فرارو- وزیر کار پیشتر در پاسخ به این پرسش که چه میزان شغل از وعده 2.5 میلیونی ایجاد شغل ایجاد شده است، گفته بود که این سوال را باید از مرکز آمار بپرسید. وی همچنین در مورد عدم تشکیل شورای اشتغال چنین گفته بود که علت خاصی ندارد. هر وقت ضرورتی داشته باشد، تشکیل میشود. حالا اما وزیر کار با دست پر از آمار آمده و به رسانه رسمی دولت گفته است که یک میلیون فرصت شغلی ایجاد کرده است و تا تحقق وعده رییس دولت تنها یک و نیم شغل دیگر کافی است.
یکی از نمایندگان مجلس می گوید سال گذشته سه و نیم میلیون بیکار داشتهایم اگر دولت راست بگوید باید تا آخر امسال چهار میلیون و یکصد هزار فرصت شغلی ایجاد کرده باشد و این یعنی ششصد هزار فرصت شغلی بیش از تعداد بیکاران.
داریوش قنبری در گفتگو با فرارو؛ خصوص آمار ایجاد یک میلیون فرصت شغلی در کشور، گفت: «صحبت ایجاد یک میلیون فرصت شغلی در نیمسال اول سال جاری بیشتر به جوک شبیه است تا به واقعیت و آنچه که ما میبینیم بیشتر چنین ادعاهایی را تکذیب میکند.»
وی ادامه داد: «من در مورد طرح چنین آمارهایی از ایشان طرح سوال کرده و منتظرم که ایشان تشریف آورده و پاسخگوی آمارهایی که در این زمینه دادهاند، باشند. ایشان به هر حال هم در ادعای امسال و هم در مورد ادعای پارسال که گفته بودند، یک میلیون و ششصد هزار شغل ایجاد شده است، باید پاسخگو باشند.»
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه باید دید این شغلهایی که گفته میشود ایجاد شده است کجاست، گفت: «این شغلها که در آسمان ایجاد نشده است. این شغلهای در روی زمین باید ایجاد شده و مصداقهایش هم مشخص باشد.»
نماینده ایلام در مجلس ادامه داد: «با توجه به اینکه ایشان میگویند سال گذشته یک میلیون و ششصد هزار و در شش ماه اول سال جاری یک میلیون فرصت شغلی جدید ایجاد شده است، باید دو میلیون ششصد هزار بیمه شده جدید از پارسال تا امسال داشته باشیم. آیا بیمهها این تعداد بیمه شده جدید دارند. اگر آمار ایشان توسط بیمهها تایید شد، در آن صورت ایشان درست میگویند، در غیر این صورت آمارهایی که دادهاند نادرست خواهد بود.»
قنبری با بیان اینکه این رقم ایجاد اشتغال به هیچ وجه به نظر من با توجه به نرخ رشد اقتصادی در کشور قابل تحقق نبوده است، گفت: «ما باید در نظر داشته باشیم در کشوری مثل ایران برای ایجاد هر یکصد هزار فرصت شغلی باید نرخ رشد اقتصادی کشور یک در صد باشد. یعنی در هر یک درصد نرخ رشد اقتصادی یکصد هزار شغل ایجاد میشود. اگر سال گذشته یک میلیون ششصد هزار شغل ایجاد شده باشد باید نرخ رشد اقتصادی ما شانزده درصد بوده باشد، این در حالی است که نرخ رشد اقتصادی ما در سال گذشته رقم یک درصد بوده است.»
وی ادامه داد: «با توجه به نرخ رشد اقتصادی سال گذشته بیشتر از یکصد هزار شغل گذشته نمیتوانسته است ایجاد شود، برای سال جاری هم نرخ رشد اقتصادی کشور دو درصد ارزیابی شده است و بنابراین ایشان باید درباره آمارهایی که میدهند در مقابل مجلس و افکار عمومی پاسخگو باشند.»
وی افزود: «ما نمایندگان بر اساس مسئولیتهایی که داریم از ایشان پاسخ میخواهیم تا ایشان بیایند و آمارهایشان را با سند و مدرک به ما ارائه بدهند که این یک میلیون شغل کجا ایجاد شده است و چه کسانی سر کار رفتهاند.»
