bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۶۶۸۲۶

علیرضا بهشتی: پدرم زنده بود، تحمل نمی‎‌شد

سید علیرضا حسینی بهشتی (فرزند شهید آیت ا... دکتر بهشتی ) در سال 1341 در شهر قم متولد شد. دکتر بهشتی، كارشناسي خود را در دانشكده روابط بين‌الملل در رشته روابط سياسي در سال 1366 ، كارشناسي ارشد را در دانشگاه يورك (انگلستان) در گرایش فلسفه سياسي در سال 1371 و دوره دكتراي فلسفه سياسي را در سال 1377 در دانشگاه‌هال (انگلستان) گذرانده است.

تاریخ انتشار: ۰۸:۰۷ - ۰۴ آبان ۱۳۹۲
سید علیرضا حسینی بهشتی (فرزند شهید آیت ا... دکتر بهشتی ) در سال 1341 در شهر قم متولد شد. دکتر بهشتی، كارشناسي خود را در دانشكده روابط بين‌الملل در رشته روابط سياسي در سال 1366 ، كارشناسي ارشد را در دانشگاه يورك (انگلستان) در گرایش فلسفه سياسي در سال 1371 و دوره دكتراي فلسفه سياسي را در سال 1377 در دانشگاه‌هال (انگلستان) گذرانده است. در روزهايي كه نزديك به هشتاد و نهمين سالروز تولد شهيد بهشتي و سالروز يكسالگي روزنامه قانون بود با عليرضا بهشتي به گفت‌و‌گو نشستم. متن كامل گفت‌وگوي «قانون» با فرزند شهيد بهشتي را با هم مي‌خوانيم:

 خصوصيت بارز شهيد بهشتي كه امروز در جامعه ما به آن نياز است را چه مي‌دانيد؟
تاسيس دبيرستان دين و دانش در شهر قم آن‌هم سال‌ها پيش از شروع نهضت انقلاب اسلامی‌توسط شهيد بهشتي يك پيام مهم براي ما با خود به همراه دارد. شهيد بهشتي به صورت كاملا ملموس و عملي نشان دادند كه بايد به امر اصلاح و آموزش بيش و پيش از هر چيز توجه كرد. اصلاح جامعه بدون اصلاح افراد و آموزش آنان اتفاق نمي‌افتد. صرف تغيير يك حكومت منجر به اصلاح روند اشتباه نخواهد شد.

 مي‌توانيد همين موضوع را براي ما تشريح كنيد؟
انقلاب، الزاما به اصلاح منجر نمي‌شود. شهيد بهشتي بيش از هر چيز به اصلاحات معتقد بودند. در واقع مي‌توان ايشان را يك مصلح انقلابي ناميد. در راه اصلاح جامعه مدارس نقش اساسي دارند. مهم‌ترين كاري كه می‌توان در جامعه و براي اجراي اصلاحات انجام داد آموزش است. مدارس و دانشگاه‌ها نقشي اساسي دارند.

 شما فكر مي‌كنيد ما به نقش مدارس و دانشگاه‌ها در 34 سال گذشته به اندازه اهميت آنان پرداخته‌ايم؟
اين تجربه‌اي‌ است كه ما تازه به دنبال آن هستيم اما شهيد بهشتي حدود 60 سال پيش آن را عملا اجرا كردند. در روزهايي كه بسياري حتي به مبارزه يا اصلاحات فكر هم نمي‌كردند، شهيد بهشتي با تاسيس دبيرستان دين و دانش اين راه را آغاز كرد.

 پس با توجه به سخنان شما مي‌توان گفت شهيد بهشتي از ابتداي فعاليت‌هاي خود اصلاح را بر انقلاب مقدم مي‌دانستند؟
قطعا همين‌طور است. شهيد بهشتي مي‌توانستند به جاي پرداختن به فعاليت‌هاي اينچنيني، به درس خود در حوزه علميه ادامه دهند و به شهادت بسياري از مراجع فعلي به بالاترين مدارج علمی‌حوزوي و مقام مرجعيت دست پيدا كنند. اما اين كار را نكردند چون از ابتدا به دنبال اصلاح‌گري و آموزش توده‌ها بودند. شما امروز مي‌توانيد ببينيد كه بسياري از شخصيت‌هاي مهم علمی‌و سياسي كشور دانش‌آموخته همين دبيرستان دين و دانش بودند كه توسط ايشان راه اندازي شد.

