bato-adv
bato-adv

مرشایمر: دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای برای منطقه ثبات به همراه می‌آورد

در حالی که مقامات کشورمان بارها بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرده‌اند، برخی از تحلیلگران حتی ساخت تسلیحات هسته‌ای به عنوان عاملی بازدارنده را امری مشروع می‌دانند.

تاریخ انتشار: ۱۰:۲۴ - ۲۱ تير ۱۳۹۱

در حالی که مقامات کشورمان بارها بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرده‌اند، برخی از تحلیلگران حتی ساخت تسلیحات هسته‌ای به عنوان عاملی بازدارنده را امری مشروع می‌دانند.

"جان مرشایمر" افسر سابق نیروی هوایی آمریکا و استاد علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو آمریکا در مصاحبه با شبکه "پی‌بی‌اس" آمریکا به بیان نظرات خود در قبال برنامه هسته‌ای ایران پرداخت.

مرشایمر با حضور در برنامه "نیوز آور" این شبکه به سوالات مجری این برنامه در مورد دیدگاه خود در قبال مقاله چند هفته پیش "کنت والتز" که دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را لازمه ثبات منطقه دانسته بود، توضیح داد.

وی در ابتدا در مورد چرایی موافقت خود با این نظر والتز، گفت: فکر می‌کنم در این هیچ شکی نیست که یک ایران مجهز به سلاح هسته‌ای موجب ثبات منطقه خواهد شد، چرا که تسلیحات هسته‌ای، تسلیحاتی برای صلح هستند.

این استاد علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو افزود: آن‌ها (تسلیحات هسته‌ای) به سختی ممکن است کمتر قدرت تهاجمی داشته باشند. و اگر ایران بازدارندگی اتمی داشته باشد، آمریکا و اسرائیل نخواهند تواسنت این کشور را به این دلیل تهدید به حمله کنند؛ همانطور که اگر در سال 2003 صدام تسلیخات هسته‌ای داشت، آمریکا به عراق تجاوز نمی‌کرد، و اگر لیبی در سال 2011 سلاح هسته‌ای داشت، آمریکا به جنگ علیه لیبی نمی‌رفت.

مرشایمر گفت: بنابراین، فکر می‌کنم اگر خاورمیانه‌ای داشته باشیم که در آن تمام دولت‌های مجاور اسرائیل (که قطعا ایران را نیز شامل می‌شود) یک توان بازدارنده اتمی داشتند، این منطقه بسیار صلح‌آمیزتر بود. اما مسئله اینجاست که همواره احتمال استفاده از سلاح اتمی بسیار اندک است.

وی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود می‌گوید: ما در چند سال گذشته هرگاه در مورد ایران صحبت کرده‌ایم، این افسانه را برای خود ساخته‌ایم که هر کشوری که تسلیحات هسته‌ای داشته باشد، می‌تواند دیگر کشورها را تهدید کرده و یا از آن برای اهداف تهاجمی استفاده کند. ما پس از 67 سال اکنون تئوری‌ها و همچنین مدارک بسیار زیادی داریم که نشان می‌دهد هیچ کشور دارای سلاح اتمی نتوانسته دیگر کشورهایی که از خود مراقبت کرده و یا سلاح اتمی داشته‌اند را تهدید کند.

او می‌افزاید: آمریکا به دنبال آن است تا چتر هسته‌ای را در عربستان سعودی و ترکیه نیز بگستراند، همانگونه که این کار را در زمان جنگ سرد برای آلمان و ژاپن کرد.

پیش از این کنت والتز نظریه‌پرداز مشهور آمریکایی نیز این نظریه را مطرح کرده و عنوان کرده بود که دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای لازمه برقرار شدن ثبات و امنیت در منطقه خاورمیانه است.

وی در بخشی از مقاله اخیر خود گفته بود: اکثر مفسران و سیاست‌گذاران آمریکایی و اروپایی هشدار داده‌اند که ایران مجهز به سلاح هسته‌ای بدترین نتیجه‌ای است که توقف کنونی می‌تواند داشته باشد. در حقیقت، احتمالا این می‌تواند بهترین نتیجه ممکن باشد: چیزی که می‌تواند ثبات را به خاورمیانه بازگرداند.

والتز همچنین مهمترین عاملی را که آمریکا و اسرائیل را به مخالفت با برنامه هسته‌ای ایران واداشته، بیم از دست رفتن جایگاه رژیم صهیونیستی به عنوان تنها دارنده سلاح اتمی در منطقه می‌داند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv