bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۱۲۷۵۳

فوق‌لیسانس 20 میلیون تومان!

قانون برنامه پنجم توسعه به دانشگاههای دولتی اجازه داده است از ظرفیت مازاد خود برای پذیرش دانشجوی پولی استفاده کنند، مصوبه ای که اعتراض دانشجویان را برانگیخته بود و اکنون دانشگاههای بزرگ در اجرای آن پیشقدم شده اند.

تاریخ انتشار: ۲۰:۲۶ - ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۱

قانون برنامه پنجم توسعه به دانشگاههای دولتی اجازه داده است از ظرفیت مازاد خود برای پذیرش دانشجوی پولی استفاده کنند، مصوبه ای که اعتراض دانشجویان را برانگیخته بود و اکنون دانشگاههای بزرگ در اجرای آن پیشقدم شده اند.

پردیس دانشگاهی دانشگاه تهران تحت عنوان دانشگاه تهران 2 که به تازگی راه اندازی شده است، در حال حاضر پیش قدم شده و نسبت به پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد به شیوه پولی اقدام می کند.

دکتری پولی دانشگاه تهران در شرف تأسیس
البته بنا برگفته معاون آموزشی دانشگاه تهران،‌ برنامه ریزی برای راه اندازی دوره دکتری در این شعبه دانشگاه نیز در حال انجام است که با مجوز وزارت علوم از سال آینده در این دوره نیز دانشجو پذیرش می شود.

تاسیس دانشگاه تهران شماره 2 به گفته فرهاد رهبر - رئیس دانشگاه تهران،‌ در راستای جذب بیشتر دانشجویان بوده و این پردیس از طریق برگزاری آزمونی اختصاصی دانشجو می پذیرد.

این درحالی است که بر اساس اطلاعیه هایی که دانشگاه تهران منتشر کرده است، پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد در این دانشگاه بر اساس سنجش سطح زبان انگلیسی انجام می گیرد و پس از قبولی در آزمون زبان مصاحبه از داوطلب به عمل می آید و در نهایت اسامی پذیرفته شدگان اعلام می شود.

از سوی دیگر شعبه دانشگاه تهران 2 یادآور شده است: "دایر شدن هر کدام از رشته ها مستلزم تکمیل ظرفیت آن رشته ها، با در نظر گرفتن معیارهای کیفی (آزمون، مصاحبه تخصصی، بررسی سوابق علمی) در پروسه پذیرش خواهد بود. دانشگاه تهران 2 برای ارتقا سطح کیفی آموزش در طول دوره تحصیلی اقداماتی از قبیل برگزاری کارگاه های آموزشی، همایش های علمی و ارائه دروس پیش نیاز در صورت تشخیص گروه مربوطه به عمل خواهد آورد."

پایین ترین و بالاترین شهریه های دانشگاه
بر اساس جدول شهریه های اعلام شده دانشگاه تهران 2 برای رشته های مختلف کارشناسی ارشد، کمترین شهریه برای نیمسال اول تحصیلی برای رشته حقوق به میزان 33 میلیون و 225 ریال معادل 3 میلیون و 322 هزار تومان و بیشترین شهریه برای رشته مهندسی مکاترونیک 51 میلیون و 200 هزار ریال معادل 5 میلیون و 120 هزار تومان اعلام شده است.  

جدول شهریه های دانشگاه تهران 2 در مقطع کارشناسی ارشد




این جدول نشان دهنده شهریه برای نیمسال اول سال تحصیلی است و تنها یک محاسبه برای 4 ترم تحصیلی در کارشناسی ارشد نشان می دهد که برای یک رشته در گروه مهندسی کمترین هزینه تحصیل در این رشته در دانشگاه تهران شماره 2 هزینه ای بیش از 20 میلیون تومان می طلبد.

بر اساس بند "ح" ماده 20 قانون برنامه پنجم توسعه، پذیرش دانشجوی پولی به عنوان یک تکلیف به وزارت علوم اعلام شده که جزئیات این بند به شرح ذیل است:

"دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی مجازند از ظرفیت مازاد بر سهمیه آموزش رایگان خود و یا ظرفیتهای
جدیدی که ایجاد می‌کنند، بر اساس قیمت تمام شده یا توافقی با بخش غیردولتی و با تأیید هیأت امناء در مقاطع مختلف
دانشجو بپذیرند و منابع مالی دریافتی را حسب مورد پس از واریز به خزانه کل به حساب درآمدهای اختصاصی منظور کنند."

