bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۱۳۲۵۷
کمال اطهاری در گفتگو با فرارو:

سیاست های شتابزده کمر تولید را شکسته و کارگران را بیکار کرده است

«سیاست های شتابزده و سیاست هایی که به صورت مقطعی اتخاذ می شود کمر تولید را شکسته و کارگران را بیکار کرده است. بنابراین بیکاری و به خصوص تعطیلی بخش تولیدی و مولد در ایران ثمره سیاست های شتابزده است که امیدوارم هرچه سریعتر اجرای طرح هدفمندی یارانه ها متوقف شود وگرنه باید گفت چشم انداز فاجعه باری در پیش رو است.»

تاریخ انتشار: ۱۵:۱۲ - ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۱

فرارو- یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: «سیاست های شتابزده و سیاست هایی که به صورت مقطعی اتخاذ می شود کمر تولید را شکسته و کارگران را بیکار کرده است. بنابراین بیکاری و به خصوص تعطیلی بخش تولیدی و مولد در ایران ثمره سیاست های شتابزده است که امیدوارم هرچه سریعتر اجرای طرح هدفمندی یارانه ها متوقف شود وگرنه باید گفت چشم انداز فاجعه باری در پیش رو است.»

دبیر اجرایی خانه کارگر تهران نسبت به عواقب روی آوردن برخی بنگاه‌های بزرگ کشور به اخراج نیروهای کار هشدار داد. اسماعیل حق پرستی با بیان اینکه موج جدیدی از اخراج کارگران به راه افتاده اظهار داشت: اکثر واحدهای تولیدی و صنعتی با افزایش مشکلاتشان ناچارند با بخش اعظمی از نیروی کار خود تمديد قرارداد نكنند يا نسبت به اخراج آنان اقدام ‌کنند.

کمال اطهاری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «شتابزدگی در اجرای سیاست های اصلاح اقتصادی به شیوه ای که هدفمند کردن یارانه ها گام اول آن بود یک خطای بزرگ برنامه ریزی در ایران محسوب می شود که عواقب آن روز به روز عیان می شود.»

وی ادامه داد: «اگر این طرح در ابتدای اجرا به دلیل توزیع پول میان مردم محبوبیتی برای دولت ایجاد کرد؛ اکنون بدلیل عواقبی که شاهد هستیم حتی آن محبوبیت موقت را به شدت زیر سوال برده است.»

این استاد دانشگاه خاطرنشان ساخت: «این طرح نه به لحاظ اقتصادی و اجتماعی و نه به لحاظ سیاسی عواقب مطلوبی ندارد؛ چنانکه پیامدهای نامطلوب آن را کارشناسان متعددی گوشزد کرده بودند.»

وی اظهار داشت: «موضوع این است که بخش واقعی اقتصاد ایران و به خصوص بخش های پیشرو به شدت تحت آسیب قرار گرفته اند که این موضوع چند دلیل دارد. اول بالا رفتن قیمت عوامل تولیدی است که اجرای طرح هدفمندی یارانه ها مسبب آن است.»

وی ادامه داد: «دوم عدم حمایت کافی از بالا بردن بهره وری و سیستم هایی است که بتواند پژوهش، توسعه و نوآوری را تقویت کند و یا اگر قانونی هم در این باره طرح شده است آن قانون اجرا نشده است.»

وی افزود: «سوم اینکه هزینه های معاملاتی با خارج از کشور بالا رفته است و این موضوع باعث شده که بخشی از بازارها را از دست بدهیم. مثلا بخش صادرات فنی و مهندسی ما که می توانست یکی از بخش های پیشرو صادراتی باشد و توانسته بود در عرض مدت کوتاهی در دولت آقای خاتمی و با اجرای سیاست خارجی تنش زدایی خود را به بازارهای خارجی معرفی کند و سالانه سه تا شش میلیارد دلار صادارت داشته باشد، امروز سهم صادرات آن به یک دهم کاهش پیدا کرده است.»

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: «صادرات فنی و مهندسی بسیار مهم تر از صادرات دیگر کالا می باشد زیرا خیلی شان بالاتری نسبت به کالاهایی که با مارک های معروف می زنند دارد. صادرات قطعات فنی و مهندسی به منزله ثمره دانش پیشرو یک کشور است که بسیار هم محبوبیت دارد و منافع آن هم بسیار زیاد است.»

وی تاکید کرد: «بنابراین این رشدی که در صادرات فنی و مهندسی و با خون دل بدست آمده بود بر باد رفت؛ آن هم در بازار پر رقابت کنونی که همه منتظر هستند کشوری لغزش کند تا جایگاه آن کشور را بگیرند.»

