قائم مقام سابق سازمان انرژی اتمی ایران در گفتگو با فرارو:
غرب اگر می خواهد مذاکرات به نتیجه برسد، نباید لبه تیز چاقو را به ایران نشان دهد
ایران ناگزیر است که مذاکره در شرایط تحریم را بپذیرد. یعنی راه مسالمت آمیزی غیر از ادامه مذاکرات باقی نمانده است. من فرصت مسکو را فرصت خیلی مناسبی می دانستم که بتوانند از فضای این مذاکرات استفاده کنند و مقداری جلوی دامن زدن به این مشکل را بگیرند.
فرارو- ایران ناگزیر است که مذاکره در شرایط تحریم را بپذیرد. یعنی راه مسالمت آمیزی غیر از ادامه مذاکرات باقی نمانده است. من فرصت مسکو را فرصت خیلی مناسبی می دانستم که بتوانند از فضای این مذاکرات استفاده کنند و مقداری جلوی دامن زدن به این مشکل را بگیرند.
دکتر صادق ربانی قائم مقام سابق سازمان انرژی اتمی ایران با بیان مطلب بالا در گفتگو با فرارو دیدگاه خود درباره تحولات صورت گرفته در مذاکرات هسته ای و مسائل جانبی آن را چنین بیان داشت.
• از آنجا که موضوعات مورد اختلاف میان آقای جلیلی و خانم اشتون موارد خیلی گسترده ای را شامل می شد، من مطلع نیستم که از آن موارد چه بخش هایی را به بخش کارشناسی ارجاع دادند.
• نماینده ایران در این نشست را نمی شناسم. این افراد احتمالا جدید آمده اند و افرادی هستند که عندالزوم از آنها کمک گرفته می شود. یعنی بعید می دانم به عنوان کسانی باشند که به طور دائم در سازمان انرژی اتمی حضور داشته باشند و فقط در این مورد خاص از آنها کمک گرفته می شود.
• چون اطلاعات زیادی از این نشست نداریم هرگونه اظهارنظری می تواند همراه با لغزش باشد و بهتر است تا اطلاعات بیشتر نگرفتیم اظهارنظر نکنیم.
• مذاکرات ظاهرا مسیر متفاوتی را طی می کند. یعنی این مسائل و فعالیت ها (طرح انسداد تنگه هرمز، مانور نظامی سپاه، تقویت نیروی هوایی آمریکا در منطقه) در برابر مذاکرات مسایل جانبی محسوب می شود.
• به نظر من هنگامی که مذاکرات آقای جلیلی و خانم اشتون در مسکو بی نتیجه ماند پیش بینی می شد که فشارهای غرب برای تحریم نفتی ایران بیشتر شود و این مانورها هم عکس العمل مستقیم همان فشارها است. یعنی طرح انسداد تنگه هرمز در مجلس که البته هنوز تصویب نشده است می تواند مقداری فضای سیاسی را علیه طرف مقابل تقویت کند.
• شاید بالا و پایین رفتن قیمت نفت بتواند غرب را به مدارای بیشتری تشویق کند. یعنی مطرح کردن طرح انسداد تنگه هرمز روی قیمت نفت تاثیر می گذارد و غرب برای منافع خود هرکاری را می کند و ممکن است اگر احساس کند که طرح این موضوع بر افزایش قیمت نفت به صورت کنترل نشده ای دامن خواهد زد، فشار خود در مذاکرات را تا حدودی کمتر کند.
• ایران ناگزیر است که مذاکره در شرایط تحریم را بپذیرد. یعنی راه مسالمت آمیزی غیر از ادامه مذاکرات باقی نمانده است. من فرصت مسکو را فرصت خیلی مناسبی می دانستم که بتوانند از فضای این مذاکرات استفاده کنند و مقداری جلوی دامن زدن به این مشکل را بگیرند.
• به نظر من این فرصت را به صورت ناشیانه ای از دست دادیم. یعنی با یک بهانه هایی مسئله را دشوار کردند. غرب نیز اگر بخواهد مذاکرات به نتیجه برسد نباید لبه تیز چاقو را به ایران نشان دهد. اگر غرب حسن نیت داشت می توانست مسئله تحریم ها را به تعویق بیندازد تا ببیند مذاکرات چه خواهد شد.
• از این طرف هم به نظر من رویکرد ناشیانه ای که اتخاذ شد گسترده تر کردن موضوعات مورد بحث است. شما اگر بخواهید پشت میز مذاکرات بنشینید و با موفقیت از پشت میز بلند شوید باید موضوعات مورد بحث خیلی محدود باشد.
• ما با طرح مسئله هسته ای وارد این مذاکرات می شویم و حال اگر بخواهیم درباره موضوعات مختلف دیگر همچون خلع سلاح، بحرین، سوریه و ... صحبت کنیم، نمی توانیم به صورت موفقیت آمیزی از پشت میز مذاکرات بلند شویم.
• بنابراین پیوند زدن موضوع هسته ای ایران به سایر موضوعات لزومی ندارد و اگر ایران می خواهد در این مذاکرات موفق باشد باید موضوعات را محدود کند.