 پس مي‌توان گفت كه شهيد بهشتي پس از اينكه تلاش كردند براي اصلاح رژيم پهلوي و اين كار را بي نتيجه ديدند به سمت انقلاب حركت كردند؟
بنده شخصا دوگانه انقلاب و اصلاحات را قبول ندارم. اصلاحات پيش شرط اول است. اگر راه‌هاي اصلاحات مسدود شود در نتيجه انقلاب رخ مي‌دهد. اما همانطور كه گفتم انقلاب لزوما به اصلاحات ختم نمي‌شود. يعني هر انقلابي با خود و در ذات خود به اصلاح امور ختم نمي‌شود مگر اينكه شما پيش از آن افراد جامعه را آموزش داده باشيد و بدنه اجتماعي اصلاح شده باشد. اين دقيقا كاري بود كه شهيد بهشتي مي‌خواستند انجام دهند. اگر اين پيش شرط اصلي كه همان اصلاح است انجام نشده باشد آن‌وقت بعد از انقلاب شما بايد راه اصلاحات را پيش بگيريد. گاهي اصلاحات بنيادي بيش از يك انقلاب جواب مي‌دهد.

 اگر همراه و همگام با هر انقلابي، اصلاحات رخ نداده باشد بايد چه كرد؟
ما مي‌فهميم كه انقلابي اتفاق افتاده است اما مردم بايد چه كنند. شرايط انقلاب، يك شرايط توفاني است. مردم نمي‌توانند در توفان زندگي كنند. مردم آرامش و امنيت مي‌خواهند. در همين انقلاب اسلامی‌ايران ما شاهد اتفاقات زيادي بوديم. اكثريت قاطع مردم خواستار تغيير رژيم بودند. خب اينجا بايد يك اتفاق اساسي مي‌افتاد. بعد از انقلاب است كه بايد كساني بيايند و طرح و برنامه و نقشه ارائه دهند. در اوايل انقلاب تعداد كساني كه طرح و برنامه عملي و اجرايي داشتند از انگشتان دست تجاوز نمي‌كرد. شهيد بهشتي يكي از همان مصلحان بود.

 در واقع منظورتان همان شور و شعور انقلابي است؟
بله دقيقا. مردم شور انقلابي دارند و شما بيش از آن نياز به شعور انقلابي داريد. درك شرايط و مديريت شور انقلابي مردم فاكتوري بسيار اساسي است. شهيد بهشتي به دنبال مديريت كردن شور انقلابي مردم بودند تا به اصلاح امور منجر شود.

 بنيان‌هاي فكري شهيد بهشتي بعد از انقلاب چه نشانه خاصي داشت؟
شهيد بهشتي اعتقاد داشت بايد با پذيرش تعدد آرا و نظرات به دنبال زمينه‌هاي همكاري و اتحاد بود. اصل مهم براي ايشان ‌جذب تا حداكثر ممكن و دفع تا حداقل لازم بود.

 شما به عنوان متفكر نسل بعد از پدرتان فكر مي‌‌كنيد امروز جاي خالي ايشان پرشده است؟
من تصور مي‌كنم جاي خالي ايشان پر كه نشده هيچ، فقدان وجود ايشان را به عنوان يك انديشمند روز به روز بيشتر احساس مي‌‌كنم. شهید بهشتی انسان جامع و وارسته‌ای بود كه به آموختن اكتفا نكرد، عمل كردن را سرلوحه كار خویش و لازمه آموختن قرار داد و موفقیت او مرهون هماهنگی بین این دو مهم بود.

 در باب آزاد انديشي شهيد بهشتي حرف و سخن بسيار گفته شده است. شما يك نمونه عيني از آن‌را براي ما بيان می‌كنيد؟
بهشتي طرفدار خودسازي آگاهانه و تربيت انسان‌هاي نو در مسير «شدن» بود. امتيازي كه به نظر من خيلي مهم است، آزادانديشي در فقه بود. بسيار نادر است كه انسان در فقه آزادانديش باشد، مرعوب عظمت و شخصيت‌هاي علمی‌نباشد، استقلال فكري‌ خود را حفظ كند. شايد در هر دوره چند نفر را اينطور پيدا كنيد. در باب مسائل سياسي هم كه همان مناظره‌هاي اوايل انقلاب گوياي همه چيز هست. شهيد بهشتي نه تنها تفكر مخالف خود را محكوم نمي‌كرد بلكه به استقبال آن‌ها می‌رفت و با فكر و انديشه ابهامات را پاسخ مي‌داد.