دانشگاههای بزرگ مجاز به ایجاد پردیس هستند
درهمین رابطه ابوالفضل حسنی- مدیرکل دفتر گسترش آموزش عالی در وزارت علوم نیز می گوید: دانشجویان پولی باید از طریق آزمون سراسری نیمه متمرکز به دانشگاه راه یابند و بر این اساس دانشگاههای بزرگ کشور می توانند پس از دریافت مجوز از وزارت علوم نسبت به ایجاد پردیسی خارج از سایت اصلی دانشگاه به منظور ایجاد فضای آموزشی و پژوهشی اقدام کنند.

لزوم پذیرش دانشجوی پولی از طریق آزمون
به گفته وی همچنین ابلاغیه ای از سوی معاونت آموزشی وزارت علوم به دانشگاهها مبنی بر لزوم پذیرش دانشجوی پولی از طریق آزمون نیمه متمرکز و آزمونی که خود دانشگاهها برای این دانشجویان برگزار می کنند، ارسال شده است.

مدیرکل گسترش دانشگاهها در وزارت علوم معتقد است دانشجویان پولی همپای دانشجویانی که از طریق کنکور سراسری وارد دانشگاه می شوند زحمت می کشند چون نه تنها مازاد بر ظرفیت به شمار می آیند و ظرفیت اصلی دانشگاه نیستند بلکه علاوه بر شرکت در کنکور باید هزینه هم پرداخت کنند. پذیرش این عده از دانشجویان بر اساس 50 درصد تکمیل کل پتانسیل و ظرفیت درسی در رشته است و هیچ تبعیضی میان دانشجویان پولی و دانشجویانی که از طریق کنکور وارد می شوند از سوی مسئولان آموزش عالی کشور قائل نشده است.

آسیبهای پذیرش دانشجوی پولی از نگاه دانشجویان
اما همه اینها در حالی است که دانشجویان چنین اعتقادی ندارند و بارها در اعتراضات خود یادآور شده اند که دانشجوی پولی در دانشگاههای معتبر که آبروی نظام آموزشی کشور محسوب می شوند، این نظام های آموزشی را دچار آسیب می کند. این دانشجویان ضمن تاکید بر لزوم استفاده از ظرفیت های قانونی برای گسترش آموزش و پژوهش بارها در بیانیه ها و اعتراضات خود تاکید کرده اند که شیوه ورودی این گروه باید اصلاح شود.

اینکه عده ای با پرداخت هزینه بالا موفق به گرفتن همان مدرکی شوند که سایر دانشجویان با تلاش و زحمت زیاد آن را به دست آورده اند بارها مورد اعتراض قرار گرفته است.

این اعتراضات همچنین در هنگام تصویب مصوبه قانون برنامه پنجم توسعه نیز شکل گرفت.

استفاده از برند دانشگاههای معروف برای جذب مخاطب
ایجاد شعبه برای دانشگاهی مانند دانشگاه تهران به عنوان بزرگترین دانشگاه کشور و نماد آموزش عالی و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی به طور قطع جاذبه ای است که هر فردی در صورت داشتن تمکن مالی از آن به سختی چشم پوشی می کند و درصورتی که نظام ورودی درستی برای این دانشگاه تعیین نشود، آسیب پذیر خواهد بود.

آسیبی که قطعاً از سوی متقاضیان با تمکن مالی بالا این دوره ها را تهدید می کند و ممکن است به رویه ای تبدیل شود و افراد با سطح علمی پایین تر و با تمکن مالی بیشتر در این دوره ها ثبت نام کنند.

آسیب دیگری که این شیوه پذیرش آموزش عالی را تهدید می کند، ایجاد شعبه های دیگر برای سایر دانشگاههای بزرگ کشور است که در نهایت ممکن است آموزش عالی را به دو بخش دانشگاه های اصلی و شعبه شماره چندم تقسیم کند.