"به نظر من این فرصت را به صورت ناشیانه ای از دست دادیم." ...من نمی دانم بعضی ها رو خدا افریده فقط برای کلی گویی کردن و افاضه کردن . ببخشید چه فرصتی ؟ طرف با پررویی تمام حرفهای بی منطقی می زنه که روی سر آدم اسفناج سبز می شه !! . تازه همین قدر که به قول خودت ایران داره توشرایط ناعادلانه و ظالمانه تحریم با اونا مذاکره میکنه ، اونا رو جسور وگستاخ کرده. حالا فکرش رو بکن برای اونا یک کم هم بندر برقصیم خوششون بیاد ! . اونا حرف آخرشون جمع شدن بساط جمهوری اسلامی با اعمال شاقه ( یعنی تبدیل زمین سوخته ایران و عرضه به دنیا )برای عبرت خلایق جهانه ، اصلاً مذاکره از نظر اونا معنی نداره و فقط یه جور کش وقوس و ارزیابی حریفه تا به تدریج اونو مهار کنن. و الله اگه از دستشون بر می اومد ایران رو بدون هیچ گونه اطلاع قبلی و کسب تکلیف از مراجع بین المللی که این مراجه هم خود پدر سوختشونه ، با خاک یکشان می کردند. تنها راه مقابله با اونها بالا بردن توان نظامی در شاخه دفاعی وتهاجمیه که به خوبی انجام شده وداره می شه وفاز بعدی اون که خیلی مهمه تقویت اقتصاد وبستن سوراخ های آسیب پذیریه که توش ضعف داریم. .. . جمع کنید این بساطای تحلیل آبکیتون رو به خدا. البته که ما با این همه تحمل سختی داریم چوب بی کفایتی بسیار از مدیران این مملکت رو هم می خوریم که ضربه اون به مراتب از کارکرد خصمانه این غربی های ظالم بدتر بوده وهست.
اگر مسئولین به حرف امام که فرمودند: آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند؛ اعتقاد داشتند که ندارند، نه تنها تنگه هرمز را می بستند، بلکه رابطه را با تمام کشورهایی که ما را تحریم کردند قطع میکردند(مثل بلاروس) یا اینکه اگر تروریستی را دستگیرمیکردند و ثابت میشد که کشور دیگری آنها را اجیر کرده، به آن کشور یا به منافع آنان حمله میکردند دیگر چنین غلطهایی را نمیکردند. یا در برنامه هسته ای اگر در زمان آقای خاتمی ایران بخاطر تعلیقهای پی در پی تحقیر شد، الان هم بخاطر دم به دم دادن به این کثافتهای استثمارگر که دنیا را بین خود تقسیم کرده اند و هر ساله جهت بیعت مجدد در سوئیس دور هم جمع میشوند، باز تحقیر شده ایم.
چرا مثل اسرائیل و هندوستان و پاکستان از ان پی تی خارج نمیشویم و تمام این بازرسان را مثل زباله از مملکت خارج نمی کنید، چراکه بعد از مسئله اتمی چیز دیگری را بهانه میکنند چون دنیا تقسیم شده و آنها میخواهند به سهمشان برسند.چرا مسئولین به اصطلاح سیاستمدار ما متوجه نیستند که بازیچه دست آنها شده اند.
غرب اگر می خواهد مذاکرات به نتیجه برسد ، نباید لبه تیز چاقو را به ایران نشان دهد . جناب قائم مقام سابق سازمان انرژی اتمی ایران ؛ بقول آقای مطهرنیا در نوشته اش تحت عنوان ؛؛ هدف از تحریم های علیه ایران تسلط بر نئوهارتلند است . ؛؛ می فرمایند ؛؛؛؛ بنا براین آنجه که ایجاد مناقشه در مسیر پرونده هسته ای ایران و تاکید بر بزرگنمائی تهدید ایران در کنش رسانه ای با رویکرد های ایران هراسی در منطقه و اسلام هراسی در نظام بین الملل در راستای زمینه پروری حضور غرب در نئوهارتلند ، شکل و محتوا می گیرد . ؛؛؛؛ از این رو با این نظریه و ادعا چندان موافق نیستم که هدف اعمال تحریم های آمریکا ایجاد محدودیت در مسیر دستیابی ایران به برنامه هسته ای است . هدف آمریکا تسلط بر نئوهارتلند ، چه با حضور نظام جمهوری اسلامی ایران و چه بدون آن می باشد . ؛؛؛؛ بر این اساس بلاشک آمریکا برای کنترل آینده نظام بین الملل و حفظ جایگاه برتر خویش چه از منظر اولویت بندی استراتزیک و چه از منظر اولویت بندی های اکونومیک نیازمند تسلط بر نئوهارتلند ( فلات ایران و خلیج فارس ) است . این امر یک هدف مهم و کلیدی برای آمریکا نیست بلکه یک هدف حیاتی است و از این رو به هیچ وجه از آن چشم نمی پوشد .
چرا مثل اسرائیل و هندوستان و پاکستان از ان پی تی خارج نمیشویم و تمام این بازرسان را مثل زباله از مملکت خارج نمی کنید، چراکه بعد از مسئله اتمی چیز دیگری را بهانه میکنند چون دنیا تقسیم شده و آنها میخواهند به سهمشان برسند.چرا مسئولین به اصطلاح سیاستمدار ما متوجه نیستند که بازیچه دست آنها شده اند.