اطهاری اظهار داشت: «این موضوعات مسائلی هستند که بخش مولد جامعه را از پای انداخته و بخش نامولد (همچون دلالی و سوداگری در بازار سکه و ارز) را توسعه داده است.»

وی ادامه داد: «همچنین واردات عظیمی که دولت و همه دستگاهها در آن دخیل هستند باعث شده که بخش مولد و خصوصی از پای بیفتد. به طور مثال در تولید اتومبیل که شرکت های دولتی و نیمه دولتی فعال هستند، قطعات را از خارج وارد کرده و در داخل مونتاژ می کنند و به بازار می فرستند؛ در حالی که بخش خصوصی اساسا بیشتر می تواند با خارج رقابت کند.»

وی خاطرنشان ساخت: «تازه همان بخش های تولیدی دولتی هم که تاکنون با پول نفت خود را سرپا نگاه داشته بودند در حال تعطیلی هستند.»

این استاد دانشگاه گفت: «این موضوعات در مجموع باعث شده که هزینه های زیادی به کشور تحمیل شود به طوری که ما می بینیم امروز درّ جامعه که تولید مولد آن است به آب نبات های چینی و اماراتی داده شده است و این مسئله از سایر مسائل جبران ناپذیرتر است چرا که وقتی اقتصاد یک جامعه قوی باشد مسلما سایر وجوه از جمله وجوه دفاعی آن هم قوی خواهد بود.»

اطهاری درباره تاثیر واردات گسترده بر افزایش بیکاری در کشور گفت: «واردات گسترده کنونی نتیجه اجرای طرح هدفمندی یارانه ها است چرا که این طرح به صورت ناسنجیده ای به مرحله اجرا گذاشته شد در حالی که اکثر اقتصاددانان و کارشناسان نسبت به ایجاد تورم بالا با اجرای این طرح هشدار داده بودند.»

وی ادامه داد: «اما دولت این هشدارها را مورد توجه قرار نداد و حتی این هشدارها را به تمسخر گرفته و عنوان می داشت که این کارشناسان سوءنیت دارند. بنابراین با اجرای شتابزده این طرح تورم اوج گرفت و دولت به واردات گسترده کالا اقدام کرد.»

وی افزود: «واردات در گذشته هم زیاد بود اما اکنون شدیدتر شده است به طوری که یکی از مناطق ایران را برای واردات ماشین های لوکس منطقه آزاد کرده اند. سالانه چند ده میلیارد دلار کالاهای لوکس به ایران وارد می شود که حداقل پنج میلیارد دلار آن اتومبیل های لوکس است.»

این استاد دانشگاه اظهار داشت: «دولت به یک دور باطل روی آورده است به طوری که می گوید من برای آنکه جلوی تورم را بگیرم بیست و چهار میلیارد دلار کالای اساسی وارد خواهم کرد. در حالی که تاکنون دیده نشده در سخت ترین تحریم ها هم مواد غذایی تحریم شود. پس دولت چرا می خواهد کالاهای اساسی را از خارج وارد کند؟ چرا این پول را به تولیدکننده ها نمی دهد که آنها به تولید این کالاها اقدام کنند؟»

وی ادامه داد: «اگر دولت عنوان می داشت که در اثر تحریم ها کارخانه ها نمی توانند تکنولوژی وارد کنند و من باید هرچه سریعتر تکنولوژی وارد کنم تا تولید را سرپا نگاه دارم، یا هزینه های معاملاتی بخش خصوص بالا رفته و من باید به آنها کمک کنم تا حداقل هزینه هایی که سیاست های من و یا تحریم ها به آن ها تحمیل کرده را جبران کنم تا قیمت های کالاهای داخلی افزایش نیابد؛ این اقدامات قابل پذیرش بود. اما دولت می گوید می خواهد بیست و چهار میلیارد دلار صرف واردات کالاهای اساسی کند. چرا باید این کار را انجام دهد؟»

اطهاری در پایان تاکید کرد: «من معتقدم این سیاست های شتابزده و سیاست هایی که به صورت مقطعی اتخاذ می شود کمر تولید را شکسته و کارگران را کرده است. بنابراین بیکاری و به خصوص تعطیلی بخش تولیدی و مولد در ایران ثمره سیاست های شتابزده است که امیدوارم هرچه سریعتر اجرای طرح هدفمندی یارانه ها متوقف شود وگرنه باید گفت چشم انداز فاجعه باری در پیش رو است.»