببرند. در واقع گاهی اوقات تصمیمات ناراحت‌کننده‌ای گرفته می‌شود، اما در مقابل می‌تواند نتیجه خیلی خوبی در آینده داشته باشد. امسال که می‌خواستیم لیست داوران را بدهیم، پنج کمک داور در یک سطح داشتیم که میلی‌متری جابجا می‌شدند. زمانی بود که دو نفر را نام می‌بردند و می‌گفتند کسی به اینها نمی‌رسد و اینها باید در لیست باشند، اما الان اینطور نیست، اما الان همه داوران می‌دانند که نفرات پشت سری به آنها نزدیک هستند.»

خسروی در پایان گفت: «شاید ما تا چند سال آینده نتوانیم یک فغانی رو کنیم، اما یکباره ۷-۸ نفر تبدیل به داوران و کمک داورانی مطرح می‌شوند. البته بخشی از موضوع دست کمیته داوران است و بخش دیگر به کار داخل زمین برمی‌گردد. من یک زمانی کمک داور بودم و به من گفتند بیا سوت بزن؛ اولین سوت را که زدم، انواع و اقسام تهمت‌ها را شنیدم، اما من در زمین باید خودم را نشان می‌دادم. ساختار کمیته داوران این است که بهترین‌ها را معرفی کند، اما بهترین‌ها هم باید به مجامع بین‌المللی بروند و خودشان را نشان بدهند. در خارج از کشور کسی به کسی کمک نمی‌کند. من در تورنمنت‌های مهمی مثل جوانان جهان نیجریه، جام ملت‌های آسیا لبنان، المپیک آتن، فینال جام باشگاه‌های آسیا و ... بودم و در تمام این تورنمنت‌ها می‌دیدم که منتظر هستند که ما را خط بزنند، اما سعی کردم خوب کار کنم و نمره خوب بگیرم. داوران باید احساس مسئولیت کنند و از این فضا استفاده کنند، چون معرفی داوران رفاقتی نیست و آیتم دارد.»

منبع: ورزش سه

bato-adv
bato-adv
bato-adv