bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۳۵۰۷۸
علی اصغر زرگر در گفتگو با فرارو:

بازیگران سوریه به دنبال فرسایشی کردن جنگ داخلی‌اند

به گفته یک تحلیل گر مسائل بین الملل بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تحولات سوریه با هدف فرسایشی شدن جنگ داخلی در این کشور ائتلاف مخالفان حکومت بشار اسد را به رسمیت شناختند تا از این طریق توان دولت را بیش از پیش تضعیف کند.

تاریخ انتشار: ۱۳:۰۰ - ۲۲ آذر ۱۳۹۱
فرارو- به گفته یک تحلیل گر مسائل بین الملل بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تحولات سوریه با هدف فرسایشی شدن جنگ داخلی در این کشور، ائتلاف مخالفان حکومت بشار اسد را به رسمیت شناختند تا از این طریق توان دولت را بیش از پیش تضعیف کند. 

علی اصغر زرگر، استاد دانشگاه با بیان این مطلب در گفتگو با فرارو گفت: بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تحولات سوریه با توجه به تجریه لیبی و تبعاتی که این تجربه به دنبال داشت تاکنون تلاش کرده‌اند که از ورود مستقیم به میدان جنگ در این کشور خودداری کنند، از این رو نیز تاکنون هر نوع حمایتی از مخالفان عمدتا غیر مستقیم بوده است. 

وی افزود: مقاومت حدود دو ساله حکومت بشار اسد در برابر فشارهای بین المللی و داخلی و درگیری‌های نظامی و خیابانی این بازیگران را به این جمع‌بندی رسانده است که حمله نظامی همه جانبه خارجی به سوریه نمی‌تواند دولت بشار اسد را به آسانی درهم شکند. 

این تحلیل گر مسائل بین الملل تصریح کرد: در ضمن هر نوع حمله نظامی به سوریه ممکن است هزینه‌های سنگینی را روی دست کشورهای همسایه این کشور و همچنین همپیمانان کشورهای غربی بگذارد. 

زرگر ادامه داد: از این رو با توجه به اینکه بازیگران تحولات سوریه خواستار تغییر حاکمیت در سوریه و کناره گیری بشار اسد از قدرت با کمترین هزینه ممکن هستند، تاکنون از مقابله و مواجهه مستقیم با این کشور خوداری کرده‌اند. 

این استاد دانشگاه تاکید کرد: اما این خوداری از حمله به سوریه به معنای دست روی دست گذاشتن توسط آن‌ها نبوده است تاکنون این بازیگران راه حل‌های بسیاری برای دست یابی به اهداف خود  در دستور کار قرار داده‌اند که تازه‌ترین آن به رسمیت شناختن ائتلاف مخالفان حکومت بشار اسد بوده است. 

وی در ادامه گفت: تشکیل شورای ائتلاف مخالفان حکومت بشار اسد که ابتدا از سوی اتحادیه اروپا، بریتانیا و فرانسه و اکنون آمریکا به رسمیت شناخته شده است از جمله راهکار‌ها برای کنار زدن بشار اسد از قدرت با حداقل هزینه است. 

این تحلیل گر مسائل بین الملل افزود: بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تحولات سوریه با هدف فرسایشی شدن جنگ داخلی در این کشور ائتلاف مخالفان حکومت بشار اسد را به رسمیت شناختند تا از این طریق توان دولت را بیش از پیش تضعیف کند. 

وی ادامه داد: غرب به دنبال آن است که با تضعیف روزافزون توان حکومت سوریه برای مقاومت در برابر مخالفان، بشار اسد را به نتیجه برساند که قدرت را به اختیار و بدون هیچ مقاومتی به ارتش واگذار کند. 


زرگر در پاسخ به این سوال که به هر حال حدود دوسال بشار اسد به هر شکل ممکن برای ماندن در قدرت مقاومت کرده است آیا این امکان وجود دارد که او بخواهد با فرسایشی شدن جنگ داخلی از قدرت کناره گیری کند یا خیر گفت: تحولات سوریه از پیچیدگی خاصی برخوردار است، این پیچیدگی را می‌توان در حضور بازیگران فعال متعدد در صحنه تحولات این کشور درک کرد بر پایه همین پیچیدگی هم باید گفت که امکان تصمیم گیری مستقل در سوریه دیگر وجود ندارد. 

وی افزود: به این معنا که اگر ماندن بشار اسد در قدرت تا پیش از این به خواست خود او بود، کناره گیری‌اش از قدرت دیگر با خواست خودش امکان پذیر نیست چرا که او نمی‌تواند در این زمینه به تنهایی تصمیم بگیرد و او نیازمند است که برای کناره گیری از قدرت حتما نظر متحدانش را نیز جلب کند. 

این تحلیل گر مسائل بین الملل ادامه داد: بنابراین در آینده سیاسی حکومت سوریه متحدان این کشور به خصوص روسیه و چین نقش انکار ناپذیری دارند و بر همین اساس نیز رایزنی با این کشور‌ها برای کنار گذاشتن بشار اسد بار دیگر از سر گرفته شده است. 

وی تصریح کرد: در خلال این رایزنی‌ها اگر این دو کشور هم به این نتیجه برسند که تداوم حضور بشار اسد از قدرت هزینه‌های سنگینی را به دنبال داشته باشد در صورت حفظ و تامین منافع خود در این کشور ممکن است با کناره گیری او از قدرت موافقت کنند. 

زرگر در ادامه گفت: دراین میان نیز به نظر می‌رسد که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اصلیترین متحدان حکومت بشار هم کم کم به این نتیجه رسیده است که تغییر در ساختار قدرت سوریه اجتناب ناپذیر است. 

این تحلیل گر مسائل بین الملل در خاتمه گفت: اما آنچه تاکنون مانع از آن شده است که متحدان بشار اسد رسما به تغییر قدرت در سوریه رضایت دهند نگرانی از برهم خوردن موازنه قدرت و تغییر معادلات منطقه‌ای به نفع غرب است، با این حال در صورتی که این اطمینان ایجاد می‌شد که تغییری در این معادلات به وجود نخواهد آمد ممکن بود خیلی زود‌تر رضایت به تغییر حکومت بشار اسد می‌دادند.
bato-adv
bato-adv