این روش دانشجویان را با یک مدرک واحد اما 2 شیوه متفاوت گزینش می کند شیوه ای که به قول معترضان در یکی داوطلب تلاش زیادی برای ورود به دانشگاه به خرج می دهد و در روش دیگر داوطلب تنها پول بیشتری پرداخت می کند و به راحتی با یک گزینش ساده از دروازه ورودی بهترین دانشگاههای کشور عبور می کند.

تقویت شایبه درآمدزایی دانشگاههای بزرگ
در حالیکه مراکز آموزش عالی غیرانتفاعی هم اکنون از ظرفیت پذیرش دانشجویان پولی استفاده می کنند و در اقصا نقاط کشور فعالیت دارند،‌ جای این پرسش باقی می ماند که چرا باید از نام و برند دانشگاههای بزرگ و برتر کشور برای جذب دانشجوی پولی استفاده شود؟ این اقدام شایبه درآمدزایی دانشگاههای به نام را برای مردم تقویت می کند.

ضمن اینکه با ادامه این روند جایگاه و ارزش دانشگاههای برتر کشور نیز خدشه دار می شود دانشگاههایی که روزی ورود به آنها برای متقاضیان آرزو بود در آینده به بنگاه اقتصادی بدل می شوند.

از سوی دیگر پذیرش دانشجوی شهریه ای در بسیاری از دانشگاههای دنیا امری مرسوم است اما در همان دانشگاهها نیز این موضوع با حفظ رتبه های برتر بین المللی و کیفیت بالای آموزشی صورت می گیرد و کیفیت و جایگاه دانشگاه فدای پذیرش دانشجوی شهریه ای نمی شود.

آموزش عالی یک کشور منشاء تحولات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی یک جامعه است و آسیب پذیرکردن این نظام می تواند سایر بخشهای جامعه را نیز تحت الشعاع قرار دهد از این رو باید مورد توجه بیشتر مسئولان و صاحبنظران قرار گیرد تا افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو با هدف ماندگاری داوطلبان کنکور در کشور و توسعه کمی آموزش عالی به چالشی بزرگ تبدیل نشود.