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه به هر حال بحث اشتغال را نباید سیاسی کرد، گفت: «این آمارها، آمارهایی بر ساخته دیدگاههای سیاسی هستند تا آنکه از واقعیات نشات گرفته باشند. به هر حال انتظار این است که ایشان بیایند و آمارهایی را که دادهاند با سند و مدرک اثبات بکنند. در غیر این صورت اگر شاهد و مدرکی برای ایجاد این تعداد شغل نباشد، قطعا بر روی همین موضوع ایشان را استیضاح هم خواهیم کرد.»
قنبری ادامه داد: «قبلا هم بنده و تعدادی از نمایندگان به خاطر همین آمارها دنبال استیضاح ایشان بودهایم. اگر ایشان سند و مدرکی برای آماری که دادهاند نداشته باشند، گام بعدی استیضاح ایسشان خواهد بود و ایشان باید حواسشان جمع باشد که در مورد اشتغال آمارهای کاذب ارائه نکنند.»
این عضو ارشد فراکسیون اقلیت مجلس، افزود: «نرخ واقعی رشد بیکاری که به صورت رسمی از مرکز آمار ایران اعلام شده است در سال گذشته 14.5 درصد بوده است که آمار مرکز آمار سه و نیم میلیون بیکار وجود داشته است. اگر سال گذشته یک میلیون و ششصد هزار شغل ایجاد شده است و امسال هم حالا طبق ادعاها دو و نیم میلیون شغل ایجاد شود باید تا اواخر امسال بیکاری وجود نداشته باشد و ریشه کن شود.»
وی گفت: «طبق آماری که دولت داده و میدهد آمار ایجاد فرصت اشتغال در امساب و پارسال باید چهار میلیون و صد هزار شغل میشود در حالی که تعداد بیکارانی که اعلام شده است سه میلیون و پانصد هزار نفر میباشد. آیا واقعا این جوری است و بیکاری ریشه کن شده و خانوادههای ایرانی دیگر بیکار نخواهند داشت.»
قنبری با بیان اینکه اگر یک فراخوان واقعی از بیکاران داده شود و بیکاران بیایند آمار واقعی بدهند، من معتقدم که از هر سه نفر ایرانی یک نفر بیکار است، گفت: «اگر این را مبنا قرار بدهیم آمار واقعی بیکاری در کشو بیش از سی درصد خواهد بود.»
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: «بایستی عرض کنم، ما نباید اغراض سیاسی را با واقعیات جامعه ومشکلات خلط کینم، زیرا این به ضرر کشور خواهد بود. ارائه آمارهای غیر واقعی برنامهریزیهای آتی را تحت و شعاع قرار میدهد و باعث ایجاد مشکل برای برنامهریزی خواهد شد و در این رابطه کسانی که آمارهای غیر واقعی میدهند، بایستی پاسخگو باشند.»
قنبری ادامه داد: «البته به نظرم مجلس باید قانونی را به تصویب برساند و مجازاتهای خاصی از انفصال از خدمت تا مجازاتهای دیگر برای کسانی تعیین کند که آمارهای غیر واقعی را اعلام میکنند و تا هیچ مقام مسئولی به خود اجازه ندهد تا آمار غیر واقعی با اغراض سیاسی و تبلیغاتی اعلام کند.»
نماینده ایلام در پاسخ به این پرسش که آیا عملکرد اقتصادی دولت در جهت اشتغال زایی هست، گفت: «اساسا دولت سیاست منسجمی را در زمینه اشتغال ندارد. بحث اشتغل به نظر ما بحثی رها شده است و دولت هیچ مسئولیتی را در این زمنیه نمیپذیرد و تنها به دنبال آمار درمانی با آمارهای غیر واقعی است.»
عضو فراکسیون اصلاحات ادامه داد: «اینک وضعیت به جایی رسیده است که جوانان کاملا ناامید شوند و با این حرفها هم مشکل اشتغال جوانان حل نخواهد شد. بنابراین به راهکارهای واقعی فکر کرده و نرخ رشد اقتصادی کشور را بالا برد.»
وی افزود: «ما بر اساس همین سند چشمانداز کشور پیشبینی کردهایم که ظرف چند سال آینده که چند سالش هم گذشته است تبدیل به قدرت اول منطقه بشویم. خوب برای این کار باید بالاترین نرخ رشد اقتصادی را در میان کشورهای منطقه داشته باشیم. در صوری که یک از پاییینترین نرخ رشد اقتصادی را در میان کشورهای منطقه دارا هستیم.»