 فردي با منش شهيد بهشتي اگر امروز در قيد حيات بود در کجای جناح‌بندی‌های سیاسی قرار می‌گرفت؟
امروز افراطيون، اندیشه‌هاي شهيد بهشتي را بر نمی‌تابند و تجلی آن را تحمل نمی‌کنند. از نظر شهيد بهشتي، تنها مرزي كه براي آزادي احزاب و گروه‌ها و نشریات و به طور كل آزادي بیان وجود داشت، ایـن بود کـه خداي ناخواسته بـه اصـول اسلامی‌ضربه نزنند. حال من از شما می‌پرسم به نظرتان امروز افراطيون و تندروها به اين موضوع تن مي‌دهند؟
سعید 1973
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
خیلی های دیگر هم بودند تحمل نمی شدند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
آفرين به روزنامه قانون با اين مصاحبه هاي تاپش
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
ياد پيش بيني شهيد باكري از باقي ماندگان از جنگ تحميلي افتادم(عده اي پشيمان مي شوند كه چرا اصلا جنگيدند)
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
پس سخنان بهشتی را آویزه گوش کنیم که گفت: آمریکا از دست ملت ایران عصبانی باش و از این عصبانیت بمیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
چقدر بیکار تو این مملکت وجود داره. برید دنبال یه لقمه نون حلال
انتشار یافته: ۴۶
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
همانها که هاشمی و موسوی و خاتمی را تحمل نمی کنند بهشتی را نیز بر نمی تابند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
واقعا کهناشناسی. آخه شهید بهشتی کجا و این آقایون کجا. بابا تورو به خدا کمی هم به نظرتون فکر کنید.
حامد
Germany
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
ناشناس8:22 برعکس گفتید.
باید اینطور می گفتید:
همانهایی که احمدی نژاد را تحمل نمی کنند بهشتی را نیز بر نمی تابند.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
ایکاش بهشتی زنده بود...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
ولی خوب بلدن از اسمش استفده کنن برای منافع خودشون. مثل استفاده کردن اسم "مردم " برای راهبرد اهدافشون
سیدمحمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
احسنت
از چنان پدری چنین پسری هم باید به یادگار بماند.از شهید مطهری هم فرزندان برومند و آزاده ای به یادگار مانده است.خدا حفظشان کند و روح آن بزرگان را قرین رحمت واسعه خود گرداند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۵
آيت الله بهشتي راست گراي افراطي را ميفرمائيد ؟ اون دنياي آقاي مطهري را هم پسرشون براشون خريد و بار تندرويهاشون رو در تاريخ ايران سبك كرد. اما پسر آقاي بهشتي هيچ تلاشي در اين زمينه نكرده ! نسل جديد نه اما ما كه يادمونه كي چه كاره بود و وضعيت امروزمون رو از قبل كي داريم !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
درست فرمودید آخر هم تحمل نشد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
انقلاب درد آور است درمانگر نیست!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
درود بر شما هموطن، عالی بود، بويژه اگر از نوع ناآگاهانه باشد!
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
احسنت..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
" از نظر شهيد بهشتي، تنها مرزي كه براي آزادي احزاب و گروه‌ها و نشریات و به طور كل آزادي بیان وجود داشت، ایـن بود کـه خداي ناخواسته بـه اصـول اسلامی‌ضربه نزنند. "

جناب بهشتی ممکنه بفرمایید مقاله روزنامه بهار که فقط نمونه ای از خروار ضربه های اصلاحطلبان به اسلام بود با کجای حرف خودتان همخوانی دارد !؟
اگر شهید بهشتی امروز بود و به فرمایش خودتان با این روزنامه برخورد می کرد به تندروی متهم نمیشد !!؟
لولوخان
Georgia
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
قدری تحمل کن جوابیه و اصلاحیه بهار امروز چاپ میشه بشین بخون و چماق دست نگیر بپر بیرون دوره این کارها گذشت اخوی
1111111111
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
اولا آن روزنامه عذرخواهی کرد دوما میتوانید کیهان را هر روز ببینید اگر شهیدبهشتی بود ایا متهم به وادادگی و ضدیت با ولایت و نظام نمی شد همانها که به هاشمی میگوئید
حسین
United Arab Emirates
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
نمایش تندروی وتخریب دیگر از کامنت این آقای ناشناس واضح تر نمی شودایشان نوشته (مقاله روزنامه بهار فقط نمونه ای ازخروارضربه های روزنامه بهار به اسلام بود) اولا اسلام بزرگتر از اینهاست که با یک مقاله ضربه بخورد دوما اگر راست می گویی یک نمونه بیاور که بخدا قسم نمی توانی .سوما البته شاید درست بگویی چرا که منظور از اسلام شما همان اسلام طالبانیست که زایده تفکر عده ای مالیخولیایی است که اتفاقا همان نیز نخواهد توانست به اسلام ضربه بزند...یا علی
علي
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
مثل اين كه جناب ناشناس هنوزم نفهميده،"اگر شهيد بهشتي زنده بود خب پاسخ ميداد،برخورد نمي كرد كه متهم به تندروي شود...مگر اينكه جناب ناشناس مدعي باشد با يك مقاله اصول اسلام ضربه ديده باشد؟؟؟ كه مضحك است..
علي
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
امام خميني هم اگر زنده بود الان به عنوان اصلاح طلب تندرو و شايد فراتر از آن ... به حساب مي آمد. امان از تحجر (شما بخوان دگماتيسم)
سایت موسسه محک و کمک مالی با عابر بانک
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
هموطن
برای کمی بهتر کردن شرایط درمان این فرشتگان معصوم،
یه سر به محک بزنید

