جنگ در غزه یک روز قبل از تحلیف ترامپ به پایان رسید. او نیز در مراسم معارفه و ادای سوگند، اعتبار این آتشبس و توافق را به نام خود زد. ابومرزوق نیز در گفتوگو با نیویورک تایمز، نقش ترامپ را تائید کرد. او گفت: «ترامپ نقش تاثیرگذاری در دستیابی به توافق آتشبس داشت و اگر رئیسجمهور ترامپ و پافشاری وی بر پایان جنگ و اعزام نمایندهای قاطع به منطقه نبود، این توافق حاصل نمیشد.»
فرارو- موسی ابومرزوق، سیاستمدار فلسطینی و مقام ارشد حماس برای گفتگوی حماس با آمریکا و توافق بر همه چیز اعلام آمادگی کرد. این مقام بلندپابه جنبش حماس که با روزنامه نیویورکتایمز گفتوگو میکرد، از نقش دونالد ترامپ در به دست آمدن توافق آتشبس با اسرائیل گفت و اظهار داشت که این گفتوگو میتواند به درک آمریکاییها از مسئله فلسطین کمک کند.
به گزارش فرارو، مصاحبه ابومرزوق با رسانه آمریکایی نیویورکتایمز، ۴۸ ساعت پس از آغاز مرحله اول آتشبس و ۲۴ ساعت بعد از تحلیف ترامپ رخ داد. با توجه به این که آمریکا پشتیبان اصلی اسرائیل در تمام دهههای گذشته بوده و کشتار ۱۶ ماه اخیر در غزه بدون حمایت همهجانبه از سوی واشینگتن امکانپذیر نبود، اعلام آمادگی این مقام حماس برای گفتگوی مستقیم و بیواسطه با ایالات متحده سوالبرانگیز شد.
جنگ در غزه فعلاً پایان یافته. دلیل آن نیز توافق آتشبسی است که بعد از چند دور مذاکرات ناموفق در دوحه و قاهره، در نهایت با میانجیگری مصر، قطر و ایالات متحده به دست آمد. این توافق پیچیده در سه مرحله اجرا میشود و به طور خلاصه میتوانیم محورهای آن را «توقف عملیات نظامی دو طرف، تبادل اسرا و اجساد، ورود بدون محدودیت کمکهای بشردوستانه به غزه و تخلیه نوار از ارتش اسرائیل» بدانیم. نهایی شدن این سه مرحله در نهایت بیش از ۱۲۰ روز به طول میانجامد و تا آن زمان نمیتوانیم بگوییم که این جنگ به طور کامل و دائم پایان یافته است.
جنگ در غزه یک روز قبل از تحلیف ترامپ به پایان رسید. او نیز در مراسم معارفه و ادای سوگند، اعتبار این آتشبس و توافق را به نام خود زد. ابومرزوق نیز در گفتوگو با نیویورک تایمز، نقش ترامپ را تائید کرد. او گفت: «ترامپ نقش تاثیرگذاری در دستیابی به توافق آتشبس داشت و اگر رئیسجمهور ترامپ و پافشاری وی بر پایان جنگ و اعزام نمایندهای قاطع به منطقه نبود، این توافق حاصل نمیشد.» روزنامه نیویورکتایمز این اظهارات ابومرزوق را «اقدامی بیسابقه از سوی حماس» توصیف کرد که همواره از واشنگتن به خاطر حمایتهای گستردهاش از رژیم صهیونیستی انتقاد میکند.
تحلیلگران بر این باورند که حماس میداند کشتار ۱۶ ماه گذشته فقط با حمایت سیاسی و نظامی آمریکا امکان داشت و این جنگ نیز در نهایت با فشار طرف آمریکایی به پایان رسید؛ بنابراین آنها با ایالات متحده طرف هستند. اصل حمایت از امنیت و موجودیت اسرائیل در آمریکا ارتباطی به جمهوریخواهان و دموکراتها ندارد بلکه یک اصل جاافتاده و پذیرفته ملی برای سیاستمداران محسوب میشود. ترامپ، اما در دوران اول خود برخی اقدامات بیسابقه را انجام داد که از جمله آنها انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس و به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان اشغالی بود. شاید حماس میخواهد با ورود به تعامل با ایالات متحده، نگاه فلسطینی را نیز به آمریکا ارائه کند. ابومرزوق در این خصوص گفته است: «چنین گفتوگویی میتواند به واشنگتن در درک احساسات و آرمانهای فلسطینیان کمک کند و در نهایت منجر به اتخاذ موضع متوازنتر از سوی آمریکا شود که منافع تمامی طرفها را در نظر بگیرد و نهتنها یک طرف را.» این رهبر فلسطینی گفت که حماس آماده مذاکره و توافق بر همه چیز است. باید به مرور زمان مشخص شود که «همه چیز» از نظر ابومرزوق چیست.
حماس آمادگی خود را اعلام کرده، اما مشخص نیست که آمریکا این مسئله را میپذیرد یا نه. حماس از ۸ اکتبر ۱۹۹۷ در لیست گروههای تروریستی خارجی (FTO) وزارت خارجه آمریکا قرار دارد. از نظر آمریکا آنها تروریست هستند و دولت آمریکا به صورت علنی و آشکار با سران چنین گروهی مذاکره نمیکنند. البته در طول دهههای گذشته خروج از این لیست بیسابقه نبوده است. اما این موضوع میتواند یک مانع مهم برای پذیرش این پیشنهاد از سوی آمریکا باشد. استرالیا، کانادا، اسرائیل، ژاپن، نیوزیلند، بریتانیا و اتحادیه اروپا دیگر کشورهایی هستند که حماس را به عنوان گروه تروریستی میشناسند. سازمان ملل متحد جنبش حماس را به عنوان یک گروه تروریستی شناسایی نکرده است.