قنبری با بیان اینکه ما در سال گذشته نرخ رشد اقتصادی حدود یک درصد داشتهایم، گفت: «این در حالی است که نرخ رشد اقتصادی قطر 24.5 درصد بوده است و این یعنی بالاترین نرخ رشد اقتصادی در جهان. همان سال گذشه بالاترین درآمد سالانه را در میان کشورهای جهان همین قطر داشته است با ۸۱۵۰۰ دلار درآمد سالانه داشته است و این یعنی یعنی مرفهترین کشور جهان هم هست. چطور ما میتوانیم با چند سالی که از برنامه چشم انداز گذشته است تبدیل به قدرت اول منطق بشویم و بالاترین نرخ رشد اقتصادی، بالاترین رقم رفاه و درآمد سرانه را در منطقه داشته باشیم.»
نماینده ایلام ادامه داد: «با این حرفها، شعارها و مسئولینی که واقعیات را انکار میکنند و برای سرپوش گذاشتن به ناتوانیشان به آمارهای غیر واقعی و تبلیغاتی روی میآورند، کشور ما نمیتواند به قدرت اول منطقه تبدیل شود و بیم آن را داریم که در در پایان بیست سالی که تعیین شده، یعنی در ۱۴۰۴، ما همان شاخصهایی را که در زمان تدوین سند چشم انداز داشتهایم را هم نداشته باشیم و این یک خطر جدی هست.»
سخنگوی فراکسیون اصلاحطلب مجلس گفت: «با این وضعیت اداره کشور و با این مسئولینی که ما میبینیم و تبلیغات را سرلوحه کار قرار دادهاند و متاسفانه مشکلات واقعی را فراموش کردهاند و با این وضعیت نظارت فشلی که ما میبینیم که از یک طرف اختلاس سه هزار میلیاردی میشود و از یک طرف هم افرادی میآیند و ادعاهای خلاف این گونهای را مطرح میکنند به جایی نخواهیم رسید.»
قنبری در پایان گفت: «من فکر میکنم وضعیت نظارت را به گونهای اصلاح بکنیم که هیچ مسئولی نتواند مثل این وزیر مربوطه به خود اجازه دهد حرف خلاف واقعی را به زبان بیاورد. این حرف، حرف خلافی است. البته باید این صحبتها را در مجلس و محفل تخصصی پیگیری بکنیم وصحت وسقم این ادعاها بررسی شود و من بدین منظور از وزیر مربوطه سوال کردهام و امیدوارم وزیر کار بیاید و در کمیسیون اجتماعی مجلس جواب بدهد.»
همچنین جعفر قادری، در گفتگو با فرارو؛ در همین خصوص گفت: «باید این ادعا مستند ارائه شود و الا ادعاهای زیادی میشود. تا زمانی که دولت آمارهای بیکاری را و در حقیقت مستندات اقتصادی لازم اعلام نکند، این صرفا یک ادعاست و مجلس هم به چنین ادعایی توجه نخواهد کرد»
قادری ادامه داد: «ما معتقدیم که نهادهای متولی قضیه باید وظایف خود را در این زمینه انجام دهند، در حالی که ما شاهد آن نیستیم که در این زمینه کار اساسی در حال انجام باشد. صرف ایجاد فرصت شغلی هم خیلی چیزی را نشان نمیدهد. باید مشخص شود آیا فرصت شغلی هم از دست رفته یا نه.»
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: «آن چیزی که برای ما مهم است برآیند شاخصهای اقتصادی در این زمینه است. فرصت شغلی ایجاد شده، فرصت شغلی از دست رفته، آمار نیروها وارد شده به بازار کار و آمار نیروهای خارج شده از بازار کار است که نرخ بیکاری را معلوم میکند.»
نماینده شیراز در پاسخ به این پرسش که برآورد مجلس از وضعیت بازار کسب و کار چیست، گفت: «ما مشکلات جدی در بهبود و رونق در فضای کسب و کار داریم و این مشکلات با توجه به منابع قابل توجهی که در اقتصاد داریم غیر قابل توجیه میباشد. رشد اقتصادی ما زیر ۴ درصد میباشد بنا براین خیلی فضا را فضای مناسبی برای کسب و کار ارزیابی نمیکنیم.»
قادر ادامه داد: «به هر حال فضای کسب و کار فضای و میزان ایجاد فرصتهای شغلی مناسبی نیست و ما بیشتر از اینها باید فضای کسب کار ایجاد کرده باشیم ما باید بتوانیم با توجه به منابع عظیمی که داریم رشد اقتصادی را بالا برده و فرصت کاری بیشتر، فضای کسب و کار مطلوبتر و تورم کمتری را شاهد باشیم.»