http://www.mahak-charity.org/main/fa

و برای کمک نقدی فوری
http://www.mahak-charity.org/main/fa/iwanttohelpmahakrightnow

من از خودم شروع کردم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
balee agha. hoseinian modam shahid beheshti ra be nafe motalebate khodesh mosadere mikone va engar yeki hastan
ناشناس
Germany
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
گیرم پدر تو باشد فاضل
از فضل پدر پسر چه حاصل
آشنا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
لااقل مطلب و میخوندی بعد کامنت میذاشتی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
چه ربطی داره ایشونم از خودش تعریف نکرد از پدرش گفت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
دوستان توجه داشته باشند ایشون هم اگر در فیس بوک، خانم اشراقی رو بی جهت عتاب می کردند موقتاً چند روزی "پسر خلف پدر" می شدند. منتها چون الآن در راستای منافع آقایون نیستند تا اطلاع ثانوی "پسر نوح" بودن ایشان تمدید میشود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
چرا از زنجيره انساني براي نجات كارون حرفي نمي زنين ؟خب مسلما برايتان مهم نييست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
اقاي ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
الاسلام يعلو و لا يعلي عليه حكومت اسلامي هم نسبت مستقيمي با وضعيت اقتصادي سياسي اجتماعي فرهنگي مردم تحت حكومت دارد اگر در اين موارد ما پيشرفت داشتيم حكومت اسلامي به معني صحيح حاكم بوده اگر در اين موارد پيشرفتي همسان هزينه هاي داده شده نداشتيم در حقيقت حكومت اسلامي اسمي بوده است حواله به زنده بودن يا نبودن كسي نكنيد در خانه اگر كس است ..... خودت قضاوت كن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
این متن کو؟(پدرم زنده بود، تحمل نمی‎‌شد )
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
امروز افراطيون، اندیشه‌هاي شهيد بهشتي را بر نمی‌تابند و تجلی آن را تحمل نمی‌کنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
نمونه زنده بهشتی هاشمی است که با او چه ها کردند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
حقیقت محض است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
درود بر بهشتی وپدر شهیدش
فاطمه
Germany
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
اولین اقدامی که شهید بهشتی اگر همکنون زنده بودند انجام می داد این بود که پسر ....ش رو که کم ترین جرمش وطن فروشی بود رو طرد می کرد.
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
افکاراین شهید بزرگ با فرزندش زمین تا اسمان فرق می کند من مطمئن هستم اگر شهید اکنون بود ایشان را طرد میکرد.
داود
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
از فضل پدر تو را چه حاصل!!!!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
فرزندی خلف برای پدرشان!!!!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
همینکه از زمره بی ادبان نیستند بزرگترین فضیلت ایشون هست...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
ضمنا طالقاني هم فراموش نشه اگر بود قطعا تحمل نميکرد و تحمل نميشد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
تحمل نشد!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
خوش بحال اونهایی که مظلومانه رفتند و این روزها رو ندیدند!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۵
البته در مظلومانه رفتنشون بايد كمي تامل كرد !
تاشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
البته افکار شهید بهشتی را افراطیون تحمل نمی کردند چونکه خود را وارث انقلاب می دانند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۴
می شود از این آقازاده بپرسید روزنامه میزان و دهها روزنامه دیگر در زمان چه کسی یکروزه بسته شدند؟!

بهشتی یک انقلابی و به اصطلاح امروز یک تندرو تمام عیار بود.
bato-adv
bato-adv