منبع: فرادید
ناراضی
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۵
واقعا برای آینده علمی بچه های خودم که فردا باید برن زیر دست یه مشت احمق پولدار متاسفم.دانشگاه پولی دیگه چیه ؟این طرح هم مثل فروش سربازی باید متوقف بشه.به خاطر قانون شرط معدل چه بسیار دانشجوهای خنگی که یهو پایان ترم استعدادشون تو کارنامه شکوفا میشد!!!! و به ضرب معدل بالا راهی ارشد میشدنند و حالا هم دستشون و میکنن تو جیب مبارک و کاملا قانونی یهو ارشد پذیرفته میشوند!!! اوضاع همونه که بود فقط فرمول تغییر کرده
من که دکتری را حتما خارج میگیرم.بالاخره باید بین من و دانشجوی پولی بیسواد یه فرقی باشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۸
آیا وزیر آموزش و پر ورش نیاز این سازمان رو فقط تر بیت بدنی میبینه این همه فوق لیسانس ر شته هالی علوم پایه و جویای کار د ار یم اما آقای وزیر تصمیم د ار ه همه فار غ التحصیلان رشته تر بیت بد نی رو جذب کنه . متاسفم که با بدبختی و از ر وی علاقه فوق لیسانس ر یاضی محض از دانشگاه د ولتی گرفته ام اما د وباره مجبور م در ر شته د یگر ی ادامه تحصیل بدهم چون د کتر ی ر شته ر یاضی هم در این مملکت بیفایده است. کی باید به ما جواب بده اگه نیاز نداشتید چر ا پذیر فتید و الان با33سال سن باید دوباره شر وع به در س خوندن بکنم. بخدا که آه و ناله این مردم ستمدید ه یه روزی شما ر و از پا در میار ه.
ناشناس
Canada
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
دانشگاه چون مفتیه هم طالبش بودن بزار پولی بشه داشجو نماها والافها برن کنا ر نخبه ها بورس بگیرن مایه دارها هم هزینشو بدن و اونائی هم که نه نخبه هستن نه پول دار برن دنبال کار شون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
ترفندي است براي خنثي كردن دانشجويان در همه مقاطع. چون وقتي خرج تحصيلات دانشگاهي بالا بره و مجاني نباشه ديگه دانشجو جماعت فيلش ياد هندوستون نميكنه و ... اطاعت محض.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
الان محصل دبیرستان البرز سالیانه حدود 5-6 میلیون تومن شهریه میده (بدون هزینه های جنبی) -خوب دانشگاه باید هم تبدیل به دکان شود .چرا که نه .
نباید از قافله مردم کشی عقب بیافتد.
انتشار یافته: ۱۷
ali
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
برا اینکه حرفی نباشه دانشگاه می تونه در دفترچه انتخاب رشته برای هر کد رشته همزمان با دو کد متفاوت متوالی تعدادی را بدون شهریه و تعدادی را با شهریه اعلام کند بنابراین ممکن است داوطلبی با سطح علمی بالا برای اینکه ضریب قبولی خودشو بالا ببره کد رشته پولی را انتخاب کنه و داوطلبی با سطح علمی پایین تر کد تحصیل رایگان را انتخاب کند واتفاقا پذیرفته میشود چون دانشگاه تعداد ظرفیت این کد رشته را از قبل تعیین و باید تکمیل شود بد ین ترتیب هم دانشگاه به هدفش می رسد و اینکه معترضی باقی نمی مونه
ناشناس
Ethiopia
۲۱:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
آدم اگه مشنگ باشه با 20 ملیون تو ایران فوق لیسانس بگیره و قتی میشه با نصف این قیمت و زندگی خیلی بهتر از دانشجویی در ایران در دانشگاههای مالزی و یا هند و یا تاجیکستان درس خوند . تازه بهت میگند فارغ التحصیل خارج از کشور که خودش کلی کلاسه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
ولی مشکل اینجاست که وزارت علوم اون دانشگاهها رو قبول نداره طرف زیر پله خونشون رو تو هند کرده دانشگاه 10 تا رشته Phd هم ارائه میده ، اگه خواستی دانشگاه صنعتی کابل هم خوبه تو بین 10000000000 دانشگاه جهان رنک داره !!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
دستتون درد نکنه این همه زحمت کشیدیم .شب و روز نداشتیم حالا ارشد و دکترا با پول.من مسلماً دکترا رو تو اینجا نمی مونم .کشورتون هم ارزونی خودتون.همه توان علمی خودم برای کشور مقصد استفاده خواهم کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
اگر کسی بتونه 20 میلیون برای تحصیل در بیاره خودش فوق لیسانسه اقتصاده در این کسادی بازار و بیکاری و فقر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
قبل از انقلاب تنها یک دانشگاه ملی وجود داشت وسایر مقاطع تحصیلی رایگان بود اما در زمان عدالت گستری خدا را شکر از اول دبستان برای تحصیل باید شهریه های میلیونی داد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
با سلام ، توجیه رئیس دانشگاه تهران و این گونه دانشگاهها مانند توجیه آقای رفسنجانی در توجیه ایجاد دانشگاه آزاد اسلامی می باشد .یعنی وی و آقای فرهاد رهبر فقط و فقط به فکر کسانی هستند که عاشق تحصیل اند ولی نمی توانند دولتی قبول شوند؟!
hamed
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
واقعا" جاي تاسف وقتي خيلي از مسئولين بدون سواد ديپلم دكتر شدن اصلا" چرا خجالت ميكشين كلا" با پول چاپ كنين بدين دست مردم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
منه فوق لیسانس ر یاضی 7ساله از فارغ التحصیلیم میگذر ه و همچنان بیکارم. از دانشگاه دولتی وبا معدل 17مدرک گرفته ام. به چه چیز این مملکت با این همه تبعیض و بیعدالتی باید امیدواتر بود.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
بنظرم 20 میلیون برای خیلی از کسانی که پورشه و بنز و BMW سوار می شن چیزی نیست. اینها می رن فوق لیسانس و دکتر هم میشن...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
وقتی کسی پول و هزینه تحصیلش را میپردازد دیگر نیازی به کنکور و آزمون نیست / کنکور مربوط به کسانی است که میخواهند مجانی و به حساب دولت درس بخوانند اینجا باید گزینش صورت گیرد که نخبگان فاقد امکانات مالی جذب شوند. مثل همه جای دنیا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
دانشگاه آزاد کارخانه مدرک سازی پولی هست برا هفت پشتمون بسه